Arama

Mübadele göçü nedir? - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yer Değiştirme (Mübadele) Göçleri : Bir antlaşmanın esaslarına dayanılarak yapılan, ülke nüfuslarının karşılıklı olarak yer değişmesi ile oluşan göçlerdir.

Örneğin Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanistan ile yapılan anlaşmalarla ülkemizde yaşayan Rumlar ile Yunanistan daki Türkler arasında yer değiştirme göçleri yaşanmıştır.

(30 Ocak 1923''te Türkiye ve Yunanistan''ın Lozan''da imzaladığı "TürkYunan Nüfus Mübadelesi''ne İlişkin Sözleşme ve Protokolü )

"Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi''ne İlişkin Sözleşme ve Protokolü"nün birinci maddesi şöyledir:

"Türk topraklarında yerleşmiş bulunan Rum Ortodoks dininden Türk uyruklularla Yunan topraklarında yerleşmiş Müslüman dininden Yunan uyrukluların, 1 Mayıs 1923 tarihinden başlayarak, zorunlu mübadelesine girişilecektir. Bu kimselerden hiçbiri, Türk hükümetinin izni olmadıkça Türkiye''ye; Yunan hükümetinin izni olmadıkça Yunanistan''a dönüp orada yerleşemeyecektir."

Bu protokol;
İstanbul''da oturan Rumları ve Batı Trakya''da oturan Türkleri kapsamayacaktır.

Ayrıca

30 Ocak 1923'te Türkiye ve Yunanistan'ın Lozan'da imzaladığı "Türk-Yunan NüfusMübadelesi'ne İlişkin Sözleşme ve Protokolü''nün birinci maddesi şöyledir:

"Türk topraklarında yerleşmiş bulunan Rum Ortodoks dininden Türk uyruklularla Yunan topraklarında yerleşmiş Müslüman dininden Yunan uyrukluların, 1 Mayıs 1923 tarihinden başlayarak, zorunlu mübadelesine girişilecektir. Bu kimselerden hiçbiri, Türk hükûmetinin izni olmadıkça Türkiye'ye; Yunan hükûmetinin izni olmadıkça Yunanistan'a dönüp orada yerleşemeyecektir."

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.