Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Ekim 2014       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  park1.JPG
Gösterim: 900
Boyut:  46.2 KB
Manyas Kuş Cennet
Tarihçe

İlk Çağlarda Farkedilen Güzellik ve Tarihin İlk Park Alanı
Milattan Önce 8. yüzyıldan itibaren Anadolu’ya yerleşmeye başlayan Lydia’lılar bugünkü Ergili Köyü’nün batısında Kuş Gölü’nün güneydoğu ucunda yer alan Hisartepe’ye, Daskyleon adlı bir yerleşim yeri kurmuşlardır. Daha sonra Anadolu’ya gelen Persler bu devleti yıkmış ve kendilerine bu bölgede bir valilik (satrap) kurmuşlar ve buraya PARADEİSOS (cennet) demişlerdir. Bu alan çok uzun yıllar kralların park ve avlanma alanı olarak kullanıldı.

Seyahatname'de Kuş Gölü
Ayrıca ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi’nin Topkapı Sarayı’nda mevcut SEYAHATNAME adlı eserinde Kuş Gölü ile ilgili bölümler vardır:
“İlyas Pınarı’ndan çıkar ve Türkmenler buna Manyas derler, o kadar derin değil, suyu hayat vericidir. Bu göl kaz, ördek, kuğu, bozbakkal, yeşilbaş, saka ve diğer kuşlarla dolu olur. Her gece kuğu, kaz sesinden kanat şakırtısından Manyas Sahrası titrer.”
Kosswig ve Kuşcenneti'nin Keşfi
Bandırma Kuşcenneti’nin bugünkü yeri Prof.Dr. Curt Kosswig ve eşi Leonore Kosswig tarafından 1 Nisan 1938 tarihinde keşfedilmiştir. Buraya “Kuşcenneti” adını veren Kosswig’in çalışmaları sonucunda doğayı sevenler arasında bu güzel cennetin değeri kısa zamanda anlaşılmış, 1952 yılında ise İ.Ü. Hidrobiyoloji Enstitüsü tarafından buraya bir inceleme

Kuşcenneti Milli Park Oluyor
31.08.1959 tarih ve 12.108 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile öncelikle 52 ha.’lık saha Milli Park olarak ilan edilmiştir. 20.06.1975 tarih ve 10.163 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de 12.1 ha’lık alan kamulaştırılarak milli park alanına eklenmiştir. Milli Park sınırları 21.06.2005 tarih ve 25.852 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan kararla 64 hektardan (orman arazisi) 24.047 hektara çıkmıştır. Genişletilen alanın içinde ortalama 16.400 hektarı göl alanı olup diğer arazilerin büyük çoğunluğu hazine arazisidir.

Avrupa Konseyi A Sınıfı Diploması
1959 yılında Milli Park statüsüne alınan Bandırma Kuşcenneti bundan sonra gerçekleştirilen etkili koruma ile daha da gelişmiş, buradaki kuş topluluklarında önemli artışlar olmuştur. Bunun sonucunda da eşsiz bir güzelliğe ve çok zengin kuş varlığına sahip Kuş Cenneti Milli Parkı 1976 yılında Avrupa Konseyince en iyi korunan sulak alanlara verilen “A Sınıfı Diploma ” ile ödüllendirilmiş ve 1981-1986-1991 ve 1996 yıllarında milli park diploması yenilenmiştir.
2001 yılında Konsey uzmanlarınca yapılan denetimlerde, Kuş Gölü’ndeki ekosistemi temelden etkileyen sorunlar nedeniyle diplomamız üç yıllığına askıya alınmıştır. Alanda üç yılda yapılan kurumsal kapasitenin artırılması ve teknik altyapının düzenlenmesi ve ekosistemin iyileştirme çabaları sonucunda diplomamız Avrupa Konseyi tarafından 2004 yılında iade edilmiş ve 2006 yılında yapılan denetlemeler sonucunda diplomamızın süresi 2011 yılına kadar tekrar uzatılmıştır. Bu yıl yine Avrupa Konseyinden uzmanlarca denetleme beklenmektedir.
Ad:  park4.JPG
Gösterim: 1189
Boyut:  51.3 KB

Ramsar Sözleşmesi
1971 yılında birçok ülke tarafından imzalanan RAMSAR (Sulak Alanların Korunması) Sözleşmesi, sulak alanların korunması yönünde atılmış önemli bir adımdır. Tüm sulak alanların korunmasına birincil öncelik sağlanması, sulak alan ekosistemlerindeki biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi yönünde gerekli önlemlerin alınması bu görüşmeler sonucunda karara bağlanmıştır. RAMSAR Sözleşmesi’ne Türkiye 1994 yılında imza atmış ve taraf olmuştur.
Türkiye’nin "Sulak alanların Korunması Sözleşmesi (RAMSAR)"ni onaylamasıyla birlikte Kuşcenneti Milli Parkı ve Kuş Gölü, RAMSAR alanları listesine eklenmiş ve RAMSAR Alanı olarak tescillenmiştir.
Kaynak: TARİHÇE | Manyas Kuş Cenneti sitesinden alınmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Mart 2018 02:27
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!