Arama


Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
25 Ocak 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Banka Kredi Notu Nasıl Yükseltilir
Banka kredi notu, bankalar ile çalışmakta olan tüm kurumların ve bireylerin ödeme disiplinleri ile beraber mevcut borçlarını gösteren bir puanlama sistemidir. Bu puanlama sistemi içerisinde yer alan kayıtlar ve bilgilerse Kredi Kayıt Bürosu tarafından toplanarak kayıt altına alınmaktadır. Bu veriler daha sonrasında günümüzdeki tüm bankaların ortak havuzunda toplanmakta olup, diğer tüm bankaların bilgi edinilebilmesi için paylaşılmaktadır. Bu bilgiler aracılığı ile bankalar kurumların ve kişilerin kredi notlarını daha detaylı inceleyerek risk profillerine göre yapılmış olan başvurularak değerlendirmekte ve finansal bilgiler doğrultusunda kararlar almaktadırlar.
Kredi Kayıt Bürosu'nun kaydetmiş olduğu bu bilgiler ile oluşturulmuş kredi notu sayesinde kredi ve kredi kartı başvurusu yapan kişilerin bir ön elemeden geçmesine olanak sunmaktadır. Uygulanan bu sistem 2013 yılı itibariyle yalnızca bankaların değil tüm bireylerin de hizmetine sunulmuştur. Bu sorgulama sistemi kanalı ile tüm kişi ve kurumlar sahip oldukları kredi notlarını sorgulayabilmektedir. Kredi ve kredi kartı başvuruları esnasında ön eleme için sıkça kullanılan ve sorgulanan kredi notu geçmiş tüm kredi kayıtları ile beraber ödeme disiplinlerinin tümünü içerdiği için bankalarca oldukça önemli olarak kabul edilmektedir.
Kredi ve kredi kartı başvurularının olumlu sonuçlanabilmesi ve kredilerin kullanılabilmesi için bireyin kredi notunun belirlenin bir seviyede olması şartı gerekmektedir. Bu nedenle kredi notu 5 ayrı dilime ayrılmakta ve her dilim farklı bir kriter üzerinden değerlendirilmektedir. Kredi notunun üstte bulunan ilk dilimi en az riskli müşteriyi ifade ederken, alt dilimi en riskli kişileri temsil etmektedir. Unutulmaması gerekir ki yapılmakta olan bu puanlama sabit olmamakta ve bireylerin ödeme planları ve ödeme disiplinlerine göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Düşük kredi notuna sahip ve en riskli müşteri niteliğini taşıyan bireylerin sıkça sormakta olduğu Banka Kredi Notu Nasıl Yükseltilir sorusuna yanıt verilmesi gerekir ise kredi notunu olumsuz yönde etkilemiş olan borçların tümünün kapatılması gerektiğini söylemek mümkündür. Tüm borçların ödenmesi halinde belli bir sürenin sonrasında kredi notunda yükselmeler başlamaktadır. Ancak bu yükseliş için de belli bir zaman beklemek gerekmektedir. Borçların kapatılması halinde yükselmeyen kredi notu için tekrar bankalara çalışılarak borçlanılması ve bu borçlanma karşılığında ödemelerin aksatılmadan disiplinli bir şekilde ödenmesine dikkat edilmelidir. Bir kimsenin kredi kartının kullanılabilir limiti de kredi notunu etkileyen bir diğer unsurdur. Bu sebeple kartın kullanılabilir limitinin tamamının kullanılmaması oldukça önemlidir. Ancak bir kimse kredi kartı kullanmamakta ise herhangi bir bankaya kredi kartı başvurusunda bulunarak, kartın ödemelerine özen göstermesi sonucunda kredi notunu yükseltebilmektedir.
Banka Kredi Notu Nasıl Yükseltilir başlığı içinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise kredi notunun en alt limitte olması halinde yapılmakta olan kredi başvurularıdır. Unutulmaması gerekir ki düşük kredi notunun olması halinde yapılmakta olan tüm kredi başvuruları kredi notunu tekrar olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle kredi notu en alt limitte iken kredi başvurusuna bulunulmaması önerilmektedir.

Kaynak: bankakredinotum.com
🌘 🚀