Arama


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
25 Şubat 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Uykuda konuşmanın rüya sırasında oluştuğunu düşünebilirsiniz. Fakat bilim adamları bu tür bir gevezeliğin gece vakti uykuya dalmayla ilgili olup olmadığı konusunda emin değildir. Konuşma uykunun herhangi bir aşamasında meydana gelebilir.

Uykuda konuşma kendi kendine oluşur ve genelde zararsızdır. Bununla birlikte bazı durumlarda daha şiddetli bir rahatsızlığın ve sağlık durumunun belirtisi olabilir.

REM (Rapid eye movement) uykusu davranış bozukluğu (RDB) ve uykuda korkma bazı insanların uyku sırasında bağırmalarına sebep olan iki çeşit uyku bozukluğudur. Uykuda korkma rahatsızlığı korkunç çığlıkları, dayak ve tekmeleme gibi durumları içerir. Uykuda korkma bozukluğu olan bir insanı uyandırmak oldukça zordur. Uykuda korkma rahatsızlığı olan çocuklar genelde uykularında sayıklar ve gezer.

RDB hastaları bağırır, çığlık atar, homurdanır ve rüyalarındaki gibi davranır ve bunlar genellikle şiddet içeren davranışlardır.

Uykuda konuşma ayrıca uyurgezerlik ve bir insanın uyurken yemek yemesi durumu olan uykuda yemek yeme(NS-RED) rahatsızlığından dolayı olabilir.

Uykuda konuşmaya sebep olan diğer etmenler şunlardır:

• Bazı ilaçlar
• Duygusal stres
• Ateş
• Ruh sağlığı bozuklukları
• Madde kullanımı


Uykuda Konuşma - Tedavi
Uykuda konuşmak komik bir şey olabilir. Belki de gece yarısı görünmeyen arkadaşlarınızla bilinçsizce gevezelik yapıyorsunuz. Belki de bir aile üyesi bilmeden gece konuşmalarına devam ediyordur. Bu aynı zamanda şiddet veya başka bozuklukların işareti olabilir. İşte uykuda konuşmayla ilgili sorularınıza cevaplar ve nedenlerinden tedavilere kadar bilmeniz gerekenler.
Eğer bir yetişkin olarak uykuda konuşma aniden ortaya çıkarsa ya da yoğun korku, çığlık atma veya şiddet içeren eylemlerden oluşuyorsa, bir uyku uzmanıyla görüşmek iyi bir fikirdir. Bilinçsiz konuşmalarınız uykunuzu ya da oda arkadaşlarınızın uykusunu bölüyorsa, yine bir doktora gitmeyi düşünebilirsiniz.

Çocuğunuzun uyku sorunları olduğunu düşünüyorsanız, çocuk doktorunuzdan randevu alın.

Bir uyku uzmanı ne kadar zamandır uykunuzda konuştuğunuzu soracaktır. Bu soruyu yatak partneriniz, oda arkadaşınız, hatta ebeveynlerinize sormak zorunda kalacaksınız. Unutmayın, uykunuzda konuşmaya çocuklukta başlamış olabilirsiniz.

Uykuda konuşmayı teşhis etmek için gerekli bir test yoktur. Ancak, eğer başka bir uyku bozukluğunun belirtileri varsa, doktorunuz uyku çalışması veya uyku kaydı (polisomnogram) gibi testler isteyebilir.

Uykuda konuşma nadiren tedavi gerektirir. Fakat şiddetli uyku konuşmaları, tedavi edilebilen başka bir ciddi uyku bozukluğunun ya da tıbbi durumun sonucu olabilir. seçenekleriniz konusunda doktorunuzla konuşun.

Biri kendi uykusunda konuşma miktarını nasıl azaltabilir

Uykuda konuşmayı azaltmanın bilinen bir yolu yoktur. Stresten kaçınmak ve bol uyku, uyku konuşma olasılığınızı azaltabilir.

Bir uyku günlüğü tutmak, uyku düzeninizi belirlemeye ve uykuda konuşmanıza temelde yatan başka bir sorun neden oluyorsa, doktorunuzun bunu bulmasına yardımcı olabilir. İki hafta boyunca bir uyku günlüğü tutun. Yatmaya gittiğiniz saatleri, ne zaman uyumayı düşündüğünüzü ve ne zaman uyandığınızı not edin. Ayrıca aşağıdakileri de yazmak isteyebilirsiniz:

Aldığınız ilaçlar ve bunları günün hangi saatinde aldığınız
Her gün hangi zamanlarda ne içtiğiniz, özellikle kola, çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ve ayrıca alkol
Ne zaman egzersiz yaptığınız

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.