Arama

Zengin Nedir? - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZENGİNLİK a.
1. Büyük para, mal, mülk varlığı; zengin olan bir kimsenin, bir topluluğun durumu: Her fırsatta zenginliğini gözler önüne seren bir türedi. Bir ailenin zenginliği. (Bk. anslkl. böl.)
2. Herhangi bir şeyi büyük miktarda içeren ya da üretebilen bir şeyin özelliği: Bir maden yatağının zenginliği. Toprağın zenginliği.
3. Bir ya da birçok öğeyi önemli sayıda içeren bir şeyin durumu: Bu kitaplık el- yazmalarının zenginliğiyle ünlüdür.
4. Düşün ya da sanat alanında renkliliği, çeşitliliğiyle dikkati çeken bir şey için kullanılır: Anlatım zenginliği. Sözcük dağarcığının zenginliğiyle tanınmış yazar.
5. Değerli, pahalı ya da şatafatlı bir şeyin özelliği; görkem: Bir sarayın, dekorasyonun zenginliği.

—Isıl mot. Motora aynı anda giren hava ve yakıtın miktarları arasındaki oran. (Ha- va/benzin oranı ya da hava/yakıt oranı da denir.) [Bk. ansiki. böl.]

—Nük. müh. Bir izotop karışımının, belirli bir izotopa ilişkin zenginliği, bir izotopun mol sayısının var olan öbür izotopların toplam mol sayısına oranı.

♦ zenginlikler çoğl. a. Bir ülkenin, bir bölgenin gereksinimlerini karşılamakta yararlanılan kaynaklar: Doğal zenginlikler. Yeraltı zenginlikleri. (Bk. ansiki. böl.)

—ANSİKL. Isıl mot. Kullanılan yakıtın cinsine bağlı olarak hava/benzin oranının genellikle yaklaşık 16/1 düzeyinde bir optimum değeri vardır. Bileşiminde daha çok hava bulunan bir karışıma "fakir” karışımı adı verilir. Fakir karışımlar motorun daha az yakıt tüketmesini sağlar, ancak böyle bir çalışma motor organları için tehlikeli olabilir. Dolayısıyla karışım oranını çok duyarlı bir biçimde denetlemek gerekir. Bu denetim elektronik bir sistemle gerçekleştirilir Bileşiminde optimum orandan daha az hava bulunan bir karışıma “zengin" karışım adı verilir. Zengin karışımlar kalkış sırasında ya da kapış durumunda maksimum bir güç elde etmeyi sağlar Çok zengin karışımlar motorun istenilen biçimde çalışmasını önler, yakıt tüketimini artırır ve aşırı bir kirlenmeye yol açarak motorun organlarını yıpratır.

—ikonogr. Antikçağ'da zenginlik, tanrı Plutos'un çizgileriyle canlandırmıştır. Yaşlı Kephisodotos’un ünlü bir heykel grubunda (bir kopyası Münih'te) Plutos tanrıça Ei- rene'nin kolları arasında görülür. Genelde zenginlik, elinde bir bereket boynuzu tutan, mücevherlerle süslü bir kadın olarak temsil edilirdi.

—ikt. iktisat bilimi, uzun süre, zenginliğin incelenmesini konu almıştı. Merkantilistler, zenginliğin parada, değerli madenlerde (altın ve gümüş) bulunduğunu, çünkü bunların bir savaş hâzinesi olarak kullanılabildiğini ve dolayısıyla devlet için bir kudret kaynağı oluşturduğunu ileri sürüyorlardı. Merkantilistlere karşı çıkan fizyokratlar ise, gerçek zenginliğin, toprağın ve doğanın ürünlerinde bulunduğunu savunuyorlardı. Adam Smith, zenginlikleri, “yaşam için zorunlu ve elverişli şeyler” olarak görüyordu. J.-B. Say, ekonomi politiği "zenginliklerin ortaya çıkış, dağıtılış ve tüketiliş biçiminin açıklanması" olarak tanımlıyordu. Uzun süre klasik bir değer atfedilen bu tanım, günümüzde arlık terk edilmiştir.

Ad:  zengin6.jpg
Gösterim: 302
Boyut:  19.5 KB

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 18 Mart 2016 21:07