Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Mide rahatsızlıkları belirtileri nelerdir


Hazımsızlık, gastrit ve diğer mide şikayetleri
Yemekten sonra midede hissedilen şişliğin sebebi fazla havadır.
Midede ve karındaki şişlik hissinin sebebi yutulan hava veya hazmederken bağırsaklarda oluşan gazlardır.

Mideyi yoranlar:
  • Hazmedilmesi zor olan besinler: Lahana ve baklagiller
  • Karbonik asit içeren içecekler: Kola veya limonata
  • Tatlı ve yağlı yiyecekler: Kebap ve pasta
  • Hızlı yemek
  • Hareketsizlik
  • Stres ve endişe

HAZIMSIZLIK

Psikolojik nedenler ve yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hazımsızlık bir aydan uzun sürerse ciddiye alınmalı.
Modern yaşam biçiminin getirdiği aşırı stres, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlık ya da tıbbi adıyla dispepsi sorununun sıklığını artırıyor.
Genellikle basit bir sorun olarak görülen hazımsızlık sorunu diyabet, ülser, yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Gebelikte hazımsızlık
Hazımsızlık nedeni ile başvuran hastaların yaklaşık yarısında herhangi bir organik veya sistemik neden bulunamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Nadir Kaya, 'Bu durum ise fonksiyonel hazımsızlık olarak adlandırılır' diyor ve ekliyor: 'Fonksiyonel hazımsızlıkta, en az bir aydan daha uzun süreli tekrarlayan karın ağrısı ve karnın üst kısmında rahatsızlık hissi söz konusudur. Bu belirtileri açıklayacak hiçbir klinik, laboratuar, endoskopik veya ultrasonografik bulgu yoktur.
Fonksiyonel hazımsızlıkta düşünülen hastadan ayrıntılı bir hikaye alınmalı, organik ve sistemik hastalıklar araştırılmalıdır. Hazımsızlık problemi olan hastalarda sorunun kaynağının kesin olarak ortaya konması için ayrıntılı olarak inceleme yapılması büyük önem taşıyor.

Kilo kaybı, yutma güçlüğü, kansızlık, kanama, sarılık, kusma, ailede kanser öyküsü bulunması gibi belirtilerin alarm belirtileri olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Nadir Kaya, 'Bu belirtileri olan hastalarda mutlaka endoskopik inceleme yapılmalıdır' diyor.

Gastritli veya ülserli hastanın ne gibi şikâyetleri olur?
Mide bölgesinde (epigastrium) ağrı, şişkinlik, gaz, açlık hissi ve sık yeme isteği, gece aç karnına uyandıran ve bir şeyler yenince veya antiasit denen çiğneme haplarıyla geçen ağrı gibi şikâyetler olabilir. Bazı hastalarda ise hiçbir aşikâr şikâyet olmaksızın doğrudan kanama veya daha nadir olarak mide delinmesi gibi acil tablolarla ülser kendini gösterebilir (daha çok yaşlılarda).

Gastrit nedir?

Gastrit en kısa tanımıyla mide iltihabıdır. Çok sık konulan bir teşhistir ama çoğu kez de yanlış konulur. Midesi ağrıyana ve endoskopi yapılan birçok hastaya 'gastrit' teşhisi konulur. Kesin olarak gastrit teşhisi konulabilmesi için, mideden alınan bir doku parçalarının (biyopsi) patolog tarafından incelenmesi ve bu bölgede iltihap bulması gerekir.

Neden midede iltihap oluyor?
Eğer gerçekten bir insanda gastrit varsa bunun belirli nedenleri de vardır. Aslında biz gastriti üçe ayırıyoruz.

1- İlaçlar, kimyasal maddeler, alkol, radyasyon gibi sebeplere bağlı
2- Mikrobik nedene bağlı gastrit (Helicobakter pylori gastriti)
3- Otoimmun gastrit (Tip A gastrit)
Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaçlar (bunlar tıbbi kaynaklarda 'nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar' olarak geçerler) mide ve duodenumda (onikiparmakbarsağı ) erozyon (tahriş) ve ülserlere (yaralar) sebep olabilir. Sıkça kullanılan Aspirin, naproksen, diklofenak, ibuprofen, indomethacin gibi ilaçlar akut hemorajikerozif gastritin en sık nedenidirler.
Bu tür, ağrılarla ortaya çıkabileceği gibi kanamalara da neden olabilir. Mesela mide kanamasıyla hastaneye başvuran hastalarda bu tip ilaçların kullanımına bağlı kanamalar ülser kanamalarından sonra ikinci sırada yer alır.

Gastritin nedenleri nelerdir?
  • Anti-romatizmal ilaçların ve ağrı kesicilerin yanlış kullanımı
  • Helicobakter pylori mikrobu
  • Alkol, sigara, kötü beslenme, diğer ilaçlar
  • Radyasyona maruz kalmak
  • Otoimmun mekanizmalar (vücudun kendi dokularında harabiyet yapması).


SİLENTİUM EST AURUM