Arama

Kamu Hukuku (Amme Hukuku) - Tek Mesaj #2

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Aralık 2014       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Kamu Hukuku şunları kapsar
  • Anayasa Hukuku
  • İdare Hukuku
  • Ceza Hukuku
  • Yargılama Hukuku
  • İcra-iflas Hukuku
  • Devletler Genel Hukuku
  • Vergi Hukuku
Vikipedi

Kamu hukuku, devletin kuruluş ve işleyişi­ni, öteki devletlerle, kamu tüzel kişileriyle ve özel kişilerle olan ilişkilerini düzenleyen kuralların bütünü. Kamu hukukunu özel hukuktan ayıran bazı belirgin özellikler vardır. Kamu hukuku kuralları öncelikle kamu yarannın gerçekleştirilmesi amacına yöneliktir.
Kamu yararının gerçekleştiril­mesi amacı, kamu hukuku sürelerinin, özel hukuk sürelerinden daha üstün bir durumda olmasını haklı ve zorunlu kılar. Bu nedenle kamu hukukunda, özel hukuktaki gibi ira­delerin eşitliği değil, kamu tüzel kişilerinin iradelerinin özel kişilerin iradelerine üstün­lüğü ilkesi geçerlidir. Bunun sonucu olarak devlete ve öteki kamu tüzel kişilerine, tek yanlı iradeyle özel kişileri bağlayıcı hukuki işlem yapma yetkisi tanınmıştır. Üstün ira­denin sınırsız olması kişi hak ve özgürlükleri açısından büyük bir tehlike oluşturacağın­dan, kamu hukukunda, irade serbestliği ilkesinin geçerli olduğu özel hukuktan farklı olarak, iradenin sınırlılığı ilkesi egemendir. Kamu hukukunda yetki bir kamu düzeni sorunu olduğundan, kamu tüzel kişilerinin kendiliklerinden yetki yaratma hakları yok­tur; yasama organının yetkileri anayasadan, yürütme (idare) organınınkiler de yasadan kaynaklanır.
Kamu hukukunun belli başlı dalları anaya­sa hukuku, idare hukuku, uluslararası hu­kuk ve ceza hukukudur. Ayrıca medeni yargılama hukuku, ceza yargılaması hukuku ve icra-iflas hukuku gibi kamu hukuku karakteri ağır basan hukuk dalları da vardır.

Kaynak: bilgizamani.net/

🌘 🚀