Arama


Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
10 Ocak 2016       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Enderun Mektebi
Osmanlılarda, medreselerden ayrı olarak devlet memuru gibi nitelikli insan yetiştirmek amacıyla Topkapı Sarayı'nda ''Enderun Mektebi'' kurulmuştur. Enderun, bir saray okuluydu. Bu okula önceleri devşirme sistemiyle toplanan gayrimüslim çocukların yetenekli ve zekiolanları alınırdı. Sonraları Enderuna Müslüman çocuklarda alınmaya başlandı.

Genelde Hristiyan çocukların bazı şartlar göz önünde bulundurularak toplanması esasına Devşirme Sistemi adı verildi. Bu sistemle toplanan erkek çocukların nitelikleri yasalara uygun olarak belirlenirdi. Yaşları annelerine gereksinim duyacak kadar küçük olmazdı. Eğitim yaşını geçenler, ailesinin tek çocuğu olanlar, Enderun'a alınmazdı. Çocukların sağlıklı olmaları gerekirdi. Devşirilen bu çocuklar Türk ailelerin yanına gönderilir, burada Türkçeyi, Türk geleneklerini ve İslam dinini öğrenirlerdi. Daha sonra bu çocuklar acemiocağında askeri eğitim görürlerdi. Bu eğitimde başarılı olanlar Enderuna alınırdı.

Enderunun kuruluş amacı; yönetici, komutan, usta, sanatkâr ve devlet memuru yetiştirmekti. Burada, medreselerde okutulan dersler okutulurdu. Diğer eğitim kurumlarından farklı, öğrencilerin askeri ve idarikonularda uygulama yapmalarıydı. Bu uygulamaların başında saray protokol hizmetleri, spor ve sanat çalışmalarıgelmekteydi. Enderun'da iyi eğitim alan gençler sadrazam,nvezie, yüksek rütbeli asker, hattat, şair, müzisyen, mimar gibi nitelikli devlet görevlisi veya sanatkâr olurlardı.

🌘 🚀