Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ağustos 2015       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Maltitol ile Aspartam çok farklı şeyler. Tatlandırıcılar 2 kısımdır, doğal tatlandırıcılar ve yapay tatlandırıcılar. Yapay tatlandırıcılar içinde aspartam, asesülfam potasyum (acesulfam-K), siklamat, sakkarin, neotam, sükraloz (ki maalesef oldukça popüler) sayılabilir. YAPAY TATLANDIRICILAR TAMAMEN LABORATUVAR ORTAMINDA KİMYASALLARLA ÜRETİLİR, DOĞADA BU ÜRÜNLERİ BULABİLECEĞİMİZ BİTKİSEL VEYA HAYVANSAL KAYNAK YOKTUR.. Doğal tatlandırıcılar içinde ise sorbitol, maltitol, mannitol, ksilitol gibi polyoller sayılabilir. Bu ürünler tamamen doğaldır, doğada bir çok bitki tarafından üretilir. Ancak gıda ürünlerinde gördüğümüz bu doğal ürünler gıda endüstrisi tarafından (buğday, mısır gibi bitkisel hammaddeler kullanılarak) üretiliyor. Bu polyollerin ortak özellikleri şekere göre düşük kalorilidir (light-diyet ürün), glisemik indeksleri düşüktür (diyabetik ürün), diyabetler kullanabilir, genellikle kristallenmezler, karamelleşme reaksiyonlarına girmezler, ısıl uygulamalarda dayanımları yüksektir, renk dayanımları yüksektir, diş dostudur, diş çürümesine neden olmaz (ağız sağlığı ürünleri, diş macunu, şekersiz sakızlar gibi), sindirimleri yavaş olduğu için sindirim sisteminde gaz, şişkinlik (veya çok aşırı kullanımda en kötü durumda ishal) gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu ürünlerin günlük maksimum tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Bunların yanında sukroz (sakkaroz- sofra şekeri), glikoz, früktoz, maltoz gibi şekerler de var. Tüm bunlar şekerdir, (makul seviyede kullanımları) yararlıdır, kolay ulaşılabilen enerji kaynağıdırlar, aşırı tüketimleri kesinlikle zararlıdır. Doğal tatlandırıcılar içinde şekere en yakın olanı maltitoldür. Tadı şekerden daha yumuşaktır, şekere ikame ürünler arasında en çok tercih edilenidir, en masumudur, en az zararlı olanıdır. tek zararı sindirimdeki şişkinlik-gaz konusudur. YAPAY TATLANDIRICLARDAN UZAK DURUN.