Arama


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Şubat 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
YÖK’TEN ÖĞRENCİLERE MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ HAKKI

Merkezi Yerleştirme Puanlı ile Yatay Geçiş; Yükseköğretim Kurulu’nun 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında yürürlüğe girecek kararıyla temel itibarıyla yürürlükte olan Kurumlar Arası Yatay Geçiş için gerekli olan şartları sağlayamayan (not ortalaması vs.) öğrencilerin ÖSYS’de aldıkları puanla farklı bir puan türünde de yatay geçiş yapabilmelerini kapsıyor.

Yatay Geçiş İçin Pratik Bilgiler

Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılabilir? Yatay Geçiş ön lisans öğrencileri için hazırlık, birinci ve son dönem dışında kalan 2 ve 3. yarıyıl dönemlerinde; lisans öğrencileri için hazırlık, birinci ve son sınıf dışında kalan 2 ve 3. sınıflarda yapılabilir.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
Yatay Geçiş başvuruları yarıyıl ya da yaz döneminde geçmek istediğiniz üniversitelerin web siteleri aracılığıyla yapılır.

Not Ortalaması Kaç Olmalı?
Geçiş yapmak isteyen öğrencilerin genel not ortalaması en az 100 üzerinden 60 olmalıdır. Fakat kontenjanlı bir alım olacağından ne kadar yüksek bir nota sahipseniz geçiş yapma ihtimaliniz o kadar artacaktır.

Kontenjanlar Nasıl Belirlenir?
Yatay Geçiş için kontenjanlar bilindiğinin aksine üniversiteler tarafından değil Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir, yerleştirmeler yayınlanan bu kontenjanlara göre yapılır.

Yatay Geçişte Bölüm Değiştirme?
Eğer gerekli şartları sağlıyorsanız ve bölümler arası bir denklik sağlanıyorsa bir bölümden başka bir bölüme geçme şansınız da bulunmakta.

Özel Üniversiteden (Vakıf) Devlet Üniversitesine Geçiş Yapılabilir mi?
Devlet üniversitelerinden özel üniversitelere ya da özel üniversitelerden devlet üniversitelere yatay geçiş noktasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Fakat bazı özel üniversitelerin geçişi engellemek için transkriptleri yatay geçiş başvuru tarihlerinden sonraya bıraktıkları da konuşulanlar arasındadır.

Hazırlık Sınıfı Okunur mu?
Okuduğunuz üniversitede yok fakat geçmek istediğiniz üniversitede varsa üniversite tarafından yapılan bir yabancı dil sınavına girmelisiniz.

KYK Bursları Kesiliyor mu?
Kyk bursu alıyor ya da Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı bir yurtta kalıyorsanız bir dilekçe yazarak bu haklarınızdan yararlanmaya devam edebilirsiniz.

Millilik Bursu Kesilir mi?
ÖSYM tarafından size sağlanan özel haklar üniversite öğrenciliğiniz süresince devam edeceğinden yatay geçiş yapmanız halinde de bu hakları kullanmaya devam edebilirsiniz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.