Arama

Midemdeki rahatsızlığın sebebi nedir?

Güncelleme: 26 Şubat 2016 Gösterim: 34.823 Cevap: 6
mbbk - avatarı
mbbk
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #1
mbbk - avatarı
Ziyaretçi
Midemdeki rahatsızlığın sebebi nedir
Son düzenleyen Safi; 26 Şubat 2016 02:03
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bir sağlık kuruluşunda mide-duedonum grafisi çektirmelisiniz. sebep yada teşhis hakkında bir yorum yapmamaız gerekli.ancak önerilerim
Sağlık kuruluşuna başvurup teşhis konana dek acı, ekşi,turşu yememeniz, Çiğ sebze-meyve bu dönem fazla yememeniz olabilir. Ayrıca ağrı kesici ilaçlar, sigara ve alkol de midede tahribata yol açar
Sponsorlu Bağlantılar
sağlıklı günler dilerim
Quo vadis?
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Midesiyle ilgili problemler yaşayan bir hastada ne gibi sağlık sorunları olabilir?
Gastritler ve ülser üst sindirim sisteminin en sık görülen hastalıklarıdır. Hastalar gastrit ve ülserin sebep olduğu şikâyetlerle geldiği zaman doktor bir ön tanı koyar: 'dispepsi'.
Dispepsi üst sindirim sistemiyle ilgili bütün şikâyetleri içerir. Örneğin mide bölgesinde ağrı, şişkinlik hissi, geğirti, gaz, bulantı, kusma, yemeklerden sonra gerginlik hissi, bunların hepsi dispepsi ön tanısının içine girer. Ama o ön tanıdan sonra hastanın bize verdiği bilgilere göre dispepsiyi kendi içinde sınıflandırırız.
Dispepsili hastadaki şikâyetlerin sebebi ülser olabilir, gastrit olabilir, reflü olabilir, safrakesesi taşı hatta mide kanseri bile olabilir. Doktorlar bu tanıları koyabilmek için hastayı muayene eder, laboratuvar tetkikleri ister ve son aşamada da endoskopi yaparlar. Bazı hastalarda ise endoskopi dahil tüm incelemeler yapılır, herhangi bir hastalık bulunamayabilir. Bu durum ise 'fonksiyonel dispepsi' olarak isimlendirilir. Ülser, gastrit ve reflüyle ilgili sorunları açıklarken öncelikle gastritten başlamak gerekir. Çünkü gastrit mideyle ilgili sorunların sinyalini veren ilk aşama olarak değerlendirilebilir. Gastrit çoğu kez ülserin bir adım öncesidir.

Gastritli veya ülserli hastanın ne gibi şikâyetleri olur?
Mide bölgesinde (epigastrium) ağrı, şişkinlik, gaz, açlık hissi ve sık yeme isteği, gece aç karnına uyandıran ve bir şeyler yenince veya antiasit denen çiğneme haplarıyla geçen ağrı gibi şikâyetler olabilir. Bazı hastalarda ise hiçbir aşikâr şikâyet olmaksızın doğrudan kanama veya daha nadir olarak mide delinmesi gibi acil tablolarla ülser kendini gösterebilir (daha çok yaşlılarda).

Gastrit nedir?
Gastrit en kısa tanımıyla mide iltihabıdır. Çok sık konulan bir teşhistir ama çoğu kez de yanlış konulur. Midesi ağrıyana ve endoskopi yapılan birçok hastaya 'gastrit' teşhisi konulur. Kesin olarak gastrit teşhisi konulabilmesi için, mideden alınan bir doku parçalarının (biyopsi) patolog tarafından incelenmesi ve bu bölgede iltihap bulması gerekir.

Neden midede iltihap oluyor?
Eğer gerçekten bir insanda gastrit varsa bunun belirli nedenleri de vardır. Aslında biz gastriti üçe ayırıyoruz.

1- İlaçlar, kimyasal maddeler, alkol, radyasyon gibi sebeplere bağlı
2- Mikrobik nedene bağlı gastrit (Helicobakter pylori gastriti)
3- Otoimmun gastrit (Tip A gastrit)
Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaçlar (bunlar tıbbi kaynaklarda 'nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar' olarak geçerler) mide ve duodenumda (onikiparmakbarsağı ) erozyon (tahriş) ve ülserlere (yaralar) sebep olabilir. Sıkça kullanılan Aspirin, naproksen, diklofenak, ibuprofen, indomethacin gibi ilaçlar akut hemorajikerozif gastritin en sık nedenidirler.
Bu tür, ağrılarla ortaya çıkabileceği gibi kanamalara da neden olabilir. Mesela mide kanamasıyla hastaneye başvuran hastalarda bu tip ilaçların kullanımına bağlı kanamalar ülser kanamalarından sonra ikinci sırada yer alır.

Gastritin nedenleri nelerdir?
  • Anti-romatizmal ilaçların ve ağrı kesicilerin yanlış kullanımı
  • Helicobakter pylori mikrobu
  • Alkol, sigara, kötü beslenme, diğer ilaçlar
  • Radyasyona maruz kalmak
  • Otoimmun mekanizmalar (vücudun kendi dokularında harabiyet yapması).

Gastrit kanama yapar mı?
Gastrit şiddetli olunca midenin yüzeyinde tahriş yaptığı için o bölgedeki damarlara ulaşır ve kanamaya neden olur. Çok ciddi bir kanama ortaya çıkar. Çünkü kanama midenin her tarafını etkiler.
Oysa ülser kanamalarında kanayan yer, yani midede yaranın olduğu yer bellidir. Burada herkesin alması gereken bir mesaj var. Hiçbir zaman gereksiz yere ağrı kesici veya ateş düşürücü olarak antiromatizmal ilaçlar kullanılmamalı dır. Onun yeri-ne parasetamol cinsi ağrı kesiciler tercih edilmelidir. Bu, hem bebekler ve çocuklar, hem de yetişkinler için geçerli bir kuraldır. Bunların birçok markası ve çeşidi piyasada bulunmaktadır. Parasetamolün kullanılmasının riskli olduğu bir tek hasta grubu vardır, onlar da alkolikler. Kişi kronik alkolikse normal bir insana verdiğiniz dozlarda parasetamol onda karaciğer hasarına neden olabilir.
Romatoid artrid, osteoartroz gibi hastaların mutlaka ve uzun süreli olarak romatizmal ilaç kullanmasını gerektiren durumda hasta ne yapsın? Öneri, mideyi bu hapların yan etkilerinden koruyan ek ilaçlar

Mikroba bağlı gastrit nasıl olur?
Helicobacter pylori mikrobu vücuda girdiğinde (insandan insana bulaşır ve genellikle çocukluk döneminde edinilir) özellikle mideye yerleşen bir mikroptur.
Kendine özgü bulguları vardır. Bu mikrobun varlığı endoskopi sırasında alınan doku parçalarının (biyopsi) test edilmesi veya patolog tarafından incelenmesi sonucu gösterilir. Kronik gastrit ve bu zeminde ülser hatta bazı vakalarda kansere kadar giden lezyonlar yapabilir.
Ya bağışıklık sisteminin yol açtığı gastrit...
Sebebini bilmediğimiz, az görülen ve vücudun kendi dokusuna karşı geliştirdiği antikorlarla oluşan bir gastrit türüdür. Bağışıklık sistemi kendi dokularına karşı antikor üretir ve dokularını tahrip eder. Bu hasta grubuna çok seyrek rastlanır. Ayrıca doktora çok geç başvururlar.

Besin zehirlenmeleri ile gastrit arasında bir bağlantı var mı?
Gastrit genelde kronik bir tabloyla seyreder. Günler, haftalar süren hazımsızlık, şişkinlik, gaz şikâyetleri vardır. Ancak bazen de hastalar aniden karın ağrısı, üşüme hissi, ateş, bulantı, kusma gibi akut bir tabloyla gelir.
Bu, akut gastrit tablosudur. Eğer bu belirtilere bir de ishal eşlik ediyorsa 'akut gastroenterit' deriz. Bunların nedeni de mikroplardır, virüslerdir. Gıda zehirlenmesi denilen tablo da bunun içindedir. Bunlar daha çok kendi kendilerini sınırlayan, bir-iki gün içinde geçen, nadiren antibiyotik ve ilaç tedavisi gerektiren durumlardır. Bu tip hastalar genellikle çok sıkıntı çekerler, acile giderler, serum takılır, ultrason çekilir birçok ilaç almaları söylenir.
Oysa bu durum, bir süre içinde kendiliğinden hiçbir ilaca gerek olmadan geçer. Ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak parasetamol verilir ve bol sulu yumuşak gıdalarla beslenme önerilir.

Kendisinde gastrit veya ülser olduğundan şüphelenen kişi hastanelerin hangi servislerine başvurmalıdır?
Pratisyene, aile hekimine, iç hastalıkları uzmanına veya gastroenteroloji uzmanına başvurabilir.

Belirli şikâyetlerle hasta size geldi. Hastaya teşhis koymak için ne gibi aşamalardan geçmesi gerekiyor?
Öncelikle hastanın öyküsünü dinleriz ve üzerinde bir değerlendirme yaparız. Hasta gençse, yani 40 yaşın altında ise, genel durumu iyiyse, şikâyetlerini açıklayacak bilgiler varsa (mesela 'Şu ilaçları kullandım ondan sonra midem ağrıdı' diyorsa) hastaya önce bir ilaç tedavisi uygulanır. Mide asidini azaltıcı ilaçlar, gaz giderici ilaçlar, gerginlik şikâyeti varsa mide boşalmasını kolaylaştırıcı ilaçlar verilir ve şikâyetlerinin geçmesi beklenir.
Bu arada da düzenli beslenmesini ve sindirim sistemine zarar verecek maddeler ve ilaçları kullanmamasını tavsiye ederiz. Ama hasta erkekse 45, kadın ise 40 yaşın üzerinde ve şikâyetleri yeni başlamışsa, kansızlık (gizli veya aşikâr kanamaya bağlı), kilo kaybı, belirgin zayıflama, inatçı kusmalar, yutma güçlüğü gibi durumlar varsa mutlaka ileri inceleme yapılır. Bu da endoskopik olarak üst sindirim sisteminin incelenmesidir. İstisnai durumlar dışında ilaçlı mide filmleri artık gereksizdir.

Peki aç kalmak gastriti azdırır mı?
Gastritin türüne göre değişir. Bazılarında aç karına şikâyetler daha yoğunken, diğerlerinde ise yemek sonrası özellikle şişkinlik, gerginlik, gaz ve geğirti gibi yakınmalar hâkimdir. Onikiparmakbağı rsağı ülseri olanlar sık acıkır, açlıkta ağrıları artar.

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Mide rahatsızlıkları belirtileri nelerdir


Hazımsızlık, gastrit ve diğer mide şikayetleri
Yemekten sonra midede hissedilen şişliğin sebebi fazla havadır.
Midede ve karındaki şişlik hissinin sebebi yutulan hava veya hazmederken bağırsaklarda oluşan gazlardır.

Mideyi yoranlar:
  • Hazmedilmesi zor olan besinler: Lahana ve baklagiller
  • Karbonik asit içeren içecekler: Kola veya limonata
  • Tatlı ve yağlı yiyecekler: Kebap ve pasta
  • Hızlı yemek
  • Hareketsizlik
  • Stres ve endişe

HAZIMSIZLIK

Psikolojik nedenler ve yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan hazımsızlık bir aydan uzun sürerse ciddiye alınmalı.
Modern yaşam biçiminin getirdiği aşırı stres, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlık ya da tıbbi adıyla dispepsi sorununun sıklığını artırıyor.
Genellikle basit bir sorun olarak görülen hazımsızlık sorunu diyabet, ülser, yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Gebelikte hazımsızlık
Hazımsızlık nedeni ile başvuran hastaların yaklaşık yarısında herhangi bir organik veya sistemik neden bulunamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Nadir Kaya, 'Bu durum ise fonksiyonel hazımsızlık olarak adlandırılır' diyor ve ekliyor: 'Fonksiyonel hazımsızlıkta, en az bir aydan daha uzun süreli tekrarlayan karın ağrısı ve karnın üst kısmında rahatsızlık hissi söz konusudur. Bu belirtileri açıklayacak hiçbir klinik, laboratuar, endoskopik veya ultrasonografik bulgu yoktur.
Fonksiyonel hazımsızlıkta düşünülen hastadan ayrıntılı bir hikaye alınmalı, organik ve sistemik hastalıklar araştırılmalıdır. Hazımsızlık problemi olan hastalarda sorunun kaynağının kesin olarak ortaya konması için ayrıntılı olarak inceleme yapılması büyük önem taşıyor.

Kilo kaybı, yutma güçlüğü, kansızlık, kanama, sarılık, kusma, ailede kanser öyküsü bulunması gibi belirtilerin alarm belirtileri olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Nadir Kaya, 'Bu belirtileri olan hastalarda mutlaka endoskopik inceleme yapılmalıdır' diyor.

Gastritli veya ülserli hastanın ne gibi şikâyetleri olur?
Mide bölgesinde (epigastrium) ağrı, şişkinlik, gaz, açlık hissi ve sık yeme isteği, gece aç karnına uyandıran ve bir şeyler yenince veya antiasit denen çiğneme haplarıyla geçen ağrı gibi şikâyetler olabilir. Bazı hastalarda ise hiçbir aşikâr şikâyet olmaksızın doğrudan kanama veya daha nadir olarak mide delinmesi gibi acil tablolarla ülser kendini gösterebilir (daha çok yaşlılarda).

Gastrit nedir?

Gastrit en kısa tanımıyla mide iltihabıdır. Çok sık konulan bir teşhistir ama çoğu kez de yanlış konulur. Midesi ağrıyana ve endoskopi yapılan birçok hastaya 'gastrit' teşhisi konulur. Kesin olarak gastrit teşhisi konulabilmesi için, mideden alınan bir doku parçalarının (biyopsi) patolog tarafından incelenmesi ve bu bölgede iltihap bulması gerekir.

Neden midede iltihap oluyor?
Eğer gerçekten bir insanda gastrit varsa bunun belirli nedenleri de vardır. Aslında biz gastriti üçe ayırıyoruz.

1- İlaçlar, kimyasal maddeler, alkol, radyasyon gibi sebeplere bağlı
2- Mikrobik nedene bağlı gastrit (Helicobakter pylori gastriti)
3- Otoimmun gastrit (Tip A gastrit)
Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaçlar (bunlar tıbbi kaynaklarda 'nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar' olarak geçerler) mide ve duodenumda (onikiparmakbarsağı ) erozyon (tahriş) ve ülserlere (yaralar) sebep olabilir. Sıkça kullanılan Aspirin, naproksen, diklofenak, ibuprofen, indomethacin gibi ilaçlar akut hemorajikerozif gastritin en sık nedenidirler.
Bu tür, ağrılarla ortaya çıkabileceği gibi kanamalara da neden olabilir. Mesela mide kanamasıyla hastaneye başvuran hastalarda bu tip ilaçların kullanımına bağlı kanamalar ülser kanamalarından sonra ikinci sırada yer alır.

Gastritin nedenleri nelerdir?
  • Anti-romatizmal ilaçların ve ağrı kesicilerin yanlış kullanımı
  • Helicobakter pylori mikrobu
  • Alkol, sigara, kötü beslenme, diğer ilaçlar
  • Radyasyona maruz kalmak
  • Otoimmun mekanizmalar (vücudun kendi dokularında harabiyet yapması).


SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Mide bulantısı ve kusmanın nedenleri
Mide bulantısı ve kusmanın birçok sebebi vardır. Bunlar arasında;
  • Akut gastrit (mide yangısı, mide astarının doğrudan iritasyonu ya da tahrişi)
  • Beyinden gelen sinyallerin mide bulantısı ve kusmaya neden olduğu merkezi sebepler
  • Mide sorunlarıyla ilgili olmayan diğer hastalıklar
  • Bağırsakların mekanik obstrüksiyonu bulunur.
Akut gastrit, mide bulantısı ve kusma
Akut gastritin nedeni genellikle mide astarını tahriş eden bir şeydir. Bu tür durumlara örnek olarak şunlar verilebilir:

Enfeksiyonlar
Sık görülen bir virüs ya da farklı bir enfeksiyon türü olsun, mide yanmasına neden olan şeyler genellikle enfeksiyonlardır. Mide bulantısı ve kusmayla ilişkilendirilen krampsı üst karın ağrıları da enfeksiyonlara eşlik edebilmektedir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlarla birlikte ateş ve üşüme de görülebilir. Norovirüsler ve rotovirüs de sık görüle viral enfeksiyonlar arasında sayılmaktadır. Helikobakter ailesinden (H. Pylori gibi) bakterinin neden olduğu enfeksiyon da bulaşıcı ajan olabilmektedir.

Mide gribi (mide üşütmesi)
Mide gribi (gastroenterit, mide-bağırsak iltihabı) viral bir enfeksiyona bağlı olarak kusma ve ishal aynı anda ortaya çıkar. Bu hastalık, belirtileri arasında ateş, üşüme, kas ağrısı ve öksürme de bulunan gribal enfeksiyonla karıştırılmamalıdır.

Yiyecek zehirlenmesi
Yiyecek zehirlenmesi büyük ölçüde kusmaya neden olabilir ve en sık görülen nedeni Staphylococcus aureus adı verilen bir bakterinin saldığı bir toksindir. Yiyecek zehirlenmesinin belirtileri zehirli ya da iyi hazırlanmamış bir yiyeceğin tüketilmesinden birkaç saat sonra ortaya çıkar. Yiyecek zehirlenmesinin diğer bakteriyel nedenleri arasında Salmonella, Kampilobakter, Şigella, Koli basili ve Listeriya sayılabilir.

Mideyi tahriş eden diğer nedenler
Alkol, sigara, aspirin ya da ibuprofen gibi steroit yapısında olmayan entienflamatuar ilaçlar mide astarını tahriş edebilir ve mide bulantısı ve kusmaya neden olabilirler.

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Mide ağrısının sebepleri nelerdir?

Mide ağrısı neredeyse herkesin başına, hayatın bir noktasında, gelebilecek bir rahatsızlıktır. Bununla beraber karın bölgesinde mide ve mide dışında pek çok organ daha bulunmaktadır. Mide ağrısının sebepleri mide kaynaklı olabileceği gibi başka organlar kaynaklı da olabilir.
Ağrı, kısa dönemli ve gelip geçici olabilir, veya sadece yemek yedikten sonra görülüyor olabilir. Ancak, daha uzun süren, devamlı ağrılara sebep olan rahatsızlıklar da mevcuttur.

Mide Ağrısının Sebepleri
Gastroözofageal Reflü Hastalığı Kaynaklı Mide ağrısı:
Mideyi yemek borusundan ayıran kapakçığın zayıflaması ile görülür. Midedeki yiyecek ve asitler yemek borusuna kaçar. Bu da hastanın üst midesinde veya göğüsünün alt kısmında mide ekşimesi şeklinde ağrılara sebep olur. Çok yemek yemek veya yanlış türden (örneğin çok yağlı) besinlerle beslenmek rahatsızlığı arttırabilir. Kilo vermek, ne yenileceğine dikkat edilmesi, ve antiasit veya proton pompası inhibitörleri gibi kimi ilaç tedavileri, ağrıları belirgin ölçüde azaltacaktır.

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
İshal Neden Olur?
Kabızlığın tam tersi bir durum olarak tarif edebileceğimiz ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Normalde bağırsağımız yiyeceklerdeki suyu çeker ve böylelikle dışkı katılaşır. Oysa ishal durumunda yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsaktan çok çabuk ya da çok hızlı bir şekilde, suyu çekilmeden geçer. Karın ağrıları, kramplar ve bulantı da görülebilir. İshal her yaştan hemen herkesin başına gelir ve yılda bir iki kez ishal olmak normal kabul edilir. Genellikle bol bol su içerek, yediklerimize dikkat ederek ve eczaneden temin ettiğimiz ilaçlarla atlatırız. Yediğimiz bozuk yiyecekler, alkol tüketimi, bakteri ve parazitler, kullandığımız ilaçlar veya laktoz intoleransı gibi pek çok farklı nedenden dolayı ishal oluruz.
Ancak uzun süren, sık sık tekrarlayan, susuzluğa / sıvı kaybına neden olan, ateş yapan veya kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve mutlaka hemen bir doktora başvurulmalıdır. İshal normalde tehlike oluşturmadığı halde, bu belirtilerle birlikte meydana geldiğinde daha ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Özellikle çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde ishal görüldüğü takdirde hemen doktorunuzu aramaktan sakın çekinmeyin.

En Sık Rastlanan İshal Nedenleri

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bozuk yiyecekler ya da kötü su nedeniyle vücuda giren bakteri ve parazitler ishale neden olabilir. Hijyen koşullarının yeterince dikkate alınmadığı ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tüketmek ishale giden en kestirme yollardan biridir. Özellikle dışarıda yemek yerken mutfağından emin olmadığınız yerlerden, kokusu, tadı içinize sinmeyen yiyeceklerden hemen uzaklaşın. Alışveriş yaparken son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş gıda ürünlerini almamaya özen gösterin. Evde de yiyeceklerinizi dolapta bile olsa uzun süre bekletmeyin. Açık su içmemeye çalışmak ve içme suyuna özen göstermek de son derece önemlidir.

Özellikle az gelişmiş ülkelere yapılan seyahatler sırasında ishale sık rastlanır çünkü çoğu kez bu ülkelerde restoran mutfakları denetlenmez. Üstelik sadece yiyeceklerin tazeliği değil, alışık olmadığınız yiyeceklerdeki farklı kimyasallar da ishale veya mide bozulmasına neden olabilir. İnternet çağında artık ister yurt içi ister yurt dışı olsun, bilmediğiniz bir yerde yemek yiyecekseniz gideceğiniz restoranları önceden araştırabilirsiniz. Hassas bir midesi olanlar, yerel mutfağı denerken acele etmemeli, kesinlikle kapalı şişede satılan içme sularını içmelidir. Sokakta ve açıkta satılan yiyecekler konusunda da dikkatli olmanız, seyahatinizi zehir olmaktan kurtarabilir.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
1 Nisan 2010 / Misafir Soru-Cevap
28 Eylül 2010 / Misafir Soru-Cevap
27 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap