Arama

Toksin Nedir? - Tek Mesaj #4

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ağustos 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TOKSİN a (fr. toxine).
1. Bazı canlı organizmalarda bulunan zehir.
2. Bakteriler tarafından üretilen zehirli çözünür madde. (Bk. ansikl. böl.)

—Bitki patol. Özgül toksin, bir asalak tarafından salgılanan ve bu asalağın yaşayabildiği konak bitkilerin hepsini etkileyebilen fitotoksin.

—Fizyol. Yorgunluk toksini, KENOTOKSİN'in eşanlamlısı.

—ANSİKL. Bakteriyol. Bakteri toksinleri, bir organizmanın içinde, bir kültür ortamında, ya da besin maddelerinin içinde yaşayan bakterilerin metabolizma ürünü olarak ortaya çıkar. Pasteur 1880 yılında bu zehirliliği bazı mikrop kültürlerinin (tavuk kolerası) süzme sıvılarında saptamış, birkaç yıl sonra, 1887'de de Roux ve Yersin, difteri basili kültürlerinin süzüntülerinde zehir ve aşı özelliklerini incelemişlerdir.
iki çeşit toksin vardır: Gram negatif bakterilerin bünyesel bileşenlerinden olan ve ancak bakterilerin parçalanması ve ölümü halinde serbest hale geçen endotoksinler ve bakterilerin in vivo ya da invitro salgıladıkları zehirler olan eksotoksinier. Endotoksinler suda çözünür ve ısılkararlıdır bazıları 100 °C'ta bile bozulmaz). Formol ile tahrip olmazlar. Bunlar genellikle, glusitlipitpolipeptit yapısındaki O antijeni ile özdeştirler.
Eksotoksinier daha çok zehirlidir; bakteri metabolizmasının ürünü olarak ortamın bileşimine bağlı olarak üretilirler. Eksotoksinler ısılkararsızdır (toksinine göre, 60 °C ile 80 °C arasında bozulurlar). Bakteri ne olursa olsun, benzer tepkiler uyandıran (endotoksin şoku) endotoksinlerin tersine, eksotoksinier özgüldür ve hayvana şırınga edildiği takdirde hastalık belirtilerini (örneğin tetanos, botûlizm, difteri) ortaya çıkarır. Aşı özelliği taşır, yani hayvana yavaş yavaş şırınga edildiğinde, ona özgül bir bağışıklık kazandırır. Formol ile etkinliğini kaybeder; bir ayıracın küçük dozlarda katılması bunları anatoksine çevirir Eksotoksinler büyük çoğunlukla protein yapısındadır.

Kaynak: Büyük Larousse