Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YILAN BALIĞI a.
1. Geniş anlamda, yılanbalığıtnsılar takımının yılanbalığıgiller familyasına giren türlerin ortak adı. (Denizde üreyen bu balıkların yavruları tatlı- suda büyür.).
2. Dar anlamda, yılarıba- lığıgillor familyasının Tüıkiyo sularında bulunan tek türü Aııguilla anguilla'ya verilen ad.

—ANSIKL. Yılanbalığı (Anguilla aııguilla) yapışkan bedenlidir (çok küçük pulları rııukus bakımından zengin bir deri altında gizlidir) ve yılana benzer; sırt ve kuy- rukaltı yüzgeci çok uzundur, eşkenar dörtgen biçimdeki kuyruk yüzgeciyle birleşir; karın yüzgeci yoktur; altçenesi çıkıntılıdır. Çok küçük kapakçık delikleri bu balıkların suyun dışında yaşamalarına ve nemli çayırlarda hareket etmelerine olanak verir:
Yılanbalığı tatlısuda on yıl ya da dalra çok yaşadıktan sonra gümüşsü bir görünüm kazanır ve sonbaharda aşağı göçe başlar. I laliçlere girer vo eşeysel ürünleri olgunlaşınca Sargasso denizi'ne ulaşır: Sargasso denizi’nde, mart-nisaııda, çok derinlerde, 7 eC sıcaklıkta ve tuzluluğun °/oo 35,5 olduğu kesimde ürer.
Saydam leptosefal larvalar yumurtalardan çıkar; Atlas okyanusu'nun büyük ilerleme döneminde, 2-3 yaşındaki balıklar Avrupa kıyılarına ulaşır. Bu sırada uzunluğu 7-0 cm olan lepfosefallor, silindir biçiminde gövdeli yılanbalığı yavrustı'na dönüşür. Boyu lOcrn'yi bulan yavrular bol bol beslenirler (yengeçleri, latlısu ıstakozlarını, karidesleri, salyangozları, kurbağaları, balık yumurtalarını yerle') vo saydam bedenleri yavaş yavaş renklenir. 6 20 yaşlanırda cinsel olgunluğa erişen yavruları balıkçılar ırmaklarda bol bol avlar.
Gene Sargasso denizi'nde Amerika yı- lanbalığı (A. roslrata) ürer. Özellikle Hint okyanusu ile Büyük Okyanus'un tropikal kesimlerinde birçok başka yılanbalığı türü daha vardır.
Tatlısularda olgunlaşan yılanbalıkları denize indikleri sırada, ırmak, göl ve de- nizkulaklarının ağzında kurulan özel dalyanlarla, çökertme ağlanyla, çeşitli pinterlerle, dip paraketeleriyle ve oltayla avlanırlar. Yılanbalığının eti çok lezzetlidir: taze, donmuş, füme, tuzlu, mariııat, konserve olarak tüketilir.
Yılanbalığı sorumu ihliyoloksin adı verilen, tehlikeli bir zetıir içerir: bu zehir, zerk edildiği hayvanın sinir sistemini etkiler. t\'e var ki. yılanbnlığınııı yenmesi İliç tehlikeli değildir.

— Muti. Yılanbaltğı pilakisi, zeytinyağında kızartılmış, kırmızı şarapla bir iki taşım kaynatılmış vo sarımsak katılmış yılanbalığı yemeği. (Provence mutlağı.)

Kaynak: Büyük Larousse