Arama

Beyaz Nedir?

Güncelleme: 6 Haziran 2018 Gösterim: 1.445 Cevap: 5
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
29 Şubat 2016       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

BEYAZ

Ad:  beyaz.JPG
Gösterim: 309
Boyut:  17.9 KB

sıf. ve a. (ar. beyaz).
Sponsorlu Bağlantılar

1. Rengi gökkuşağındaki tüm renklerin karışmasından oluşan, kar ve süt rengindeki şey için kullanılır; ak: Tebeşir beyazdır. Duvara bir kat daha beyaz sürdüm. Beyazlar ona yakışmış. Beyazlan ilaca koydum.
2. SİYAH’a, SARl’ya karşıt olarak, ortak özellikleri genellikle tenlerinin beyazlığı olan (ancak bu, tek ortak özellikleri değildir) kimse, topluluk; kimi zaman da onların bulundukları bölge için kullanılır: Irkçı beyaz azınlık yönetimi. Beyaz Afrika.
3. Göreceli olarak açık renkte olan ve aynı türden, ancak koyu tondaki bir şeye karşıt olarak açık tonda olan şey için kullanılır: Beyaz şarap. Beyaz üzüm. (Siyah üzüme karşıt olarak). Beyaz cam (renkli cama karşıt olarak).
4. Bronzlaşmamış kimse için kullanılır: Ne kadar beyazsın; hiç yanmamışsın.
  • Beyaz adam, beyaz ırktan olan, genellikle avrupalı.
  • Beyaz cam — BEYAZCAM.
  • Beyaz eşya - BEYAZEŞYA.
  • (Yazıyı) beyaz etmek, beyaza çekmek, onu müsveddeden temiz kâğıda geçirmek.
  • Beyaz gece, Kuzey kutbu’nda altı ay boyunca güneşin batmadığı zamanlar.
  • Beyaz ırk, Avrupa, Kuzey Amerika, Güney ve Batı Asya ile Kuzey Afrika’da yaşayan açık tenli ırk.
  • Beyaz ihtilal, barışçıl amaçlarla bir konuyu aydınlatmak için hükümet ya da kurumlarca yayımlanan kitap.
  • Beyaz oy, olumlu, onaylayıcı oy.
  • Beyaz perde - BEYAZPERDE.
  • Beyaz peynir - BEYAZPEYNİR
  • Beyaz Rus, KIZIL RUS’a karşıt olarak Rusya’da Ekim devrimi yanlısı olmayan kişilere verilen ad.
  • Beyaz yakalılar, kol gücünden çok, düşünme gücü gerektiren işlerde çalışanlar.
  • Beyaz yalan, yararı dokunacak yalan.
  • Beyaz zehir, eroin, kokain, vb. katı uyuşturucu madde.
  • Beyazın adı esmerin tadı (var), esmer kadınların daha cana yakın olduklarını anlatmak için söylenir.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 6 Haziran 2018 03:23
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
29 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
BEYAZ

Sponsorlu Bağlantılar
—Aydınlt. Aldığı tüm görünen ışımaları soğurmadan, her doğrultuda eşit olarak yayan bir cisim için kullanılır. ll Beyaz ışık, öğle güneşi ışığına yakın bir izlenim veren ışık.

—Boyac. Bütün görünen ışınımları, soğurmadan ve her yöne eşit ölçüde yayan renksemez bir pigment için kullanılır.

—Camc. Beyaz cam, çıplak gözle rengi sezilemeyen cam. (Daha çok parfümcülükte ve eczacılıkta kaliteli ürünler için kullanılır.)

—Dy. Beyaz ışık, servis yollarında yolu geçişe açan ve hafifçe maviye çalan beyaz ışık işareti.

—El sant. Beyaz iş, beyaz pamuklu, keten vb. kumaşlar üzerine, beyaz iplikle ve sarma tekniğiyle yapılan işleme.

—içit. san. Beyaz şarap, salt beyaz üzüm şırasından yapılan şarap.

—Kim. Beyaz metal, devinimli makine parçalarının sürtünmesini azaltıcı belirli özellikler içeren bir alaşım ya da metal.

—Kur. tar.
  • Beyaz bayrak, törenlerde yeniçeri ağasının tuğları önünde taşınan, Yeniçeri ocağı'nın büyük bayraklarından biri (Hacı Bektaş bayrağı da denir).
  • Beyazkürk, şeyhülislamların giydiği ak renkli kürk giysi.
  • Beyaz tuğralı kâğıt, padişahların sefere çıktıklarında, İstanbul'daki sadaret kaymakamına gerektiğinde doldurup ferman olarak kullanması için verdikleri tuğralı boş kâğıt.
  • Beyaz üzerine hatt-ı hümayun, padişahların el yazılarıyla, ayrı bir kâğıda yazdıkları buyruk.
—Kuyumc. Beyaz yakut, pırlanta kadar değerli olmayan bir yakut türü. (Ay yakut da denir.)

—Metalürj. Beyaz dökmedemir, karbür biçiminde karbon oranı yüksek olan ve kırıldığında beyaz bir kesit veren hamdemir.

—Miner. Beyaz mika, MUSKOVİT'in eşanlamlısı.

—Mutf. Beyaz baklava - BAKLAVA. ll Beyaz et, kimi kümes hayvanlarının, özellikle tavuğun göğüs eti. ll Beyaz etli balıklar, barbunya, tekir, izmarit, levrek, lüfer, pisi gibi piştiğinde eti beyazlaşan balıklara verilen ad.

—Tic. huk. Beyaz ciro - CİRO. ll Beyaz imza ya da beyaza imza — AÇIK İMZA.

—TV. Maksimum beyaz ya da beyaz düzeyi, maksimum ışıltılı beyaz bir görüntüyü karşılayacak eşzamanlama işaretlerini içeren bir görüntü işaretinin düzeyi.

—Vet. Beyaz kas hastalığı, kuzularda görülen kas hastalığı. (Hastalık 15 günlükten 2 aylığa kadar kuzularda görülür; başlıca özelliği özellikle arka bacaklarda görülen hareket güçlüğüdür. Nedeni sele- nium ya da E vitamini noksanlığıdır; noksanlık kas liflerinde nekroza yol açar.)

1. Beyaz renk; ak: Beyaz, masumiyeti simgeler.
2. Bir şeyin beyaz bölümü: Yumurtanın beyazı.
3. Arg. Eroin.

—Kim. Çeşitli kimyasal maddelere verilen ad. (Bu maddeler elde edildikleri yer, geldikleri köken ve niteliklerine göre adlandırılır. Örneğin çinko okside çinko beyazı, bizmut altnitrata bizmut beyazı, baryum sülfata barit beyazı vb. denir. Aynı şekilde seskiokside (SB2O3) antimon beyazı, titan okside de (TİO titan beyazı adı veriler. Saten beyazı, bir alüminyum sülfat ve kireç çökeltisidir.)

—Metalürj. Büyük dökmedemir parçalarında rastlanan ve metaldeki sülfürlerin kumu cüruf haline getirmesinden kaynaklanan, kırılgan ak bir kütle biçiminde silisli kalıntı.

—Müz. ikilik nota.

—Oy. Bilardoda, beyaz top.

—Seram. Çin beyazı. Dihııa (Fucien) kökenli; çivitli beyaz ile pembe ya da fildişi tonları arasında değişen renkte kalın, düz ve parlak sırlı porselen. (Kangşi döneminden [1661-1722] başlayarak, küçük süs eşyası [çaydanlıklar, mühürler, küçük figürler] yapımında kullanılan Çin beyazları, Avrupa’ya getirilerek özellikle Meissen ve Saint - Cloud’da taklit edildi. "Çin beyazı” deyimi, kapsamı genişletilerek bu taklitler içinde kullanıldı.)
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 6 Haziran 2018 03:19
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

beyazlar


çoğl. a.
Ev ekon. Bir çamaşır makinesi programında, boyası çıkmayan kaynatılabilir çamaşırlara (pamuklu, keten) verilen ad.

—ANSİKL. Kim. Beyaz metal alaşımlarının gerektirdiği temel özellikler şunlardır: göreli olarak düşük bir erime sıcaklığı (300°C düzeyinde), iyi bir plastiklik ve düşük kopma dayanımı. Bu ayırtedici özellikler, yalnızca mekanik dayanımı düşük ve yorulma dayanımı orta düzeyde olan malzemelerde görülür. Bu parçalar ince etli olması ve bükülmez bir destek yatakça taşınması gerekir; böylece sürtünmeden doğan ısı bu desteğe aktarılarak kolayca boşaltılır. Nitekim piston kolunun baş yastıkları ile krank mili yatakları, beyaz metal alaşımlarıyla donatılır ve bu parçalar aşırı ısındığında, beyaz metal eriyerek yatak sarmasını önler.

Beyaz metal alaşımları, erime noktası düşük bir matris ile bu matris içinde dağılmış daha sert bir bileşenden oluşur. Kurşun, kalay ve bakır, bu tür alaşımların klasik bileşenleridir. Bu alaşımlar temelde kurşun - antimon - kalay, kalay-antimon-bakır ve çinko - bakır - kalay biçiminde üç gruba ayrılır. Alaşımların yapımında, iyi bir yorulma dayanımı, ağır yükleri ya da büyük hızlara dayanma gücü, düşük bir yatak sarma niteliği, küçük bir genleşme katsayısı, zayıf bir ısıl iletkenlik ve olabildiğince düşük özgül kütle gibi özellikler arasında bir uzlaşma aranır.

Mekanik ya da buharlı ilk makinelerin yapımıyla birlikte sürtünme sorunlarını çözmek için odun, bronz ve dökme demirden yararlanıldı. 1840’tan sonra Sir isaac Babitt, İngiltere’de % 5-10 antimon içeren kalay ağırlıklı alaşımların kullanımını önerdi. Bu alaşımlara % 1-15 oranında kurşun, % 2-10 oranında bakır katılabilecekti. işte kurşun ya da kalay ağırlıklı bu alaşımlara, genel olarak beyaz alaşımlar adı verildi.

Bu arada gözenekli beyaz metal alaşımlarının da kullanıldığını belirtmek gerekir; bronz ya da demir (grafitli) ağırlıklı olan bu alaşımlar toz metalürjisi yöntemiyle elde edilir ve kendi kendilerine bir yağlama etkisi yaparlar.

—Kur. tar. Beyaz bayrağı yeniçeri ağasının önünde götürmek geleneği 1610 yılında Kuyucu Murat Paşa’nın Iran seferi sırasında, Hacı Bektaş şeyhinin ordunun mola verdiği yere gelerek, bayrağı ocağa teslim etmesinden sonra yerleşti. Ak aleme de "beyaz sancak” denildiği olurdu.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 6 Haziran 2018 03:22
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Haziran 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BEYAZ
Beyaz (veya ak), görülebilir dalga boylarındaki tüm renkleri kapsayan renk. Beyaz ışık, kırmızı, yeşil ve mavi ışıkların karıştırılması ile oluşturulabilir. Eskiden, beyazın ışığın doğal rengi olduğu kabul edilirdi, ancak Newton, tam tersine beyazın tüm renklerin birleşimi olduğunu kanıtladı.

RESİM
Resimde beyazın kullanımı çok beceri isteyen bir tekniktir. Işığın tersine, boya olarak beyaz hiçbir renkle karışmamalıdır.

SEMBOLİZM
Türk toplumunda ve diğer pek çok toplumda beyaz saflığın simgesidir.Gelinlikler bu yüzden beyaz olur. Ayrıca siyahın tam karşıtı kabul edilen beyaz, aydınlığın da simgesidir ve Türkçede beyaz sözcüğüyle karşıt anlamlıdır. Beyaz bayrak iyi niyetin, beyaz bir sayfa da yeni başlangıçların ifadesidir. Yalnızca Çin ve Hint kültürlerinde durum terstir ve beyaz, ölümün, yasın ve kötülüğün simgesidir.İstikrarı, devamlılığı da simgeler. Politikada beyaz renk temizlik, dürüstlük çağrışımları yaptığı için sık kullanılır.

SÖZCÜĞÜN KÖKENİ
Türkçe'deki "ak" ile yetinilmemiş; Arapça "süt" anlamındaki "beyaz" alınmıştır
MsXLabs.org
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Haziran 2018       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BEYAZ
1. Ak, kara, siyah karşıtı.
2. sf. Bu renkte olan.
- “Ellerini, omuzlarını silkeledikten sonra cebinden çekip aldığı beyaz mendile sildi.” -L. Tekin.
3. Beyaz ırktan olan kimse:
- “Agni'nin iki kızı var, biri beyaz, biri siyah.” -H. R. Gürpınar.
4. Baskıda normal karalıkta görünen harf çeşidi.
5. Beyaz zehir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Haziran 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

beyaz ingilizcesi



1. white.
2. white spot.
3. fair-skinned.
4. clean copy.
5. blank paper.
6. print. regular (typeface) (as distinguished from boldface and italic); lightface.
7. slang heroin.
–ın adı var, esmerin tadı. proverb Blondes have the name but brunettes have the attraction.
– ciro com. blank endorsement. beyaza çekmek/
– etmek /ı/ to make a clean copy (of).
–a çıkarmak /ı/ to clear (from accusation).
– eþya white goods, household appliances.
– iþ simple white embroidery.
– kadın ticareti white slave trade.
– oy a vote in favor, aye. B

– Rus
1. (a) Belarussian, (a) Byelorussian.
2. hist. (a) White Russian.
3. Belarussian, Byelorussian (person).
4. hist. White Russian (person). B

– Rusça
1. Belarussian, Byelorussian, the Belarussian language.
2. (speaking, writing) in Belarussian, Belarussian.
3. Belarussian (speech, writing); spoken in Belarussian; written in Belarussian.
– Rusya
1. Belarus, Byelorussia.
2. hist. White Russia. B
– Saray the White House.
– zehir hard drug.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

2 Mart 2007 / Misafir Tarih
4 Mart 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
9 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
11 Temmuz 2013 / Misafir Cevaplanmış