Arama

Tirit Nedir?

Güncelleme: 17 Ağustos 2015 Gösterim: 20.311 Cevap: 2
_cesminaz_ - avatarı
_cesminaz_
Ziyaretçi
16 Ocak 2009       Mesaj #1
_cesminaz_ - avatarı
Ziyaretçi
1. karadeniz yöresine ait, bir çeşit yemek.

Sponsorlu Bağlantılar

2. 1645 ile 1669 yılları arası devam eden girit seferi'nin bir türlü bitmemesi üzerine dönem padişahının "bana girit mirit demeyin!" buyruğu üzerine girit seferi'nin bittiğini kendisine duyurmak isteyen devlet erkanı kendisininin en sevdiği yemek olan tirit pişirerek tabağın hemen altına şöyle bir yazı yazmışlardır:

"yağlı etten yapılır tirit
müjde padişahım alındı girit" *



3. et suyuyla yapılan yemeklerin sulu kısmı.


4. balıkesir yöresine ait etli yemek ismidir.



5. ördek veya kaz eti,pilav ve yufka ile yapılan harika bir yemektir.yemekten aldığınız tat,yemeği beraber yediğiniz kişi sayı arttıkca artar.zira tepsi yer sofrasına konulur,etrafına toplaşan eli çatallı aç insanlar ***** pıkış yemeğe hucüm etmesi halinde on dakika içinde üç tepsi tiridi devirebilir.genelde babanne ve ananelerin yaptığı tiritler nedense daha güzel olur.


6. <bkz:arik etten yagli tirit olmaz>



X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
TEKSİLAHJ0RDAN - avatarı
TEKSİLAHJ0RDAN
Ziyaretçi
16 Ocak 2009       Mesaj #2
TEKSİLAHJ0RDAN - avatarı
Ziyaretçi
et suyuna bayat ekmek doğramak... ayrıca malzemelerini sayalım...
Tirit Tarifi
Sponsorlu Bağlantılar
Malzemeler


4 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba şaşığı domates salçası
1 küçük çay bardağı su
2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
tuzot
Yapılışı

Tereyağ eritilir salça ilave edilerek karıştırılır. Salça kavrulduğunda su eklenir tuzot eklenir karıştırılır. Yumurtaların sarıları dağılmadan kırılır. Üzerine pul biber ve kekik serpilerek yumurta tavasının ağzı kapatılır kısık ateşte yumurta sarıları rafadan kalacak şekilde pişirilir. (sarısının üzeri hafif beyazladığı zaman altını kapatırsak tam kıvamında oluyor. Kendi sıcaklığı ile pişmeye devam ediyor.)


Acıktım wallahiSopa

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TİRİT a. (ar. terıt, terlet den).
1. Kızartılmış ekmeği et suyuyla haşlayarak yapılan yemek. (Bk. ansikl. böl.)
2. Çok yaşlı ve zayıf kimse.
3. Tirit gibi, aşırı ölçüde yaşlanmış, yerinden kımıldayamayacak duruma düşmüş kimse için kullanılır. || Tiridi çıkmak, çok yaşlanmak, zayıflamak, mecalsiz kalmak.

—Mutf. Kızarmış ekmeğe meyve suyu ya da şurup döküp üzerine haşlanmış meyve konularak yapılan bir tür tatlı. (Vişne, kayısı, kızılcık, erik, ayva vb.'den yapılabilir.)

—ANSİKL. Mutf. Tirit, et suyu yerine paça, balık ya da tavuk suyundan biri kullanılarak da yapılır. Ekmekler yumuşadıktan sonra üzerine didilmiş et ya da tavuk, kıyma vb. konur ya da sarımsaklı yoğurt dökülür. Soğanlı, peynirli, ciğerli, kıymalı, yoğurtlu vb. türleri vardır. Terbiyelisi de yapılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse