Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Şubat 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
İshal Neden Olur?
Kabızlığın tam tersi bir durum olarak tarif edebileceğimiz ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Normalde bağırsağımız yiyeceklerdeki suyu çeker ve böylelikle dışkı katılaşır. Oysa ishal durumunda yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsaktan çok çabuk ya da çok hızlı bir şekilde, suyu çekilmeden geçer. Karın ağrıları, kramplar ve bulantı da görülebilir. İshal her yaştan hemen herkesin başına gelir ve yılda bir iki kez ishal olmak normal kabul edilir. Genellikle bol bol su içerek, yediklerimize dikkat ederek ve eczaneden temin ettiğimiz ilaçlarla atlatırız. Yediğimiz bozuk yiyecekler, alkol tüketimi, bakteri ve parazitler, kullandığımız ilaçlar veya laktoz intoleransı gibi pek çok farklı nedenden dolayı ishal oluruz.
Ancak uzun süren, sık sık tekrarlayan, susuzluğa / sıvı kaybına neden olan, ateş yapan veya kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve mutlaka hemen bir doktora başvurulmalıdır. İshal normalde tehlike oluşturmadığı halde, bu belirtilerle birlikte meydana geldiğinde daha ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Özellikle çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde ishal görüldüğü takdirde hemen doktorunuzu aramaktan sakın çekinmeyin.

En Sık Rastlanan İshal Nedenleri

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bozuk yiyecekler ya da kötü su nedeniyle vücuda giren bakteri ve parazitler ishale neden olabilir. Hijyen koşullarının yeterince dikkate alınmadığı ortamlarda hazırlanan yiyecekleri tüketmek ishale giden en kestirme yollardan biridir. Özellikle dışarıda yemek yerken mutfağından emin olmadığınız yerlerden, kokusu, tadı içinize sinmeyen yiyeceklerden hemen uzaklaşın. Alışveriş yaparken son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş gıda ürünlerini almamaya özen gösterin. Evde de yiyeceklerinizi dolapta bile olsa uzun süre bekletmeyin. Açık su içmemeye çalışmak ve içme suyuna özen göstermek de son derece önemlidir.

Özellikle az gelişmiş ülkelere yapılan seyahatler sırasında ishale sık rastlanır çünkü çoğu kez bu ülkelerde restoran mutfakları denetlenmez. Üstelik sadece yiyeceklerin tazeliği değil, alışık olmadığınız yiyeceklerdeki farklı kimyasallar da ishale veya mide bozulmasına neden olabilir. İnternet çağında artık ister yurt içi ister yurt dışı olsun, bilmediğiniz bir yerde yemek yiyecekseniz gideceğiniz restoranları önceden araştırabilirsiniz. Hassas bir midesi olanlar, yerel mutfağı denerken acele etmemeli, kesinlikle kapalı şişede satılan içme sularını içmelidir. Sokakta ve açıkta satılan yiyecekler konusunda da dikkatli olmanız, seyahatinizi zehir olmaktan kurtarabilir.
SİLENTİUM EST AURUM