Arama

Harry S. Truman - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  12814652_ori.jpg
Gösterim: 509
Boyut:  84.8 KB

TRUMAN
(Harry S.), amerikalı devlet adamı (Lamar, Missouri, 1884 - Kansas City 1972). Missouri demokrat senatörü oldu (1935), Roosevelt'in Başkan yardımcılığına seçildi, Başkan ölünce (nisan 1945) onun yerine geçti. Atom bombasının atılması kararını alarak (ağustos 1945) savaşın sona ermesini çabuklaştırdı Kongre seçimlerinde cumhuriyetçilerin çoğunluğu elde etmelerine rağmen (1946), yeniden Başkanlığa seçildi (1948) ve Roosevelt'in politikasını sürdürdü: devletin işletmelere müdahalesi yoluyla tam istihdamın sağlanmasını amaçlayan Fair Deal, işletmelerin toplu iş sözleşmeleri yapmakla yükümlü tutulması, ücretlere oynak merdiven uygulanması vb.; fakat, aynı zaman: da, Taft-Hartley yasası (1947) uyarınca temel endüstrilerde devletin grevleri durdurmaya yetkili olması, McCarran-VValter immigration Act (1952) ile göçmen sayısının kontenjana bağlanması. Truman, maccarthyciliğe karşı da mücadele etti. Onun başkanlığı sırasında yapılan bir yasa değişikliğiyle Beyaz Saray'a üçüncü kez Başkan seçilme olanağı kaldırıldı (1951).
Dış siyasette, Amerika devletleri ittifakını gerçekleştiren Rio de Janeiro konferansı (1947) ile Amerika devletleri örgütü'nün kurulmasını sağlayan Bogotâ konferansı (1948) sayesinde ABD'nin Amerika kıtasındaki üstünlüğü sağlama bağlandı. Birleşmiş milletler yasası'nın kaleme alındığı (haziran 1945) San Francisco konferansı'na başkanlık eden Truman, Senato'ya BM paktı’nı onaylattı (1946). On iki nokta bildirisi (ekim 1945) ile milletlerin kendi kaderlerim belirleme hakkına saygı gösterilmesini istedi ve sovyet yayılmasını durdurmak için containment (kuşatma) politikasını başlattı. Truman' doktrini çerçevesinde Türkiye ile Yunanistan’a ekonomik ve askeri yardımı başlattı (mayıs 1947). Truman'ın Dışişleri bakanı Marshall, avrupa devletlerine ekonomik yardımı örgütledi (haziran 1947); bu yardımı daha sonra dünyanın öteki ülkelerine de yaygınlaştırdı. Askeri alanda, Birleşik Devletler, NATO (nisan 1949) aracılığıyla Avrupa'nın savunmasını örgütledi ve karşılıklı savunma yasasıyla (Truman yasası) ABD'nin NATO' ya yardımını sağladı; 1951'de bu yasanın yerini, masrafları ABD’ye ait olmak üzere malzeme sağlanmasını ya da bu malzemenin Avrupa’da üretilmesini öngören karşılıklı güvenlik antlaşması aldı.
Kuzey Kore, Çin Halk Cumhuriyeti'nin desteğiyle, Güney Kore'ye saldırdığında (haziran 1950), Truman, Japonya'daki amerikan askerlerini MacArthur komutasında bu ülkenin imdadına yolladı, fakat MacArthur, Mançurya'daki çin üslerini bombalamayı önerince onu görevden aldı (nisan 1951). ABD, Büyük Okyanus'ta Filipinler ile bir ittifak antlaşması imzaladıktan (1951) sonra Avustralya ve Yeni -Zelanda ile ANZUS yardımlaşma antlaşması'nı (1952) aktetti. Japonya ile barış, San Francisco konferansı ile gerçekleştirildi ve arkadan bu ülkeyle bir ittifak antlaşması yapıldı (eylül 1951).
Kasım 1952'de, Truman'ın yerine general Eisenhovver Cumhurbaşkanı oldu.
Truman doktrini, ABD Başkanı Flarry S. Truman'ın, Ruslar'ın yayılmasını önlemek gerekçesiyle Türkiye ve Yunanistan’a askeri ve ekonomik yardım yapılmasını öngören politikası. 22 mayıs 1947’de onaylanan “Yunanistan ve Türkiye'ye yardım kanunu" çerçevesinde iki ülkeye 400 milyon dolarlık bir yardım yapıldı. Ancak Ruslar bu doktrinin dünya barışı için bir tehdit oluşturduğunu ileri sürerek şiddetli tepki gösterdiler.


Kaynak: Büyük Larousse