Arama

Anıtkabir - Tek Mesaj #2

virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
2 Aralık 2006       Mesaj #2
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  anıtkabir 2.jpg
Gösterim: 2088
Boyut:  39.3 KB

Anıtkabir


Ankara’da Atatürk’ün anıt mezarı.

Kentin her yerinden görülebilen Rasattepe’dedir. Anıtkabir'in yapımına ilişkin ön çalışmalar, Atatürk’ün ölümünden hemen sonra başladı, önce yer seçimi yapıldı (1939). Daha sonra Uluslararası mimarlar birliğine (UIA) başvurularak uluslararası proje yarışması düzenlendi. 1942'de sonuçlanan yarışmaya Türkiye’ den 22, çeşitli ülkelerden 27 olmak üzere toplam 49 proje katıldı.

Prof. P. Bonatz (Almanya), K. Weichinger (Macaristan), i. Tengbom (Norveç) ve Arif Hikmet Holtay, Muammer Çavuşoğlu, Muhlis Sertel'den (Türkiye) oluşan seçici kurul, Emin Onat-Orhan Arda ortak projesi ile J. Kruger (Almanya) ve A. Foschini’nin (İtalya) çalışmalarını birinciliğe değer bularak hükümetin onayına sundu.

Sonuçta Emin Onat-Orhan Arda’nın ortak projesinin uygulanmasına karar verildi. Yapım sırasında (1944-1953) proje çeşitli nedenlerle birkaç kez değiştirilerek günümüzdeki biçimini aldı. Anıtın tamamlanmasından sonra, Atatürk'ün Ankara Etnoğrafya müzesindeki naaşı, 10 kasım 1953'te düzenlenen bir törenle burpya nakledildi.

15 000 m2'lik bir alanı kaplayan Anıtkabir'in yapımında, bozkırın görünümüne uygun olan Çankırı'nın açık sarı traver- teni kullanıldı. Şeref holündeki tek parça lahdin mermeri Adana'nın Osmaniye ilçesinden getirildi. Holün duvarlarında ise Bilecik mermeri kullanıldı.

Anıt, giriş yolu (altın yol, aslanlı yol, aile), zafer alanı (tören alanı) ve şeref holü' nden oluşur. 26 basamakla ulaşılan girişten zafer alanına uzanan giriş yolu'nun başında Hürriyet ve istiklal kuleleri vardır.

Yol boyunca Hüseyin Özkan’ın (Anka) yapıtı olan hitit aslanı üslubunda 24 aslan heykeli sıralanır. Zafer alanına ulaşılan yerde de Müdafaai hukuk ve Mehmetçik kuleleri yer alır. 80 x 130 m boyutlarındaki zafer alanı bunlarla birlikte on kuleyle çevrilidir. Alan, 33 basamakla şeref holüne bağlanır 20 m yüksekliğinde, 32 m eninde, 60 m boyundaki salon ana yapı içindedir. Bu bölüm sütunlu galeriyle çevrilidir Tavan, altın mozaik bezemelidir. Duvarlar ve taban Bilecik mermeriyle kaplıdır. Girişin karşısına yerleştirilen lahdin arkasında, yapının tek penceresi bulunur.

Anıtın çeşitli bölümlerinde Atatürk’ün sözleri ve Zühtü Müritoğlu, Hüseyin Özkan , Mustafa Nusret Suman ile ilhan Koman’dan oluşan bir yontucular grubu tarafından gerçekleştirilen (1951-1953) kabartma ve heykeller bulunur.
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün lahdi de Anıtkabir’de, zafer alanının güneyindeki sütunlu sundurmadadır.

— Huk. Anıtkabir hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin 11 eylül 1981 tarih ve 1524 sayılı yasaya göre, Anıtkabir’in ve burada bulunan Atatürk’ün yaşamı ve anılarıyla ilgili müze, kütüphane ve diğer kurumlanın her türlü hizmetlerinin yürütülmesinden Genelkurmay başkanlığı sorumludur. Yine aynı yasaya göre, Anıtkabir’in her türlü giderleri Milli savunma bakanlığı bütçesinden karşılanır.

Anıtkabir Atatürk kitaplığı, inkılap kulesi nde açıldı (1960); Atatürk’ün Çankaya'daki özel kitaplığında bulunan 3 113 yapıttan oluşur. Atatürk'ün kitaplar üzerindeki el yazısı notları, görüşleri önemli belge niteliğindedir.

Anıtkabir Atatürk müzesi, Mısakı milli kulesi yle inkılap kulesi arasındaki salonda açıldı (1960). Burada Atatürk'e ait giyim eşyası, armağanlar, anı eşyası, madalyalar, şiltler, albüm ve fotoğraflarla belgeler sergileniyor.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Eylül 2016 00:36