Arama

Sadullah Ağa (Hacı) - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  bir-harem-bestekari-sadullah-aga20130601073734.jpg
Gösterim: 494
Boyut:  35.3 KB
SADULLAH AĞA Hacı, türk besteci (öl. 1801 ?). Yaşamıyla ilgili bilgiler, aynı adlı çağdaş müzikçilerinkilere karışmıştır. Enderun'da yetiştiği, parlak sesli bir hanende olarak tanındığı, Selim lll'ün yakınlığını kazandığı, Saray fasıl heyeti’ni yönettiği sanılıyor. Selim III okulunun en güçlü bestecisi sayılan Sadullah Ağa, klasik repertuvarın en değerli parçaları arasındaki yapıtlarında, Itri'nin etkisiyle lirizmi kaynaştırmıştır. Günümüze ulaşabilen yapıtlarının sayısı 30'u bulmaz. Başlıca yapıtları: bayatiaraban I. beste (Padişahım, lütfedip mesrur u şad eyle beni), bayatiaraban II. beste (Bülbüli dil, ey güti râna şenindir, sen benim), bayatiaraban ağırsemai (Raks eyleyecek naz ile ol âfet-i mısri), bayatiaraban yürüksemai (Diller nice bir çâhi zenehdânına düşsün), suzidil ağırsemai (Beni ey gonca-fem bülbül-sıfat nâlân eden sensin), şedaraban ağırsemai (Nedir muradı dili kûyi yâr, biz biliriz), muhayyer ağırsemai (Hâli siyehi gerdeni, nazik fecindedir), arazbarbuselik yürüksemai (Al gönlümü âyinei mânadır bu), hicaz yürüksemai (N'ideyim sahn-ı çemen seyrini cânânım yok), muhayyersünbüle yürüksemai (Şâhım hemişe lütfün umar bu fütadecik), tahirbuselik yürüksemai (O gül-endam bir al şâle bürünsün yürüsün), hicazkâr şarkı (Gel seninle yarn ey servi revan / Olalım mah‘Tce Göksa revan).

Kaynak: Büyük Larousse