Arama

Yılan Balığı (Anguilliformes)

Güncelleme: 25 Haziran 2015 Gösterim: 9.845 Cevap: 4
snackbloot - avatarı
snackbloot
Ziyaretçi
15 Ocak 2011       Mesaj #1
snackbloot - avatarı
Ziyaretçi
Anguilliformes
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Bayağı yılan balığı
260px Anguilla anguilla
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler)
        • Takım: Anguilliformes
          • Familyalar:
            • Anguilloidei
            • Congroidei
            • Mureanoidei
Anguilliformes, kemikli balıklar sınıfına ait olan ve 360 yılana benzeyen ama yılanlarla akrabalığı olmayan balık türlerini kapsayan bir takım. Bu takıma ait türler neredeyse sadece denizde bulunurlar. Hepsi sadece geceleyin aktif olan yırtıcı balıklardır.

Yaşadığı coğrafya

Çoğu türleri bütün dünyada yaygın tropik ve subtropik denizlerin hem Mercanlı sığ hem derin bölgelerinde yaşarlar. Sadece Anguillidae ailesine ait türler tatlısuda yaşayıp üremek için denize göç eder. Bunlardan sadece iki türü, Anguilla anguilla ve Anguilla rostata diğerlerinden daha kuzeyde, orta iklimli coğrafyalarda bulunur.

Anatomi

Bütün Anguilliformes balıklarının yılana benzeyen, uzun bir vücutları vardır. Sırt anal ve kuyruk yüzgeçleri balığın yılan şekline uyum sağlayarak birleşmiştir, ve balığın neredeyse bütün vucudunu saran tek bir yüzgeç oluşturmaktadır. Günümüzdeki türlerinde karın yüzgeçleri bulunmamaktadır, ama eski yılan balığı türlerinin fosillerinde bulunur. Omuriliklerinin eklem sayısı 260'a varanları vardır.
Anguilliformes balıklarının pulları yoktur, ve çoğunda yan çizgi bulunmaz. Sadece birkaç türde derinin altında küçük pullar bulunur. Diğer balıklarda bulunan bazı kafatası kemikleri anguilliformeslerde eksiktir.

Sınıflandırma

Anguilliformes takımının filogenetik akrabalıkları henüz tamamen aydınlatılamamıştır. Çoğu sınıflandırmalarda üç alt takıma ayırılırlar: Anguilloidei, Congroidei ve Muraenoidei. Ve bunlarda kaynaktan kaynağa değişmek üzere 15 ila 25 familyaya ayrılırlar.
  • Anguilloidei
    • Yılan balıkları (Anguillidae),
    • Solucan balıkları (Moringuidae)
  • Deniz solucan balıkları (Congroidei)
    • Sıçan kuyruklular (Coelorhincus)
    • Deniz yılan balıkları (Congridae)
      • Pelikanbalıkları (Eurypharynx)
        • Ejderha balıkları (stomias)
      • Conger balıkları (Congrinae)
      • Hortum balıkları (Heterocongrinae)
    • Uzunboyunlu yılan balıkları (Derichthyidae)
    • Turna congerleri (Muraenesocidae)
    • Nemichthyidae
    • Ördek gagalı yılan balıkları (Nettastomatidae)
    • Ophichthidae
    • Serrivomeridae
    • Synaphobranchidae
      • Dysommidae
      • Düz burunlu yılan balıkları (Simenchelyidae)
  • Mürengiller (Muraenoidei)
    • Mürenler (Muraenidae)
    • Myrocongridae

snackbloot - avatarı
snackbloot
Ziyaretçi
15 Ocak 2011       Mesaj #2
snackbloot - avatarı
Ziyaretçi
Yılan Balıklarının Mucizevi Yaşam Öyküsü
Türkiye’de başta Ege Bölgesi olmak üzere iç sularda yaşamını sürdüren yılan balıkları, mucizevi yaşam öyküleriyle dikkat çekiyor. Üreme çağına gelen yılan balıkları, metamorfoz geçirerek başladıkları yolculuğu yaklaşık 6 bin kilometre uzaklıktaki Meksika kıyılarında çiftleşme ile sonlandırıyor. Larva olarak başlayan yavruların yolculuğu ise yaklaşık 3 yıl sonra ebeveynlerinin çıktığı nehir ve göllerde son buluyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Ege’nin bir kıyısıyken Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlarla göl haline gelen, günümüzde kirlilik sorununu aşmak için geniş kapsamlı projelerin yürütüldüğü Bafa Gölü, sayıları her geçen gün azalan yılan balıklarına da ev sahipliği yapıyor. Dünyadaki tüm yılan balıkları gibi bu gölde de yetişkin yılan balıkları, çiftleşmek için çıkacakları uzun yolculuğa hazırlanıyor.
Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Fatih Perçin’in verdiği bilgiye göre, nehir ve göllerdeki kirlilik ile baraj gibi yapılar sebebiyle Türkiye’de sayıları giderek azalan ve yılda yaklaşık 400 ton civarında avlanabildiği tahmin edilen yılan balıklarının yaşam hikayesi oldukça ilginç.
Bilim dünyası nedenini henüz çözemese de dünyadaki tüm yılan balıklarının sadece Meksika Körfezi’ndeki Sargasso Denizi’nde çiftleştiğini, bunun için dünyanın çeşitli bölgelerinden yetişkin yılan balıklarının Sargasso Denizi’ne yolculuk ettiğini ifade eden Perçin, Anadolu’da da en fazla Bafa Gölü ile Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz Nehirleri’nde yaşayan yılan balıklarının yaklaşık 6 bin kilometrelik yolculuğa çıktığını söyledi.
Yılan balıklarının Bafa Gölü’nden Büyük Menderes yoluyla Akdeniz’e, oradan da Cebelitarık’ı geçerek Meksika Körfezi’ndeki Sargasso Denizi’ne ulaştığına işaret eden Perçin, buraya ulaşan balıkların dibe daldığını, şu ana kadar yapılan çalışmalara göre 300-500 metre arasında yumurta ve spermalarını bıraktığını anlattı.
Fatih Perçin, şu bilgileri verdi: "7 ile 14 yaş arasındaki yetişkin yılan balıkları öncelikle bulundukları bölgede metamorfoz geçiriyor. Rengi kararan, yağlanan, gözleri büyüyen ve koku alma duyuları gelişen balıklar, yolculuğa hazır hale gelmeye çalışıyor. Bu gelişim tamamlandığında Şubat ve Mart aylarında yolculuk başlıyor. Göllerdeki balıklar, dereler ve küçük sular aracılığıyla denize ulaşmaya çalışıyor. Bu süreçte yüzde 20 oranında deriden de solunum yapabildiği için kayabileceği ıslaklıktaki çamur ve nemli ortamlarda karadan da ilerleyebiliyor. Ancak bu balıkların yol veya kuru toprağı uzun süre aşması mümkün değil.
Önüne çıkan engelleri aşarak açık denize ulaşan balıklar hiçbir şey yemeden yaklaşık 200 gün yolculuk ederek Sargasso Denizi’ne ulaşıyor. 4 bin 500 metreye yakın derinliğe sahip çukurları bulunan bu denizde kendilerine ait bölgelerde balıklar dibe dalmaya başlıyor. Balıkların 300 ile 500 metre arasında sperma ve yumurtalarını bıraktığı tahmin ediliyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda çiftleşmeye ilişkin kesin verilere ulaşılamadı."

EVE DÖNÜŞ YOLCULUĞU
Çiftleşme sonrası ebeveynlerin yaşamları sona ererken larva biçimindeki yaşam formları, Avrupa’ya doğru olan akıntılarla sürüklenerek Sargasso Denizi’nden Akdeniz’e doğru hareket ediyor. 2 yıl süren yolculuk boyunca renksiz, defne yaprağı biçimindeki formlarından Akdeniz kıyılarında yavru yılan balığı formuna dönüşen balıklar, yolculuklarının 2,5 ile 3. yılında Türkiye kıyılarına ulaşıyor. Burada iç sulara geçmek için yağmurlu mevsimleri ve su baskınlarını bekleyen balıklar, ebeveynlerinin geldiği göl ve nehirlere dönüyor.
Perçin, Japonya, Tayvan ve Kore gibi Uzak Doğu ülkelerinde geleneksel bir öneme sahip, tüketimi çok yüksek miktarda olan balıkların, Avrupa’da da özellikle Almanya, İsveç ve Hollanda’da füme olarak tüketildiğini söyledi.
Japonya’da 120 bin ton, ABD’de 2 bin 800 ton, Avrupa’da ise 20-25 bin ton yılan balığı üretildiğini, Türkiye’de ise sulardaki kirlenme ve göç yollarının kapatılması nedeniyle 1997 rakamlarıyla 400 ton avlama yapıldığının tahmin edildiğini anlatan Dr. Fatih Perçin, uygun koşulların bulunmasına rağmen henüz yetiştiricilik yapılmadığını vurguladı.
Perçin, yılan balığının yüksek ekonomik değere sahip, ihracat potansiyeli fazla bir balık olduğunu dile getirerek, "Türkiye’de dünya talebine yanıt verebilecek bir yetiştirme tesisinin kurulması gerekiyor. Ayrıca devlet olarak da ülkemiz sularına daha fazla sayıda yılan balığının gelebilmesi için iç sulardaki kirliliğin azaltılması, baraj gibi yapılara geçiş noktaları inşa edilmeli" diye konuştu.

AVRUPALILAR ŞAŞIRIYOR
Bafa Gölü çevresindeki köylerden balıkçıların "Pinter" adı verilen özel ağlarla yakaladıkları yılan balıkları, kilogramı 10 liradan restoranlara ya da 6 liradan toplama şirketlerine veriliyor.
Göldeki balıkçılar, kıyılara koydukları pinterleri 3-4 günde bir kontrol ediyor. Her kontrolde en fazla 25-30 kilogram balık yakalanabiliyor.
Restoranların özel havuzlarda büyütmeye devam ettiği balıklar, istek üzerine kesilip derileri yüzüldükten sonra ızgarada pişirildikten sonra servis ediliyor.
Göl kıyısında bulunan restoran sahibi Hüseyin Araz, yılan balığının Türkiye’de çok bilinmediğini, müşterilerinin genelde turistlerden oluştuğunu ifade etti.
Yılan balığını tanıyan Türk müşterilerin sadece balık yemek için Bafa’ya geldiğine işaret eden Araz, şu bilgileri verdi: "Bodrum yolu üzerindeki Bafa Gölü kıyılarında bulunmamız nedeniyle turistlerin geçiş noktasındayız. Burada yemek molası veren Avrupalı turistler yılan balıklarını görünce şaşırıyor. Avrupa’da füme olarak tüketimi yüksek olan balığın ızgarasını denemek istiyorlar. Yılan balığı, çok yağlı bir balık olması nedeniyle genelde kışın tüketiliyor. Balığın yağlı yapısıyla bir çok faydasının bulunduğu ifade ediliyor. Çeşitli kaynaklarda yağının kandaki kolesterolü erittiği, eklem ağrılarına iyi geldiği, cinsel gücü artırdığından bahsediliyor.
Ancak ülkemizde bu konuda bilimsel bir çalışma yapılması gerekiyor." Öte yandan Bafa Belediyesi de bölgeyi tanıtabilmek amacıyla yılan balığını maskot olarak kullanmaya hazırlanıyor. Belediye Başkanı Zühra Dönmez, belediyenin imkanları kapsamında Bodrum yolu üzerinde kuracakları tanıtım levhalarıyla bölgedeki yılan balığı varlığını daha iyi anlatmayı planladıklarını kaydetti.
LeqoLas - avatarı
LeqoLas
Ziyaretçi
16 Ocak 2011       Mesaj #3
LeqoLas - avatarı
Ziyaretçi
b 9297 yC4B1lan balC4B1C49FC4B1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Mayıs 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YILAN BALIĞI

Yılanbalığıgillerden, tatlı sularda ve denizlerde yaşayan kemiklibalık (Anguilla anguilla). Erkekleri 50 cm., dişileri 1 m. kadar olur. Vücutları yılanı andırır biçimde ve kaygandır. Derileri küçük pullarla kaplıdır. Sonbaharda dişi ve erkek yılanbalıkları Avrupa ırmaklarından denize inerler. Dişi yılanbalıkları Atlas Okyanusu'nu aşarak yumurtlamek üzere Meksika Körfezi'ne giderler. Yumurtadan çıkan larvalar 2 yıl içinde Avrupa kıyılarına geri döner ve ırmaklara geçer, buralarda erginleşirler. Eti çok lezzetlidir, taze ve tuzlanmış olarak yenir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YILAN BALIĞI a.
1. Geniş anlamda, yılanbalığıtnsılar takımının yılanbalığıgiller familyasına giren türlerin ortak adı. (Denizde üreyen bu balıkların yavruları tatlı- suda büyür.).
2. Dar anlamda, yılarıba- lığıgillor familyasının Tüıkiyo sularında bulunan tek türü Aııguilla anguilla'ya verilen ad.

—ANSIKL. Yılanbalığı (Anguilla aııguilla) yapışkan bedenlidir (çok küçük pulları rııukus bakımından zengin bir deri altında gizlidir) ve yılana benzer; sırt ve kuy- rukaltı yüzgeci çok uzundur, eşkenar dörtgen biçimdeki kuyruk yüzgeciyle birleşir; karın yüzgeci yoktur; altçenesi çıkıntılıdır. Çok küçük kapakçık delikleri bu balıkların suyun dışında yaşamalarına ve nemli çayırlarda hareket etmelerine olanak verir:
Yılanbalığı tatlısuda on yıl ya da dalra çok yaşadıktan sonra gümüşsü bir görünüm kazanır ve sonbaharda aşağı göçe başlar. I laliçlere girer vo eşeysel ürünleri olgunlaşınca Sargasso denizi'ne ulaşır: Sargasso denizi’nde, mart-nisaııda, çok derinlerde, 7 eC sıcaklıkta ve tuzluluğun °/oo 35,5 olduğu kesimde ürer.
Saydam leptosefal larvalar yumurtalardan çıkar; Atlas okyanusu'nun büyük ilerleme döneminde, 2-3 yaşındaki balıklar Avrupa kıyılarına ulaşır. Bu sırada uzunluğu 7-0 cm olan lepfosefallor, silindir biçiminde gövdeli yılanbalığı yavrustı'na dönüşür. Boyu lOcrn'yi bulan yavrular bol bol beslenirler (yengeçleri, latlısu ıstakozlarını, karidesleri, salyangozları, kurbağaları, balık yumurtalarını yerle') vo saydam bedenleri yavaş yavaş renklenir. 6 20 yaşlanırda cinsel olgunluğa erişen yavruları balıkçılar ırmaklarda bol bol avlar.
Gene Sargasso denizi'nde Amerika yı- lanbalığı (A. roslrata) ürer. Özellikle Hint okyanusu ile Büyük Okyanus'un tropikal kesimlerinde birçok başka yılanbalığı türü daha vardır.
Tatlısularda olgunlaşan yılanbalıkları denize indikleri sırada, ırmak, göl ve de- nizkulaklarının ağzında kurulan özel dalyanlarla, çökertme ağlanyla, çeşitli pinterlerle, dip paraketeleriyle ve oltayla avlanırlar. Yılanbalığının eti çok lezzetlidir: taze, donmuş, füme, tuzlu, mariııat, konserve olarak tüketilir.
Yılanbalığı sorumu ihliyoloksin adı verilen, tehlikeli bir zetıir içerir: bu zehir, zerk edildiği hayvanın sinir sistemini etkiler. t\'e var ki. yılanbnlığınııı yenmesi İliç tehlikeli değildir.

— Muti. Yılanbaltğı pilakisi, zeytinyağında kızartılmış, kırmızı şarapla bir iki taşım kaynatılmış vo sarımsak katılmış yılanbalığı yemeği. (Provence mutlağı.)

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

13 Temmuz 2015 / Misafir Genel Galeri
18 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap
20 Kasım 2012 / BrookLyn Zooloji
25 Temmuz 2011 / asla_asla_deme Zooloji
23 Mart 2016 / Safi X-Sözlük