Arama


maker - avatarı
maker
Ziyaretçi
22 Ocak 2016       Mesaj #13
maker - avatarı
Ziyaretçi

İstanbul'un Fethi

Ad:  Fatih-Sultan-Mehmet2.JPG
Gösterim: 194
Boyut:  33.4 KB


Sultan Murat’ın yerine geçen oğlu II. Mehmet (1451-1481) eğitimi ve önceki yönetim deneyimiyle imparatorluk emeliyle dolu vizyon sahibi devlet adamı olarak yetişti.Tahta çıktığı aylarda babasının yaptığı antlaşmalara sadık görünüyordu. ” Onun dudaklarında barış, fakat kalbinde savaş vardı ”. Hedefi İstanbul idi.Bu şehri ele geçirmek onun alnında yazılıydı.Bunun için bir kaç ay içinde Rumelihisarı’nı yaptırarak Karadeniz Boğazını kontrol altına aldı.Urban adında Macar Mühendise Edirne’de o zamana kadar görülmemiş büyüklükte topla döktürdü.Altı ayda yüzeli kadırga yaptırarak büyük bir donanma kurdu. Beşiktaş ve Baltalimanı o zamanlar ina edildiği iyi büyük tersane haline gelmişti.

İslam devletleri sekiz asırdır İstanbu’la göz dikmiş fakat alamamıştı. Hz. Peygamberin ” Konstantinapolis elbette fethedilecektir. O fetheden kumandan ne güzel kumandan, fethenden asker ne güzel askerdir” sözü İstanbul fethi nin kutsal bir görev haline getiriyordu.

İstanbul’u alma hayali genç hükümdarın aklından hiç çıkmıyordu. Sultan Mehmet 2 Nisan 1453’de karargahını İstanbul surları önüne kurdu. Karadan ikiyüz bin askerin saldırdığı, denizden yüzelli geminin top ateşiyle dövdüğü surlar aşılamamıştı. Sultan Mehmet ümitsizliğe düşmüştü. Galata sırtlarına döşenmiş ağaçlara sürülmüş sığır yağından yetmiş gemi haliçe karadan geçirilerek kuşatma daha etkili olmaya başlamıştır. Ulubatlı Hasa’nın otuz arkadaşıyla Bizans istihkamlarında suralara bayrağı çekmiş 29 mayıs 1453 tarihinde İstanbul fethedilmiştir. II. Mehmer ”Fatih” unvanın aldı. (Hammer I)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 31 Ekim 2016 18:18 Sebep: başlık ve sayfa düzeni