Arama

Tirit Nedir? - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TİRİT a. (ar. terıt, terlet den).
1. Kızartılmış ekmeği et suyuyla haşlayarak yapılan yemek. (Bk. ansikl. böl.)
2. Çok yaşlı ve zayıf kimse.
3. Tirit gibi, aşırı ölçüde yaşlanmış, yerinden kımıldayamayacak duruma düşmüş kimse için kullanılır. || Tiridi çıkmak, çok yaşlanmak, zayıflamak, mecalsiz kalmak.

—Mutf. Kızarmış ekmeğe meyve suyu ya da şurup döküp üzerine haşlanmış meyve konularak yapılan bir tür tatlı. (Vişne, kayısı, kızılcık, erik, ayva vb.'den yapılabilir.)

—ANSİKL. Mutf. Tirit, et suyu yerine paça, balık ya da tavuk suyundan biri kullanılarak da yapılır. Ekmekler yumuşadıktan sonra üzerine didilmiş et ya da tavuk, kıyma vb. konur ya da sarımsaklı yoğurt dökülür. Soğanlı, peynirli, ciğerli, kıymalı, yoğurtlu vb. türleri vardır. Terbiyelisi de yapılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse