Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ocak 2015       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Maddelerin Ortak Özellikleri
Bütün maddelerde bulunan özelliğe ortak özellik denir. Bir maddenin yalnız kendine ait özelliğine ise, ayırt edici özellik denir.Maddelerin ortak özellikleri;

1. Eylemsizlik
2. Hacim
3. Kütle

1. Eylemsizlik
Bir maddenin sahip olduğu hareket ve şekil durumunu koruma meyline eylemsizlik denir. Arabadan inmek isteyen bir yolcu, araba henüz durmadan önce inerse, arabanın hareket yönünde gitmek zorunda kalır. Arabada iken hızı olan yolcu inince de bu hızını devam ettirmek isteyecektir. Bu durum bütün maddeler için geçerlidir. Duran madde durmak ister, hareket halindeki ise hareketini devam ettirmek ister. Eylemsizlik; cisimlerin denge durumlarını bozma isteğine karşı koymalarıdır. Cisim hareket ediyorsa durmak istemez, cisim duruyorsa hareket etmek istemez.Aniden ileri doğru hızlanan araçta, geri doğru gidişimizin nedeni budur.
2. Hacim
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. İki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir bardağa su konulduğunda bardağın içindeki hava, kabı terkeder.Katı maddelerin belli bir şekli ve hacmi vardır. Sıvı maddelerin belli bir hacimleri olmasına rağmen belirli bir şekilleri yoktur, konuldukları tabın şeklini alırlar.
3. Kütle
Cisimlerin sahip olduğu madde miktarıdır. (m) ile gösterilir. Maddenin değişmeyen tek özelliğidir. Çünkü maddeyi meydana getiren atom sayısıyla ilişkilidir.Evrenin neresine götürürseniz götürün kütle aynıdır. Birimi kilogram (kg) veya gram(g) dır. Eşit kollu terazi ile ölçülür.
Son düzenleyen nötrino; 24 Ocak 2015 10:28 Sebep: Mesaj düzeni!