Arama

Tatlandırıcıların zararları var mıdır?

Güncelleme: 19 Ağustos 2015 Gösterim: 3.434 Cevap: 8
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
7 Mart 2010       Mesaj #1
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
Aspartame ve maltitol insanlara nasıl zararlar verebilir
Sponsorlu Bağlantılar
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
1 Mayıs 2010       Mesaj #2
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
Maltitol hakkında bilgi istiyorum lütfen. Maltitol birçok besinde var. Tatlandırıcı. Zararları nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
18 Şubat 2011       Mesaj #3
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
Tatlandırıcı olan maltitol insana zararlı mı?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Şubat 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
aslında yok ama eğer şeker hastası deilsen ve sadece zayıflamak için kullanıosn zararı olabilr
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Şubat 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tatlandırıcıların bazıları yararlı bazıları zararlıdır ama bu şeker hastalarına göre deyişir
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
20 Şubat 2011       Mesaj #6
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
kilo vermek için maltitollu ürün seçmek hata mıdır? Ama herhalde aspartam daha zararlıdır Maltitol'a göre.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ağustos 2015       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Maltitol ile Aspartam çok farklı şeyler. Tatlandırıcılar 2 kısımdır, doğal tatlandırıcılar ve yapay tatlandırıcılar. Yapay tatlandırıcılar içinde aspartam, asesülfam potasyum (acesulfam-K), siklamat, sakkarin, neotam, sükraloz (ki maalesef oldukça popüler) sayılabilir. YAPAY TATLANDIRICILAR TAMAMEN LABORATUVAR ORTAMINDA KİMYASALLARLA ÜRETİLİR, DOĞADA BU ÜRÜNLERİ BULABİLECEĞİMİZ BİTKİSEL VEYA HAYVANSAL KAYNAK YOKTUR.. Doğal tatlandırıcılar içinde ise sorbitol, maltitol, mannitol, ksilitol gibi polyoller sayılabilir. Bu ürünler tamamen doğaldır, doğada bir çok bitki tarafından üretilir. Ancak gıda ürünlerinde gördüğümüz bu doğal ürünler gıda endüstrisi tarafından (buğday, mısır gibi bitkisel hammaddeler kullanılarak) üretiliyor. Bu polyollerin ortak özellikleri şekere göre düşük kalorilidir (light-diyet ürün), glisemik indeksleri düşüktür (diyabetik ürün), diyabetler kullanabilir, genellikle kristallenmezler, karamelleşme reaksiyonlarına girmezler, ısıl uygulamalarda dayanımları yüksektir, renk dayanımları yüksektir, diş dostudur, diş çürümesine neden olmaz (ağız sağlığı ürünleri, diş macunu, şekersiz sakızlar gibi), sindirimleri yavaş olduğu için sindirim sisteminde gaz, şişkinlik (veya çok aşırı kullanımda en kötü durumda ishal) gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu ürünlerin günlük maksimum tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Bunların yanında sukroz (sakkaroz- sofra şekeri), glikoz, früktoz, maltoz gibi şekerler de var. Tüm bunlar şekerdir, (makul seviyede kullanımları) yararlıdır, kolay ulaşılabilen enerji kaynağıdırlar, aşırı tüketimleri kesinlikle zararlıdır. Doğal tatlandırıcılar içinde şekere en yakın olanı maltitoldür. Tadı şekerden daha yumuşaktır, şekere ikame ürünler arasında en çok tercih edilenidir, en masumudur, en az zararlı olanıdır. tek zararı sindirimdeki şişkinlik-gaz konusudur. YAPAY TATLANDIRICLARDAN UZAK DURUN.
runeşya - avatarı
runeşya
Ziyaretçi
13 Ağustos 2015       Mesaj #8
runeşya - avatarı
Ziyaretçi
Pekçok kişi, şeker tüketimini azaltmak amacıyla diyet içeceklerini ve tatlandırıcıları kullanmayı tercih ediyor.
Zaman içinde bu ürünlerin güvenli olup olmadığı sorunu gündeme geldi. Peki, tatlandırıcıların sağlığa zararlı olduğuna dair herhangi bir veri var mı?
Aspartam en tanınmış ve hakkında en çok aleyhte yayın yapılmış yapay tatlandırıcılardan. Şekere alternatif olarak aspartik asit ve fenilalanin adlı bir aminoasitten meydana gelen bir yağ asididir. 1996’da yayımlanan bir araştırmada, beyin tümörlerindeki artışın aspartam kullanımına bağlı olabileceği dile getirilmişti. Başka kanser türleriyle bağlantılar kuruldu ve tatlandırıcılarla ilgili korku atmosferi yayıldı. Bunun üzerine ABD Kanser Enstitüsü 2006’da yarım milyon kişiyi kapsayan geniş bir araştırma yaptı. Araştırma sonuçları beyin tümörü, lösemi ya da lenfom ile aspartam kullanımı arasında bir bağlantı kuramadı.
Aynı şekilde Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu da eldeki verileri incelediğinde, tavsiye edilen miktarda tüketildiğinde (vücut ağırlığı bakımından kilo başına 40 mg) çocuklar ve hamile kadınlar için bile güvenli olduğu sonucuna vardı.
Martinaa - avatarı
Martinaa
Ziyaretçi
19 Ağustos 2015       Mesaj #9
Martinaa - avatarı
Ziyaretçi
Doğal Tatlandırıcılar

Genellikle bitkilerden ve bitki köklerinden elde edilip ayrıştırılan maddelerdir. Bu maddelerden bazıları aynı miktardaki şekerden daha az tatlı oldukları halde çok daha az enerji (kalori) içerdikleri için şeker yerine kullanılabilirler. Bilinen doğal tatlandırıcılar şunlardır: Eritrol , Glisirizin, Gliserol, İzomalt, Laktitol, Mabinlin, Maltitol, Mannitol, Pentadin, Sorbitol, Stevia, Tagatose ve Xylitol.
Yapay Tatlandırıcılar

Doğal tatlandırıcı molekülleri benzerlerinin laboratuvarlarda yapay olarak sentezlenmesi ile elde edilen maddelerdir. Genellikle sıfır ya da sıfıra yakın miktarda enerji (kalori) içerirler. İnsan yapısının, gelişimi boyunca karşılaşmadığı bu tür kimyasal maddelere uzun dönemde nasıl tepki vereceğini her zaman doğru biçimde belirlemek mümkün olmadığından , bu türden yeni bir ürünün kullanıma sunulması için gerekli yasal izinlerin alınması çok zordur. Kullanımına izin verilen yapay tatlandırıcılar şunlardır: Acesulfame potasyum, Alitame, Aspartam, Siklamat, Dulcin, Neotame, Sakkarin ve Sukraloz.

Benzer Konular

31 Temmuz 2013 / Teamoore Soru-Cevap
26 Mart 2016 / Teamoore Soru-Cevap
14 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap