Arama

Tarihçi - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TARİHÇİ
1. Tarih uzmanı; tarihsel yapıtlar yazan yazar; müverrih.
2. Tarih öğretmeni.

—İkt. düş. tar Tarihçi okul, iktisadi olayların göreceliği ve hareketliliği üzerinde duran tarihsel ekonomi anlayışı.

—İkt. tar. Tarihçi kalemi, OsmanlI devletinde, mâliyenin öteki kalemlerinden çıkan resmi kâğıtların tarihlerini koymak, havale ve senetleri hazırlamakla görevli maliye kalemi.

—Kur. tar. Osmanlılar'da padişah adına yazılan berat ve fermanların sonuna, tarih ve arapça bir ibare koymakla yükümlü görevli. (Bu görevin mansıbı, Babıâli kâtiplerinin en kıdemlisi ve seçkinine verilirdi.)

—ANSİKL. İkt. düş. tar. Tarihçi okul alman iktisatçıları Wihelm Roscher, Bruno Hildebrand ve Kari Knies tarafından 1840-1860 yıllarında kuruldu. Bu yazarlar "eski okul”u oluştururlar. 1870’ten sonra bir "yeni tarihçi okul” ortaya çıktı; belli başlı öncüler Gustav Schmoller; Kari Bûcher ve Lujo Brentano idi. Bu okulun etkisi Almanya’ nın sınırlarını büyük ölçüde aştı. Klasik iktisat okulu bir doğal düzenin, sürekli ve evrensel yasaların varlığına inanırken,“tarihçi okul, iktisadi olayları, durmadan değişen olaylar olarak, tarihi evrimleri içinde ele alır" (A. Wagner). Demek ki, yasaların her zaman evrime uymaları gerekir. Klasikler, yasaların işleyişini ve ekonominin her zaman var olan güçlerini incelerken, tarihçi okul toplumsal kurumlan değişimleri içinde izlemek ister. Tarihçi okul, bir ekonominin gelişiminin değişik aşamalarını incelemesiyle, Rostow’un savlarını haber verir.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 23 Eylül 2018 03:03