Arama


ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
27 Haziran 2015       Mesaj #4
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
AGNOZİ
a. (yun. agnosia, bilgisizlik'ten fr. agnosie). Nöropsikol.

1. Duyuların sağladığı bildirimleri tanıyamama rahatsızlığı. Bu rahatsızlık, beyin zarındaki bölgesel doku bozulmasından kaynaklanır ve temel algılamaları etkilemez.
2. Görsel agnozi, nesneleri, fizyonomileri, renkleri ya dagrafik simgeleri tanıyamama. (Görmede temel bir bozukluk ve yüksek zihinsel işlevlerde bir eksi klik olmadığı halde beyin sarsıntısı sonucunda ortaya çıkar.)

—ANSİKL. Agnozi biçimleri, duyuların niteliğine(görsel, işitsel, dokunsal agnoziler) ya datanınması gereken nesneye (bedensel agnozi yadaazomatognozi, müzikagnozisi ya da amüzi, vb.) göre birbirinden ayırt edilirler. Bu agnozilere yol açan beyin zarı doku bozukluğunun yeri, yu kardaki özelliklere bağlı olarak değişir. Görsel agnozilerin birçok çeşidi vardır: nesne agnozisi, imge agnozisi, renk agnozisi, çehre agnozisi ya da prozopagnozi, mekansal agnoziler. Bu son grup, kendi arasında da bölümlere ayrılır: tek yanlı mekân agnozisi (mekânın bir bölümüne ve özellikle sol yanına dikkat edememe), topografik bellek kaybı (yerleri tanıyamama), topografik kavramları yitirme (yönünü saptayamama). Zamandaş agnozi (simûltagnozi) ise, bir imgeyi ve anlamını tek tek ayrıntılar algılanabildiği halde, birlikte kavrayamamadır.

MsXLabs & Büyük L.
Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 06:49
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ