Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Şubat 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sofra Düzeni
Kurduğunuz şık bir sofra ile yemeklerinizin lezzetine lezzet katıp, davet sofralarınızı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Bunun için birkaç önemli yeterli.

Evimizde vereceğimiz özel davetlerde gerek hazırlık aşamasında, gerek sofra düzeni ve yemek servisi konusunda bazı endişeler yaşarız; "Oturma düzeni nasıl olmalı? Çatal, kaşık, bıçağın yeri neresi? Hangi yemeği önce servis etmeliyim?” Davetimiz hakkında uzun süre konuşulmasını ve misafirlerimizin memnun ayrılmasını isteriz. Aslında dikkat edeceğimiz birkaç ufak nokta ile şık ve doğru bir masa düzenine sahip olmak hiç de zor değil! İşte size davet telaşınız arasında işinizi kolaylaştıracak ve şık sofralar kurmanıza yardımcı olacak öneriler:

MasaD25C325BCzeni1

Her ne kadar davet sofralarında uzun ve gereksiz konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek hoş bir davranış olmasa da sofrada süren uzun sessizliklere maruz kalmak da bir o kadar can sıkan bir durum. Bu nedenle davet öncesi misafirlerinizin masanın neresinde oturacağını mutlaka belirlemeniz gerekir. Bu kararı verirken birbirini tanıyan ya da birbirlerinin sohbetini sevecek insanları yan yana getirmeye özen göstermelisiniz. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, eğer misafirlerinizin sayısı da uygunsa bir bay, bir bayan şeklinde bir yerleşim planlamanızdır. En önemli konukların da ev sahibinin ve sahibesinin yanında yer aldıklarını unutmamak lazım tabi. Sonraki sıralamayı ise önem ve yakınlık derecesine göre yapabilirsiniz.

Şık bir sofra için doğru "Masa Örtüsü” seçimi önemli bir başlangıç olacaktır. Hazırlayacağınız sofraya göre değişmekle birlikte, kalabalık bir misafir grubu için hazırlayacağınız sofrada çok renkli örtülerden ziyade pastel veya beyaz renkli keten örtüler tercih edebilirsiniz. Özenle katlanmış ve masa örtüsüne uygun peçeteler kullanmayı da unutmamalısınız. Daha akılda kalıcı bir dizayn için sofranın ortasına taze çiçeklerden hazırlanmış bir aranjman ve sofranıza uygun süslemeler kullanabilirsiniz. Sofranızda kullanacağınız servis tabakları da menünüz hakkında misafirlerinize ipucu verecektir. Sofrada tabak seçimi menünüzde yer alan yemeklere göre yapılmalıdır. Örneğin çorba ile başlangıç yapacaksanız servis tabaklarınızın üzerinde çorba kasesi olmalıdır. Menünüzde çorba yer almıyor ise yerine ordövr tabağı koyabilirsiniz. Sadece çatal, kaşık, bıçak yerleşimini bilmek yetmiyor tabi... Davet sofrasında uyum çok önemlidir. Tek başına çatal, kaşık, bıçak değil diğer tüm servis gereçlerinin de uyumlu ve misafirlerinizin kolayca kullanabileceği şekilde düzenlenmiş olması gerekiyor. Peki şık bir sofra düzeninde başka nelere dikkat etmek lazım?
Ad:  sofra1.jpg
Gösterim: 2851
Boyut:  48.7 KB
• Su bardağı tabağın sol ön kısmına;
• Meşrubat ya da içki bardağı su bardağının sağına;
• Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına;
• Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın;
• Hardal ve diğer soslar yağ ile sirkeye yakın;
• Yağ tabağı servis tabağının sol ilerisine;
• Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine;
• Meyve tabağı ortaya;
• Ekmek tabağı ortaya;
• Çiçek tanzimleri masanın ortasına;
• Peçeteler ise resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine koyulmalıdır.

Yemek Sunum Sanatı ve Sofra Süslemesi


Yemeğin lezzeti kadar sunumunun da ayrı önem taşıdığını hepimiz çok iyi biliriz. Ama gelin görün ki hızlı şehir hayatı, iş yorgunlukları, koşuşturmalarla derken, karmakarışık tabaklarda hızlıca yemek yiyen insanlar oluveriyoruz. Gelin şimdi hep birlikte bu tabaklara sihirli dokunuşlar yapalım. Soğuk içeceklerinize güzel tat ve görüntü vermek için: Buz kabının içine kiraz tanesi, gül yaprağı, nane yaprağı vb. koyup dondurabilirsiniz.

Buzdan kase, bardak vs yapabilir ve oldukça şık bir sunum hazırlayabilirsiniz. Kase yapmak için, büyüklü küçüklü iki kase, koli bandı, arzuya göre süslemek için yaprak, çiçek vb su ve derin dondurucu gereklidir.Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyan suyu buz kalıplarına koyup dondurun. Bu sayede buzlar daha canlı ve kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır. Bu da buzun mat görünmesini önler.

İki kase iç içe konur. Koli bandıyla, dıştaki kase üst tarafından bantların. İki cam kasenin arasına su dökülür. Suyun kaldırma gücüyle içteki kase havalanır ve dış kase ile aynı seviye geldiğinde koli bandına dayanır ve daha fazla yükselmesi engellenir. Bu arada kaseler arasında boşluk oluşur. Bu aşamada suyun içine çiçek, yaprak ya da ne arzu ederseniz ondan koyup süsleme yapılır.

Hazırlanan kase derin dondurucuya konur ve bir gece veya tam gün donması beklenir. Kullanılacağı zaman çıkartılıp bir süre oda sıcaklığında bekletilir ya da musluk suyundan geçirilir. Buz, kapların içinden kendini bırakır ve sizin de kazan doğurdu misali üçüncü bir kasenin olur. Sonra bu kasenin içine meyve, dondurma, buz vb. konulup servis yapılır.Bardak yapmak için de aynı yöntem uygulanır. Davet sofralarınızda cam yemek takımlarınıza renk katmak için, kaselere su doldurup içine masanıza uygun renklerde taze çiçekler yerleştirebilirsiniz. Mısır taneleri, salatalık, zeytin, havuç, ketçap ve çilek ile çocuklarınızın bayılacağı şirinlikte salata hazırlayabilirsiniz. Civcivleri ve diğer malzemeleri değiştirmek tamamen hayal gücünüze kalmış. Sabah kahvaltılarınıza hoş bir hava katmak için içine mini mini çiçekler koyduğunuz porselen yumurtalıkları kullanabilirsiniz. İçinde taze çiçekler olan cam vazonuzu elma dilimleriyle süsleyebilir, özellikle beyaz örtülü masanızda daha ferah görüntüler elde edebilirsiniz. Tabii elmaların kararmaması için vazonun içine 1 çay kaşığı sirke veya 1 yemek kaşığı limon suyu ilave etmeyi unutmayın. Ketçap, mayonez, hardal vb gibi dipsosları servis ederken, plastik ambalajları sofraya getirmek yerine, sosları küçük porselen kaselerde sunun. Kızarmış patatesler bu sayede daha şık görünecektir.


SİLENTİUM EST AURUM