Arama

Beyaz Nedir? - Tek Mesaj #2

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
29 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
BEYAZ

—Aydınlt. Aldığı tüm görünen ışımaları soğurmadan, her doğrultuda eşit olarak yayan bir cisim için kullanılır. ll Beyaz ışık, öğle güneşi ışığına yakın bir izlenim veren ışık.

—Boyac. Bütün görünen ışınımları, soğurmadan ve her yöne eşit ölçüde yayan renksemez bir pigment için kullanılır.

—Camc. Beyaz cam, çıplak gözle rengi sezilemeyen cam. (Daha çok parfümcülükte ve eczacılıkta kaliteli ürünler için kullanılır.)

—Dy. Beyaz ışık, servis yollarında yolu geçişe açan ve hafifçe maviye çalan beyaz ışık işareti.

—El sant. Beyaz iş, beyaz pamuklu, keten vb. kumaşlar üzerine, beyaz iplikle ve sarma tekniğiyle yapılan işleme.

—içit. san. Beyaz şarap, salt beyaz üzüm şırasından yapılan şarap.

—Kim. Beyaz metal, devinimli makine parçalarının sürtünmesini azaltıcı belirli özellikler içeren bir alaşım ya da metal.

—Kur. tar.
  • Beyaz bayrak, törenlerde yeniçeri ağasının tuğları önünde taşınan, Yeniçeri ocağı'nın büyük bayraklarından biri (Hacı Bektaş bayrağı da denir).
  • Beyazkürk, şeyhülislamların giydiği ak renkli kürk giysi.
  • Beyaz tuğralı kâğıt, padişahların sefere çıktıklarında, İstanbul'daki sadaret kaymakamına gerektiğinde doldurup ferman olarak kullanması için verdikleri tuğralı boş kâğıt.
  • Beyaz üzerine hatt-ı hümayun, padişahların el yazılarıyla, ayrı bir kâğıda yazdıkları buyruk.
—Kuyumc. Beyaz yakut, pırlanta kadar değerli olmayan bir yakut türü. (Ay yakut da denir.)

—Metalürj. Beyaz dökmedemir, karbür biçiminde karbon oranı yüksek olan ve kırıldığında beyaz bir kesit veren hamdemir.

—Miner. Beyaz mika, MUSKOVİT'in eşanlamlısı.

—Mutf. Beyaz baklava - BAKLAVA. ll Beyaz et, kimi kümes hayvanlarının, özellikle tavuğun göğüs eti. ll Beyaz etli balıklar, barbunya, tekir, izmarit, levrek, lüfer, pisi gibi piştiğinde eti beyazlaşan balıklara verilen ad.

—Tic. huk. Beyaz ciro - CİRO. ll Beyaz imza ya da beyaza imza — AÇIK İMZA.

—TV. Maksimum beyaz ya da beyaz düzeyi, maksimum ışıltılı beyaz bir görüntüyü karşılayacak eşzamanlama işaretlerini içeren bir görüntü işaretinin düzeyi.

—Vet. Beyaz kas hastalığı, kuzularda görülen kas hastalığı. (Hastalık 15 günlükten 2 aylığa kadar kuzularda görülür; başlıca özelliği özellikle arka bacaklarda görülen hareket güçlüğüdür. Nedeni sele- nium ya da E vitamini noksanlığıdır; noksanlık kas liflerinde nekroza yol açar.)

1. Beyaz renk; ak: Beyaz, masumiyeti simgeler.
2. Bir şeyin beyaz bölümü: Yumurtanın beyazı.
3. Arg. Eroin.

—Kim. Çeşitli kimyasal maddelere verilen ad. (Bu maddeler elde edildikleri yer, geldikleri köken ve niteliklerine göre adlandırılır. Örneğin çinko okside çinko beyazı, bizmut altnitrata bizmut beyazı, baryum sülfata barit beyazı vb. denir. Aynı şekilde seskiokside (SB2O3) antimon beyazı, titan okside de (TİO titan beyazı adı veriler. Saten beyazı, bir alüminyum sülfat ve kireç çökeltisidir.)

—Metalürj. Büyük dökmedemir parçalarında rastlanan ve metaldeki sülfürlerin kumu cüruf haline getirmesinden kaynaklanan, kırılgan ak bir kütle biçiminde silisli kalıntı.

—Müz. ikilik nota.

—Oy. Bilardoda, beyaz top.

—Seram. Çin beyazı. Dihııa (Fucien) kökenli; çivitli beyaz ile pembe ya da fildişi tonları arasında değişen renkte kalın, düz ve parlak sırlı porselen. (Kangşi döneminden [1661-1722] başlayarak, küçük süs eşyası [çaydanlıklar, mühürler, küçük figürler] yapımında kullanılan Çin beyazları, Avrupa’ya getirilerek özellikle Meissen ve Saint - Cloud’da taklit edildi. "Çin beyazı” deyimi, kapsamı genişletilerek bu taklitler içinde kullanıldı.)
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 6 Haziran 2018 03:19