Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2015       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bir kumsalda yada karda sivri topuklu ayakkabı ile yürümek neden zordur ?
Çivi ve rabdiyelerin başının geniş yapılmasının nedenini hiç düşündünüz mü?
Yeryüzünde bulunan bütün maddeler ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye bir kuvvet uygular.Bir otomobil yere değen dört tekerleğinin kapladığı yüzeye,ağırlığı sebebiyle bir kuvvet uygular. Bu kuvvet dört tekerlek arasında eşit olarak paylaşılır. Birim alana(yüzeye) dik olarak etki eden kuvvete BASINÇ denir,tüm yüzeye etki eden kuvvete ise BASINÇ KUVVETİ denir.

Basınç,cisimler üzerinde,kuvvetin yaptığı bütün hareketleri etkileri(parçalama, sıkıştırma,itme, çarpma, esneme, yarılma gibi) gösterir. Yani basınç cisimlerin hareket etmesini ,şekil ve biçim değiştirmesini sağlar. Örneğin;bir yelkenli,rüzgarın esmesiyle hareket eder. Balta ve kama ile odun kolayca yarılabilir Taş üzerinde bulunduğu toprağa , Tahta kutu üstüne bırakıldığı yastığa, Deniz hem çevresindeki karalara, hemde içindeki bütün cisimlere,Atmosfer dünyaya ve dünya üzerindeki her şeye bir kuvvet uygular.

Bunların hepsi birer basınca örnektir. Bu şekillerde de görüldüğü gibi taşla toprağa,baltala oduna,elimizle rabdiyeye,her birisine teker teker kuvvet uygularız. Sanayide kullanılan presler basınçla çalışır. Mobilya parçalarının bağlantı yerlerinin tutturulmasında, kömür tozlarının blok haline getirilmesinde basınçtan yararlanılmaktadır.

Pamuk ,saman,kağıt ve ot gibi maddelerin hacimlerinin küçültülerek Balya haline getirilmesinde basınçtan yararlanılır. Ayrıca otobüs, kamyon, gibi
Araçları kaldırmak için kullanılan sistemler( kriko, forklift gibi) basınç ile çalışır. Kompresörler, tulumbalar, hidrolik fren sistemleri basıncın etkilerinden
Yararlanılarak yapılır.
Son düzenleyen Safi; 29 Kasım 2018 03:52