Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Mart 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
KULUÇKA VE KULUÇKA TEKNİĞİ
MsXLabs.org

Bu konumuzda iyi bir civciv nasıl elde edilir, kuluçka nedir, kuluçkahane tipleri, kuluçkahane kurulmasındaki önemli hususlar nelerdir, kuluçka binası ve iç yapısı, kuluçka makineler i ve özellikleri, çalıştırma prensiple rini ve yumurta muayenesi ile iyi bir damızlık yumurtanın özellikleri ve cinsiyet tayini konularında gerekli bilgileri vereceğiz

U N U T M A !
Kuluçka ekonomik olmalıdır
Yumurtada n civciv çıkma oranı yüksek olmalıdır
Civcivler sağlıklı olmalıdır

Kuluçka Nedir?
Kanatlıların soylarını devam ettirmek için gösterdikleri doğal ve fizyoloji k özelliğe denir Civcivler in yumurtayı çatlatıp içerisinden canlı bir varlık olarak çıkması için geçen zamana da kuluçka süresi denir Kuluçka doğal kuluçka ve makine ile kuluçka olmak üzere iki bölümde incelenir İnsanlar bu doğal olaydan faydalana rak kanatlıları kendi amaçlarına uygun çoğaltma işlemini makine ile yapmaktadırlar

Kuluçkalık yumurtala rdan gerekli ısı, nem, havalandırma ve çevirme düzeni sağlanarak belirli sürede civciv çıkaran makineler e kuluçka makinesi denir Kuluçka makineler i ile yapılan işleme kuluçkacılık , yumurtada n civciv çıkaran yerlere de kuluçkahane adı verilir

Kuluçka tekniği üç ana bölüm halinde incelenir:
  1. Kuluçkahane ( bina ve özelikleri)
  2. Kuluçka Makineler i (özelikleri ve çalışma sistemler i )
  3. Kuluçkalık Yumurta (özelikleri ve muhafazası )
Kuluçkahane (Kuluçka Evi)

Kuluçkahane Tipleri :
Devlet ve özel sektöre ait çiftliklerin kendi civciv ihtiyacını karşılamak gayesi ile çalışan kuluçkahaneler (partide 5000-10000 yumurtalık ): Bunlar kendi civcivler ini kendileri kullanır

Devlet ve özel sektöre ait büyük kapasitel i kuluçkahaneler (5-6 aylık bir devrede 400-500 bin ): Kendi ihtiyaçlarını kullanırlar İhtiyaç fazlasını satarlar

Çok ufak kapasitel i özel sektöre ait kuluçkahaneler (kapasitel eri 5000 – 20000 ): Yumurtayı satın alırlar, civcivi çıkarıp satarlar

Günlük civciv satan kuluçkahaneler: Bunlar büyük kapasitel erle çalışmaktalar

Kuluçkahanelerin Kurulmasındaki Önemli Hususlar:

  • Kuluçkahaneler hijyenik yönden tavuk çiftliklerine, tavuk mezbahala rına, civciv büyütme yerlerine, yumurta depo ve satış yerlerine yakın olmamalıdır
  • Bölgenin civciv talebi olmalı ve nakil imkanı kolay olmalıdır
  • Çevrenin isteğine göre et veya yumurta yönünde civciv çıkarılmalıdır
  • Civciv satma rekabeti ve hijyenik çalışma yönünden çevresinde başka kuluçka hane bulunmama lıdır
  • Kuluçkahanelerin elektrik ve su problemle ri olmamalıdır
Kuluçka Binası ve İç Yapısı :
Modern bir kuluçkahane idare, satış ve işletme olmak üzere üç ana kısımdan teşekkül etmelidir

Bir işletme binası aşağıdaki kısımları ihtiva etmelidir:
  • Yumurta dezenfekt e odası
  • Yumurta tasnif , muayene ve temizleme odası
  • Yumurta muhafaza ve depo odası
  • Kuluçka makineler inin bulunduğu salon (İnkübatör odası)
  • Lamba muayene odası (Karanlık oda)
  • Yumurta tablalarını yıkama ve temizleme odası
  • Civcivler in tasnif ve aşı odası
  • Cinsiyet tespit odası
  • İşlem odası
  • İşçilerin soyunma odası
Şimdi işletme binasının bölümlerini sırasıyla inceleyel im

Yumurta Dezenfekte Odası:
Damızlık yumurtala r çiftliklerden veya kümeslerden bir vasıta ile geldikten sonra direkt olarak bu odaya alınıp, dışarıdan gelecek herhangi bir mikroba karşılık kuluçkahaneyi korumak için dezenfeks iyon yapılır Kullanılan dezenfekt an maddeler genelde; klorlu bileşikler, iyotlu bileşikler, potasyum permangan at ve formalind ir Fumigasyo n m³ hesabına göre yapılır [örneğin potasyum permangan at ve formalin (%40 çözelti) 1' e 2 oranında] Fumigasyo ndan sonra gereken havalandırmanın temini için odada aspiratör veya havalandırma bacası mevcut olmalıdır Dezenfeks iyon odasına yumurtanın giriş ve çıkışı ayrı kapılardan yapılmalıdır

Yumurta Tasnif, Muayene ve Temizleme Odası
Dezenfekt e edilen yumurtala r burada tasnif makineler inden geçirilerek tasnif edilirler ve damızlık özelliğe sahip olanlar ayrılır diğerleri ise yemeklik olarak değerlendirilip viyollere yerleştirilip kuluçkahaneden uzaklaştırılır İşlem sonunda bu odanın yıkanıp, temizleni p dezenfekt e edilmesi gerekir

Yumurta muhafaza ve depo odası
Tasniften geçmiş olan yumurtala rın makineye koyulunca ya kadar bekletild iği yerdir Yumurta muhafaza odasının sıcaklığı depolama süresine bağlı olmak üzere 10-15°C arasında bulunmalıdır Odanın rutubet oranı ise sıcaklığa bağlı olarak % 74-80 arasında olmalıdır

İnkübatör (Gelişim) ve çıkım odası
Kuluçka makineler inin gelişim bölümlerinin bulunduğu bu odanın ortalama 22-24 ° C sıcaklıkta ve % 60-70 nispi nem oranında olması gerekir Yumurtala rın makineye konulup çıkarılmasında kolaylık sağlaması bakımından makineler in ön kısmında 3-4 m'lik bir alanın olması gerekir Eğer dolap türü makineler kullanılıyorsa,makinenin tipine bağlı olarak arka yüz ile makine arasında 60-150 cm mesafe bırakılmalıdır Makineler arasında en az 150 cm uzaklık olmalıdır Tavan ile makine arasında da gerekli hava akımının sağlanması için en az 100 cm mesafe bulunmalıdır Oda için gerekli olan havalandırma doğrudan doğruya makineler in kapasitel eri ile ilgili olup, standart olarak kuluçka makinesin e konulmuş bulunan her bir yumurta için civciv çıkışına kadar yaklaşık 75 gr oksijene ihtiyaç vardır Bu yaklaşık 3-35 m³ havaya tekabül eder Bu oda güneş ışınlarına maruz kalmamalı, aydınlık olmalı, zemin ve yan duvarlar temizliği kolay malzemede n yapılmalıdır

Lamba muayene odası

Işık olmayan bir oda olmalıdır 18 gün buraya alınan yumurtala r karanlıkta lamba muayenesi ne tabi tutulurla r Tohumlu yumurtala r ayrılır

Yıkama Odası
Bu oda kuluçka makineler i tablaları ve parçalarının yıkanmasına müsait şekilde yapılmalıdır İlaçlama havuzu da bulunmalıdır

Civciv Tasnif ve Aşı Odası

Civcivler in ilk günkü kas ve göz aşıları bu odada yapılır Satışa arz edilmek üzere burada sayılıp tasnif edilir, kutulanır Sıcaklığı aynen inkibatör odası gibi olmalıdır

Cinsiyet Tespit Odası
Yumurta tipi günlük civcivler burada cinsiyet ayrımına tabii tutulurla r Kuvvetli bir ışık altında seksör tarafından yapılır

İşlem odası
Günlük civcivler de gayeye uygun olarak kanat kesimi, ayak tırnağı kesimi ve ibik kesimi gibi işlemler için yapılmıştır Temizlenm esi kolay olmalıdır Bütün bu işlemlerin birkaç kişi tarafından yapılabilmesi için geniş bir oda tercih edilir

İşçilerin Soyunma Odası
Kuluçkahanenin girişinden sonra işçilerin günlük kıyafetlerini değiştirip iş kıyafetlerini giyebilec ekleri yerdir Ellerin ve ayakların dezenfekt e edildiği kısım bulunmalıdır Gerektiğinde yıkanma yeri de olmalıdır Haftada bir dezenfekt e edilmelid ir

Kuluçkahane Hijyeni
Kuluçka esnasında civcivler in önemli bazı hastalık mikroplarına maruz kalmaması için kuluçkahanelerde hijyene çok önem verilmeli dir Bunun için kuluçkahane çalışanları ve kuluçkahanelerin steril durumda olması için gereken hijyen şartları yerine getirilme lidir

Kuluçkahanenin Çalışma ve Organizas yonu
Bir kuluçkahanenin başarısı her şeyden önce sistemli ve bilgili çalışmaya bağlıdır Bir kuluçkahanede sıra ile iyi, kaliteli yumurta temini, yumurtala rın dikkatle seçilmesi, uygun şartlar da muhafazası, dikkatle tablalara dizilmesi ve nihayet iyi ayarlanmış bir kuluçka makinesin in dikkatle çalıştırılması gibi önem isteyen işler ön planda yer almalıdır Bütün bu işlerin yolunda ve aksamadan devam etmesi yetişmiş iyi personele ve sistemli organizas yona bağlıdır

İyi organize edilmiş bir kuluçkahanede randıman düştüğü zaman bütün sebepleri sistemli bir şekilde teker teker incelenme li ve hatayı bularak düzeltme yoluna gidilmeli dir

Kuluçka Makineleri

Özellikleri
Bir kuluçkacı işletmenin başarısındaki en büyük pay, seçeceği kuluçka makinesin in sistemine ve kalitesin e bağlıdır Türkiye'de ithal makineler den en çok kullanılanı Peter Sime (USA), Reform (Hollanda), Robins (USA), Brower (USA), Econome (Hollanda), Lincoln (USA) ve yerli olarak Danışman' (Bursa) dır

Büyüklük kapasitel eri her ne olursa olsun kuluçka makineler inin üç grup altında toplayabi liriz:
  • Yapılışlarına göre
  • Sıcak havanın dolaşım şekillerine göre
  • Çalışma prensiple rine göre
Yapılışlarına Göre

Masa Tipi Makineler :
Bu tip makineler küçük kapasited e olanlardır Daha ziyade sıcak su dolaşımlı olarak yapılır Bu tip makineler % 65'den yukarı randıman vermez Bu tip makineler genelde amatör olarak kullanılmaktadır

Dolap Tipi Makineler :
Daha büyük kapasited e ve dolap tarzında makineler dir Genellikl e 5000 20000 yumurtalıktır

Oda Tipi Makineler :
Sabit odalar halinde yapılmıştır Kapasitel eri 50000' in üzerindedir Tek parti olarak çalışır

Sıcak Havanın Dolaşım Şekillerine Göre
Bu tip makineler de ısınan hava bir gereç ile makine içerisinde dolaşım yapar Bu tip makineler e sıcak hava dolaşımlı (Forect - Draft) makineler denir Genellikl e iki tiptir:
  • Dolap Pervaneli ler (Sky -Line)
  • Kanat pervaneli ler (Pulsator)
Çalışma Prensiple rine Göre
Isıtıcı düzeneklerinin otomatikl ik durumuna göre adlandırılır
  • Eter -kapsüllü, gaz elektrot tüplü veya cıva tüp regülatörlüler
  • Kontak termometr eli (set kontrol sistem) ile çalışanlar
Her iki otomatik düzen çalışmaları elektrik ile çalışma prensip ve yöntemlerine göredir

Çalıştırılma Prensipleri
Kuluçka makinesi her ne şekilde imal edilmiş olursa olsun, teknik ve bilimsel temelleri aynıdır Kapasitel erinin ve makinelerın önemi yoktur Yeter ki yumurtanın civciv olabilmes i için muhtaç olduğu temel ihtiyaçları karşılanmış olsun Hatalı bir davranış ve yönetim civciv şansını yok eder

Kuluçka makineler ine konan yumurtala rdan yüksek verim almak için her şeyden önce yumurtala rın döllü olması ve kuluçka makineler inde; makineler in çalıştırma prensiple rine riayet edilmesin e bağlıdır Döllü bir yumurtanın civciv haline dönüşmesine kadar geçireceği zamana kuluçka süresi denir

Bu süre 22 gün olup, ilk gününü tavuğun üreme kanalında geçirir Makinede geçen süreyi iki kısımda incelemek gerekir
  1. İnkübasyon ( Gelişim ) süresi ilk (18 gün )
  2. İnficar ( Çıkış ) süresi son ( 3 gün )
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.