Arama

Kuluçka ve Kuluçka Teknikleri

Güncelleme: 11 Mart 2016 Gösterim: 4.351 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Mart 2016       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kuluçka Tekniği ve Kuluçkahaneler
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar

İyi bir civciv nasıl elde edilir, kuluçka nedir, kuluçkahane tipleri, kuluçkahane kurulmasındaki önemli hususlar nelerdir, kuluçka binası ve iç yapısı, kuluçka makineleri ve özellikleri, çalıştırma prensiplerini ve yumurta muayenesi ile iyi bir damızlık yumurtanın özellikleri ve cinsiyet tayini konuları tavukculuk yapanların titizlikle dikkat etmesi gereken konulardır.

Kuluçka Nedir?
Kanatlıların soylarını devam ettirmek için gösterdikleri doğal ve fizyolojik özelliğe kuluçka(gurk) denir. Civcivlerin yumurtayı çatlatıp içerisinden canlı bir varlık olarak çıkması için geçen zamana da kuluçka süresi denir. Kuluçka doğal kuluçka ve makine ile kuluçka olmak üzere iki bölümde incelenir. İnsanlar bu doğal olaydan faydalanarak kanatlıları kendi amaçlarına uygun çoğaltma işlemini makine ile yapmaktadırlar.

Kuluçka Makinesi Nedir?
Kuluçkalık yumurtalardan gerekli sıcaklık, nem, havalandırma ve çevirme düzeni sağlanarak belirli sürede civciv çıkaran inkibasyon makinelerine kuluçka makinesi denir. Kuluçka makineleri ile yapılan işleme kuluçkacılık, yumurtadan civciv çıkaran yerlere de kuluçkahane adı verilir.

Kuluçka Makinesi
Kuluçka tekniği üç ana bölüm halinde incelenir:
  1. Kuluçkahane ( bina ve özelikleri)
  2. Kuluçka Makineleri (özelikleri ve çalışma sistemleri)
  3. Kuluçkalık Yumurta (özelikleri ve muhafazası)
Kuluçkahaneler (Kuluçka Evi):
Kuluçkahane Tipleri: Devlet ve özel sektöre ait çiftliklerin kendi civciv ihtiyacını karşılamak gayesi ile çalışan kuluçkahaneler (partide 5.000-10.000 yumurtalık ): Bunlar kendi civcivlerini kendileri kullanır. Devlet ve özel sektöre ait büyük kapasiteli kuluçkahaneler (5-6 aylık bir devrede 400-500 bin ): Kendi ihtiyaçlarını kullanırlar. İhtiyaç fazlasını satarlar. Çok ufak kapasiteli özel sektöre ait kuluçkahaneler (kapasiteleri 5.000 – 20.000 ): Yumurtayı satın alırlar, civcivi çıkarıp satarlar. Günlük civciv satan kuluçkahaneler: Bunlar büyük kapasitelerle çalışmaktalar.

Kuluçkahanelerin Kurulmasındaki Önemli Hususlar:
Kuluçkahaneler hijyenik yönden tavuk çiftliklerine, tavuk mezbahalarına, civciv büyütme yerlerine, yumurta depo ve satış yerlerine yakın olmamalıdır.
Bölgenin civciv talebi olmalı ve nakil imkanı kolay olmalıdır.
  • Çevrenin isteğine göre et veya yumurta yönünde civciv çıkarılmalıdır.
  • Civciv satma rekabeti ve hijyenik çalışma yönünden çevresinde başka kuluçka hane bulunmamalıdır.
  • Kuluçkahanelerin elektrik ve su problemleri olmamalıdır.
Kuluçka Binası ve İç Yapısı: Modern bir kuluçkahane idare, satış ve işletme olmak üzere üç ana kısımdan teşekkül etmelidir.
Bir işletme binası aşağıdaki kısımları ihtiva etmelidir:

1- Yumurta dezenfekte odası.
2- Yumurta tasnif, muayene ve temizleme odası.
3- Yumurta muhafaza ve depo odası.
4- Kuluçka makinelerinin bulunduğu salon (İnkübatör odası).
5- Döllülük kontrol odası (Karanlık oda).
6- Yumurta tablalarını yıkama ve temizleme odası.
7- Civcivlerin tasnif ve aşı odası.
8- Cinsiyet tespit odası.
9- İşlem odası.
10- İşçi-Personel odası.

Şimdi işletme binasının bölümlerini sırasıyla inceleyelim:

1)Yumurta Dezenfekte Odası:
Damızlık yumurtalar çiftliklerden veya kümeslerden bir vasıta ile geldikten sonra direkt olarak bu odaya alınıp, dışarıdan gelecek herhangi bir mikroba karşılık kuluçkahaneyi korumak için dezenfeksiyon yapılır. Kullanılan dezenfektan maddeler genelde; klorlu bileşikler, iyotlu bileşikler, potasyum permanganat ve formalindir. Fumigasyon m³ hesabına göre yapılır [örneğin potasyum permanganat ve formalin (%40 çözelti) 1’ e 2 oranında]. Fumigasyondan sonra gereken havalandırmanın temini için odada aspiratör veya havalandırma bacası mevcut olmalıdır. Dezenfeksiyon odasına yumurtanın giriş ve çıkışı ayrı kapılardan yapılmalıdır.

2)Yumurta Tasnif, Muayene ve Temizleme Odası:
Dezenfekte edilen yumurtalar burada tasnif makinelerinden geçirilerek tasnif edilirler ve damızlık özelliğe sahip olanlar ayrılır diğerleri ise yemeklik olarak değerlendirilip viyollere yerleştirilip kuluçkahaneden uzaklaştırılır. İşlem sonunda bu odanın yıkanıp, temizlenip dezenfekte edilmesi gerekir.

3)Yumurta Muhafaza Ve Depo Odası:
Tasniften geçmiş olan yumurtaların makineye koyuluncaya kadar bekletildiği yerdir. Yumurta muhafaza odasının sıcaklığı depolama süresine bağlı olmak üzere 10-15°C arasında bulunmalıdır. Odanın rutubet oranı ise sıcaklığa bağlı olarak % 74-80 arasında olmalıdır.

4)Embriyonik Gelişim Ve Çıkım Odası:
Kuluçka makinelerinin gelişim bölümlerinin bulunduğu bu odanın ortalama 22-24° C sıcaklıkta ve % 60-70 nispi nem oranında olması gerekir. Yumurtaların makineye konulup çıkarılmasında kolaylık sağlaması bakımından makinelerin ön kısmında 3-4 m'lik bir alanın olması gerekir. Eğer dolap türü makineler kullanılıyorsa,makinenin tipine bağlı olarak arka yüz ile makine arasında 60-150 cm mesafe bırakılmalıdır. Makineler arasında en az 150 cm uzaklık olmalıdır. Tavan ile makine arasında da gerekli hava akımının sağlanması için en az 100 cm mesafe bulunmalıdır. Oda için gerekli olan havalandırma doğrudan doğruya makinelerin kapasiteleri ile ilgili olup, standart olarak kuluçka makinesine konulmuş bulunan her bir yumurta için civciv çıkışına kadar yaklaşık 7.5 gr oksijene ihtiyaç vardır. Bu yaklaşık 3-3.5 m³ havaya tekabül eder. Bu oda güneş ışınlarına maruz kalmamalı, aydınlık olmalı, zemin ve yan duvarlar temizliği kolay malzemeden yapılmalıdır.

5)Döllülük Kontrol Odası:
Işık olmayan bir oda olmalıdır. 18. gün buraya alınan yumurtalar karanlıkta lamba muayenesine tabi tutulurlar. Döllü yumurtalar ayrılır ve çıkım odasına yerleştirilir. Dölsüz yumurtalar işletmeden uzaklaştırılır.

6)Yıkama Odası:
Bu oda kuluçka makineleri tablaları ve parçalarının yıkanmasına müsait şekilde yapılmalıdır. İlaçlama havuzu da bulunmalıdır.

7)Civciv Ayırma Ve Aşı Odası:

Civcivlerin ilk günkü kas ve göz aşıları bu odada yapılır. Özellikle karma ve marek aşısı yapılmalıdır. Satışa arz edilmek üzere burada sayılıp tasnif edilir, kutulanır. Sıcaklığı aynen inkibatör odası gibi olmalıdır.

8)Cinsiyet Tespit Odası:
Yumurta tipi günlük civcivler burada cinsiyet ayrımına tabii tutulurlar. Kuvvetli bir ışık altında seksör tarafından yapılır.

9)İşlem Odası:
Günlük civcivlerde gayeye uygun olarak kanat kesimi, ayak tırnağı kesimi ve ibik kesimi gibi işlemler için yapılmıştır. Temizlenmesi kolay olmalıdır. Bütün bu işlemlerin birkaç kişi tarafından yapılabilmesi için geniş bir oda tercih edilir.

10)Personel Odası:
Kuluçkahanenin girişinden sonra işçilerin günlük kıyafetlerini değiştirip iş kıyafetlerini giyebilecekleri yerdir. Ellerin ve ayakların dezenfekte edildiği kısım bulunmalıdır. Gerektiğinde yıkanma yeri de olmalıdır. Haftada bir dezenfekte edilmelidir.

Kuluçkahanelerde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

-Kuluçkahane Hijyeni:
Kuluçka esnasında civcivlerin önemli bazı hastalık mikroplarına maruz kalmaması için kuluçkahanelerde hijyene çok önem verilmelidir. Bunun için kuluçkahane çalışanları ve kuluçkahanelerin steril durumda olması için gereken hijyen şartları yerine getirilmelidir.

Kuluçkahanenin Çalışma ve Organizasyonu:
Bir kuluçkahanenin başarısı her şeyden önce sistemli ve bilgili çalışmaya bağlıdır. Bir kuluçkahanede sıra ile iyi, kaliteli yumurta temini, yumurtaların dikkatle seçilmesi, uygun şartlar da muhafazası, dikkatle tablalara dizilmesi ve nihayet iyi ayarlanmış bir kuluçka makinesinin dikkatle çalıştırılması gibi önem isteyen işler ön planda yer almalıdır. Bütün bu işlerin yolunda ve aksamadan devam etmesi yetişmiş iyi personele ve sistemli organizasyona bağlıdır.

İyi organize edilmiş bir kuluçkahanede randıman düştüğü zaman bütün sebepleri sistemli bir şekilde teker teker incelenmeli ve hatayı bularak düzeltme yoluna gidilmelidir.

Kuluçka Makineleri:
Bir kuluçkacı işletmenin başarısındaki en büyük pay, seçeceği kuluçka makinesinin sistemine ve kalitesine bağlıdır. Türkiye’de ithal makinelerden en çok kullanılanı Peter Sime (U.S.A.), Reform (Hollanda), Robins (U.S.A.), Brower (U.S.A.), Econome (Hollanda), Lincoln (U.S.A.) ve yerli olarak Danışman’ (Bursa) dır. Büyüklük kapasiteleri her ne olursa olsun kuluçka makinelerinin üç grup altında toplayabiliriz:
  1. Yapılışlarına göre
  2. Sıcak havanın dolaşım şekillerine göre
  3. Çalışma prensiplerine göre
1-Yapılışlarına Göre Kuluçka Makineleri:
Masa Tipi Makineler : Bu tip makineler küçük kapasitede olanlardır. Daha ziyade sıcak su dolaşımlı olarak yapılır. Bu tip makineler % 65’den yukarı randıman vermez. Bu tip makineler genelde amatör olarak kullanılmaktadır.

Dolap Tipi Makineler : Daha büyük kapasitede ve dolap tarzında makinelerdir. Genellikle 5.000 20.000 yumurtalıktır.

Oda Tipi Makineler : Sabit odalar halinde yapılmıştır. Kapasiteleri 50.000’ in üzerindedir. Tek parti olarak çalışır.

2-Sıcak Havanın Dolaşım Şekillerine Göre: Bu tip makinelerde ısınan hava bir gereç ile makine içerisinde dolaşım yapar. Bu tip makinelere sıcak hava dolaşımlı (Forect - Draft) makineler denir. Genellikle iki tiptir:
  • Dolap Pervaneliler (Sky -Line)
  • Kanat pervaneliler (Pulsator)
Çalışma Prensiplerine Göre Isıtıcı düzeneklerinin otomatiklik durumuna göre adlandırılır.
Eter -kapsüllü, gaz elektrot tüplü veya cıva tüp regülatörlüler.
Kontak termometreli (set kontrol sistem) ile çalışanlar.

Her iki otomatik düzen çalışmaları elektrik ile çalışma prensip ve yöntemlerine göredir.

Çalıştırılma Prensipleri: Kuluçka makinesi her ne şekilde imal edilmiş olursa olsun, teknik ve bilimsel temelleri aynıdır. Kapasitelerinin ve makinelerın önemi yoktur. Yeter ki yumurtanın civciv olabilmesi için muhtaç olduğu temel ihtiyaçları karşılanmış olsun. Hatalı bir davranış ve yönetim civciv şansını yok eder.

Kuluçka makinelerine konan yumurtalardan yüksek verim almak için her şeyden önce yumurtaların döllü olması ve kuluçka makinelerinde; makinelerin çalıştırma prensiplerine riayet edilmesine bağlıdır. Döllü bir yumurtanın civciv haline dönüşmesine kadar geçireceği zamana kuluçka süresi denir. Bu süre 22 gün olup, ilk gününü tavuğun üreme kanalında geçirir. Makinede geçen süreyi iki kısımda incelemek gerekir.
  1. İnkübasyon ( Gelişim ) süresi ilk (18 gün )
  2. İnficar ( Çıkış ) süresi son ( 3 gün )
Kuluçka süresinin gerek gelişim ve gerek çıkış bölümünde uygulanması gerekli dört temel prensibi vardır. Bu temel prensipler:
  1. Isı
  2. Nem
  3. Havalandırma
  4. Çevirme
1-Sıcaklık: Döllü bir yumurtanın canlı varlık haline dönüşümünde en önemli özellik sıcaklıktır. Makinenin ısıtılma sistemi ne olursa olsun değişmeyen ve uyulması gereken tek esas, ortalama ısının düzenli olarak yumurtadaki embriyoya iletilmesidir. İletilecek ortalama sıcaklık, 37.8ºC (99.7-100 F)'dir. Normalin üstündeki yüksek sıcaklık 42ºC, normalin altındaki sıcaklık ise 35ºC olarak kabul edilir. Bu durumlarda uzun süre kalan yumurtalarda embriyo ölümleri fazla olur. Kuluçkanın en nazik devresi embriyonun en genç ve körpe devreleridir. Bu devredeki yüksek sıcaklık çok tehlikelidir, embriyonik ölümleri ve çıkış gücünü azaltır dolayısıyla da kuluçka randımanı azalmış olur.

2-Nem: Belirli sıcaklıktaki havada bulunan belirli miktardaki sudur. Gurk tavuk altındaki yumurtada bu olay yaratıcı tarafından düzenlenir, ancak makinelerdeki ortamın çok farklı olması nem düzenlemesini gerekli kılmaktadır. Makinelerde sıcak hava bir akım yaptığından yumurta yüzeylerini yalayarak geçerken yumurta bünyesindeki suyu buharlaştırarak emer ve yumurtaların pişmesine yol açar. Dokularda azalmış olan su embriyonun ölümüne neden olur. Makinelerde yumurta bünyesindeki suyun buharlaşmasına meydan vermemek için makine içindeki ısınmış kuru havanın su ile nemini yükseltip homojen halde dağılmasını sağlamak gerekir. Gelişim bölümünde nemin 82-85 F olması istenir bu % 50-55 bağıl neme tekabül eder. Çıkış devresinde nem 92-95 F olup % 75-80 bağıl neme tekabül eder.

3-Havalandırma: Makineler her ne şekil ve tipte yapılmış olursa olsun kuluçkanın ve kuluçka makinelerinin temel prensiplerinden biride havalandırmadır. Bütün canlılar gibi kuluçkaya konulmuş ve yumurta içinde gelişmekte olan embriyonunda taze havaya ihtiyacı vardır. Kuluçka makinelerinin havalandırılması, embriyonun gelişmesine lüzumlu havadaki oksijen ile beraber, embriyonun solunumu sonucu oluşan karbondioksitin zararlı duruma gelmemesi için gereklidir. Solunum bir gaz değişimidir, yumurta kabuğundaki gözenekler ile bu gaz değişimini yumurtadaki hava boşluğu ve Allantois yapar. Havalandırmada güvence sınırı 1000 kısım havada 3 kısım karbondioksittir.

4- Yumurtaların Çevrilmesi: Yumurtaların çevrilmesi dördüncü temel prensip olup, bunun üç önemli nedeni bulunmaktadır:

- Çevirmek suretiyle yumurta yüzeyindeki ısı farkının giderilmesi Embriyonun ilk gelişme döneminde ruşeym torbasının (disk) daha sonralarında embriyonik zarların kabuk zarlarına veya bu zarların birbirlerine yapışmalarını önlemek için gereklidir.

- Döllü yumurtaların yaklaşık %25’ inde kuluçkaya konulduklarında Ruşeym ekseni yanlış durumda bulunmaktadır. Bu hatalar çevrilme ile düzeltilir.

- Yumurtada oluşan civciv, kuluçkanın 12–13’üncü gününe kadar yumurtanın büyük çapına dik olarak bulunur. Bundan sonraki gelişmede büyük çapına paralel bir doğrultu alır, kafası hava boşluğu tarafına döner. Aksi halde ölümüne neden olur. Bu olay çevrilme ile sağlanır.

Kuluçka İçin Yumurta Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Kümes ve Tavuklar: Bu yumurtaların geldiği kümesler sağlıklı, temiz mi? Folluk tipleri nedir? Tavukların beslenmesi iyi mi? Tavuklar yaşlı mı genç mi? Aşıları yapılmış mı?

Yumurta Toplama: Yumurta toplama işleminin nasıl gerçekleştiği, kuluçkalık yumurtaların saklanması, yumurtaların hijyeni verimli kuluçkahanelerin en çok üzerinde durduğu konulardır.

Yumurtanın kalitesi: Kaliteli yumurtadan kaliteli civciv çıkar. Onun için kuluçkaya girecek yumurtaların aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir.

a- Hangi ırktan tavuğa ait ise, o ırkın renk ve şeklini taşıyan yumurtalar olmalıdır.
b- Döllü yumurtalar olmalıdır.
  • c- Hastalıksız sürüden alınmaladır.
  • d- Küçük olmamalı, 55-65 gram arasında bulunmalıdır.
  • e- Biçimi bozuk olmamalıdır.
  • f- Parlak olmalıdır. Kabuğu ince veya kalın, çatlak, pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz.
  • g- İkinci verim yılındaki tavuk yumurtası istenmez. Genç tavukların ilk 40 günlük yumurtalarıda kullanılmaz.
  • h- Taze olmalıdır, 7 günlüğü aşmamalıdır.
  • i- Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.
  • j- Yumurtalar viyollere küt uçları yukarı gelecek şekilde konmuş olmalıdır.
Kuluçka Makinelerinde Dezenfekte Esasları: Kuluçkacılıkta iyi randıman almanın ve hastalıksız, sıhhatli civciv elde etmenin ön şartı makinelerin temizliği ve iyi dezenfekte edilmeleri ile mümkündür. Yeni çalıştırılmaya başlayan bir makine içine yumurta konulmadan mutlaka dezenfekte edilmelidir. Ayrı civciv çıkış kısmı olan makineler ise her parti civciv çıkışından sonra temizlenip dezenfekte edilmelidir. Tavuk hastalıklarının pek çoğunun bulaşıcı oluşu ve bazı hastalık mikroplarının yumurtanın kabuğu ve içine yerleşebilmesi bu önemi artırmaktadır. Bunun için dezenfekte şarttır. Kuluçka makinelerinde civciv çıktıktan sonraki temizlik son derece önemlidir. Makine içinde her hangi bir bulaşıcı hastalık söz konusu ise inficar tablalarına ince tülbent bezi serilir. Bu konan bezin ince kabuk ve pisliklerin diğer tablalara bulaşmamasında çok faydası olur. Civcivler çıktıktan sonra bütün kabuklar ve tablalar dışarı alınmalı makine içindeki ufak civciv tüyleri elektrikli süpürge vasıtasıyla emilerek temizlenmelidir. Daha sonra makine içi sodalı ve sabunlu su ile silinmeli ve daha sonra da diğer dezenfektan maddelerle tekrar dezenfekte edilmelidir. Bütün civciv tablaları aynı muameleye tabii tutulmalıdır.

Kuluçkacılıkta en iyi dezenfekte tarzı fümigasyondur. Fümigasyon usulünde gaz haline gelmiş olan mikrop öldürücü aktif maddeler en kıyı ve köşelere kadar girerek beklenilen yararı tam anlamı ile sağlar.

Kuluçka Makinelerinde Civciv Nispetini Azaltan Sebepler: Kuluçka makinelerine konan her yumurtadan civciv çıkmaz. Bu olayın çeşitli sebepleri vardır. Makineye konan her 100 yumurtadan çıkan civciv adedine randıman denir. Randımanın yüksek olabilmesi için bazı şartların bir araya gelmesi gerekir. Bu şartlar kümesteki sürüden başlar, civciv çıkıncaya kadar ki dönemi kapsar. Kuluçkaya girecek yumurtalar döllü 55-65 gr arasında düzgün biçimli olmalıdır. Kabuğu çatlak, pürüzlü, yıkanmış, genelde 7 günden fazla beklemiş olmamalıdır.

Her şeyden önce makinelere konan bütün yumurtalar döllü değildir. Dölsüz yumurta nispeti % 8–15 arasında değişir. Mevsim ve yem damızlık tavuklarda döllülüğe etkilidir. Kuluçka makinelerine konan tohumsuz yumurtalardan civciv çıkmaz. Bu durum tohumlu olan yumurtalarında bazılarında görülebilir. Bu hadiseye yumurta içindeki ölümler sebeb olur.

Yumurta içindeki ölümler iki grupta incelenir:
  1. Yumurtaya ait iç sebepler
  2. Kuluçka makinelerine ait dış sebepler
1- Yumurtaya Ait İç Sebepler:
Daha ziyade 3–5. günler ile 17–20. günlerde vuku bulmaktadır. Damızlık yumurtalar makinelere konmadan önce 3 –7 gün 20ºC üzerinde muhafaza edilmiş ise yumurta içinde embriyo teşekkülü başlamıştır. Bu yumurtalar makineye konunca daha yüksek ısıda ilk civciv nüveleri ölür. Yumurta içinde kan halkası teşekkül eder.
Kuluçkanın ilk devresinde yumurta içinde civciv teşekkül ettikten sonra hemen ölmesinde damızlık tavukların yetersiz beslenme veya yemde vitamin noksanlığının etkisi vardır.

Damızlık tavuklar bulaşıcı hastalık geçirmiş iseler ilk civciv nüveleri ölür.

2- Kuluçka Makinelerine Ait Dış Sebepler: Burada ölümler 3.ve 4. günler ile 16. ve 20. günler arasındadır.

Kuluçka Aksaklıkları:
Civcivler kabuğu delmeden ölürlerse;
  1. Vantilasyon azlığı,
  2. Isı derecesinin yanlış ayarlanması,
  3. Çevirmenin tam yapılmaması,
  4. Termostat veya ısıtıcıların bozulması.
Civcivler kabuğu deldikten sonra ölürse;
  1. Kuluçka dönemi nem azlığı,
  2. Kuluçka dönemi ısı azlığı,
  3. Kısa zamanda ısının çok yükselmesi.
Civcivler kabuğa yapışıp kalmışsa
  1. Rutubetin azlığı.
İri yumuşak vücutlu civciv çıkması ve çıkmanın gecikmesi
  1. Isı derecesinin düşük olması,
  2. Havalandırmanın azlığı.
Pelte gibi ölü civcivler, göbek iltihaplanması
  1. Dezenfekte ve fumigasyonun yetersiz olması
Civcivlerin erken çıkma ve intizamsız çıkması
1. Isının çok yüksek olması

Topallayan ve çapraz gagalı civcivler
  1. Kalıtsal,
  2. Yemde zehirli maddenin bulunması en önemli sebeplerdir.
Civcivlerin Kuluçka Makinesinden Çıkarılması: Civcivleri çıkarmak için 21 günün dolması beklenmeli ve % 80- 90 nispetinde kurumuş, canlı ve sıhhatli görünüme sahip olmalıdır. Civcivler makinede kuruduktan sonra fazla bekletilirse esas ağırlıklarını kaybederler. Daha fazla kalırlarsa da birbirlerini ezerek ölürler. Makineden alınan civcivler bir müddet (4 – 6 saat) bekletilip gidecekleri yere sevk edilirler.

Kuluçka Artıkları:
Kuluçkada civcivlerin çıkışı tamamlandıktan sonra, arta kalan kabuklar, dölsüz yumurtalar, içinde ölü civciv olan yumurtalar, kısaca kuluçkahane artıkları yakılarak çevrede kirlenme ve bulaşmaya mani olacak şekilde imha edilir.

Tasnif ve Aşılama:
Civcivlerin hepsi çıkıp tüyleri kuruyunca tasnif odasına alınır, sağlam olanlar nakil kutularına konur, aşılanır, sevke hazır edilirler.

Cinsiyet Ayrımı:
Yumurta tavukçuluğu işletmeleri erkek civciv istemezler. Onun için sevk edilecekler arasında erkek civciv bulunmaması gerekir. Yumurtadan çıktıktan sonraki ilk 24 saat içinde cinsiyet tespiti yapılmalıdır.

4 tür cinsiyet ayırımı vardır:
  1. Tüy rengine göre.
  2. Ayak rengine göre.
  3. Kanat tüylerine göre.
  4. Doğal ayrım (El ve göz yardımıyla, günlük civcivlerde gerisine bakarak).
Bu ayrım tecrübe ve eğitim işidir. Yanılmalar her zaman olabilir. Doğal ayrımda %2-4 kadar yanılma mümkündür.

Dağıtım:
Civciv nakli önemli ve zor bir iştir. Büyük dikkat ister. Sıkışıklık, sarsıntı, havasızlık, sıcak ve soğuk ölümlere yol açar. Taşımada özel mukavva kutular kullanılır. Bunların havalandırma delikleri vardır. Kutu içi ısı 32 C olmalıdır. Bunlar yalnızca bir defa kullanılmalıdır. İçine altlık olarak odun talaşı konur. Civcivleri taşıma sırasında yem ve su verilmez. 72 saat açlığa dayanabilirler.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Mart 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
KULUÇKA VE KULUÇKA TEKNİĞİ
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Bu konumuzda iyi bir civciv nasıl elde edilir, kuluçka nedir, kuluçkahane tipleri, kuluçkahane kurulmasındaki önemli hususlar nelerdir, kuluçka binası ve iç yapısı, kuluçka makineler i ve özellikleri, çalıştırma prensiple rini ve yumurta muayenesi ile iyi bir damızlık yumurtanın özellikleri ve cinsiyet tayini konularında gerekli bilgileri vereceğiz

U N U T M A !
Kuluçka ekonomik olmalıdır
Yumurtada n civciv çıkma oranı yüksek olmalıdır
Civcivler sağlıklı olmalıdır

Kuluçka Nedir?
Kanatlıların soylarını devam ettirmek için gösterdikleri doğal ve fizyoloji k özelliğe denir Civcivler in yumurtayı çatlatıp içerisinden canlı bir varlık olarak çıkması için geçen zamana da kuluçka süresi denir Kuluçka doğal kuluçka ve makine ile kuluçka olmak üzere iki bölümde incelenir İnsanlar bu doğal olaydan faydalana rak kanatlıları kendi amaçlarına uygun çoğaltma işlemini makine ile yapmaktadırlar

Kuluçkalık yumurtala rdan gerekli ısı, nem, havalandırma ve çevirme düzeni sağlanarak belirli sürede civciv çıkaran makineler e kuluçka makinesi denir Kuluçka makineler i ile yapılan işleme kuluçkacılık , yumurtada n civciv çıkaran yerlere de kuluçkahane adı verilir

Kuluçka tekniği üç ana bölüm halinde incelenir:
  1. Kuluçkahane ( bina ve özelikleri)
  2. Kuluçka Makineler i (özelikleri ve çalışma sistemler i )
  3. Kuluçkalık Yumurta (özelikleri ve muhafazası )
Kuluçkahane (Kuluçka Evi)

Kuluçkahane Tipleri :
Devlet ve özel sektöre ait çiftliklerin kendi civciv ihtiyacını karşılamak gayesi ile çalışan kuluçkahaneler (partide 5000-10000 yumurtalık ): Bunlar kendi civcivler ini kendileri kullanır

Devlet ve özel sektöre ait büyük kapasitel i kuluçkahaneler (5-6 aylık bir devrede 400-500 bin ): Kendi ihtiyaçlarını kullanırlar İhtiyaç fazlasını satarlar

Çok ufak kapasitel i özel sektöre ait kuluçkahaneler (kapasitel eri 5000 – 20000 ): Yumurtayı satın alırlar, civcivi çıkarıp satarlar

Günlük civciv satan kuluçkahaneler: Bunlar büyük kapasitel erle çalışmaktalar

Kuluçkahanelerin Kurulmasındaki Önemli Hususlar:

  • Kuluçkahaneler hijyenik yönden tavuk çiftliklerine, tavuk mezbahala rına, civciv büyütme yerlerine, yumurta depo ve satış yerlerine yakın olmamalıdır
  • Bölgenin civciv talebi olmalı ve nakil imkanı kolay olmalıdır
  • Çevrenin isteğine göre et veya yumurta yönünde civciv çıkarılmalıdır
  • Civciv satma rekabeti ve hijyenik çalışma yönünden çevresinde başka kuluçka hane bulunmama lıdır
  • Kuluçkahanelerin elektrik ve su problemle ri olmamalıdır
Kuluçka Binası ve İç Yapısı :
Modern bir kuluçkahane idare, satış ve işletme olmak üzere üç ana kısımdan teşekkül etmelidir

Bir işletme binası aşağıdaki kısımları ihtiva etmelidir:
  • Yumurta dezenfekt e odası
  • Yumurta tasnif , muayene ve temizleme odası
  • Yumurta muhafaza ve depo odası
  • Kuluçka makineler inin bulunduğu salon (İnkübatör odası)
  • Lamba muayene odası (Karanlık oda)
  • Yumurta tablalarını yıkama ve temizleme odası
  • Civcivler in tasnif ve aşı odası
  • Cinsiyet tespit odası
  • İşlem odası
  • İşçilerin soyunma odası
Şimdi işletme binasının bölümlerini sırasıyla inceleyel im

Yumurta Dezenfekte Odası:
Damızlık yumurtala r çiftliklerden veya kümeslerden bir vasıta ile geldikten sonra direkt olarak bu odaya alınıp, dışarıdan gelecek herhangi bir mikroba karşılık kuluçkahaneyi korumak için dezenfeks iyon yapılır Kullanılan dezenfekt an maddeler genelde; klorlu bileşikler, iyotlu bileşikler, potasyum permangan at ve formalind ir Fumigasyo n m³ hesabına göre yapılır [örneğin potasyum permangan at ve formalin (%40 çözelti) 1' e 2 oranında] Fumigasyo ndan sonra gereken havalandırmanın temini için odada aspiratör veya havalandırma bacası mevcut olmalıdır Dezenfeks iyon odasına yumurtanın giriş ve çıkışı ayrı kapılardan yapılmalıdır

Yumurta Tasnif, Muayene ve Temizleme Odası
Dezenfekt e edilen yumurtala r burada tasnif makineler inden geçirilerek tasnif edilirler ve damızlık özelliğe sahip olanlar ayrılır diğerleri ise yemeklik olarak değerlendirilip viyollere yerleştirilip kuluçkahaneden uzaklaştırılır İşlem sonunda bu odanın yıkanıp, temizleni p dezenfekt e edilmesi gerekir

Yumurta muhafaza ve depo odası
Tasniften geçmiş olan yumurtala rın makineye koyulunca ya kadar bekletild iği yerdir Yumurta muhafaza odasının sıcaklığı depolama süresine bağlı olmak üzere 10-15°C arasında bulunmalıdır Odanın rutubet oranı ise sıcaklığa bağlı olarak % 74-80 arasında olmalıdır

İnkübatör (Gelişim) ve çıkım odası
Kuluçka makineler inin gelişim bölümlerinin bulunduğu bu odanın ortalama 22-24 ° C sıcaklıkta ve % 60-70 nispi nem oranında olması gerekir Yumurtala rın makineye konulup çıkarılmasında kolaylık sağlaması bakımından makineler in ön kısmında 3-4 m'lik bir alanın olması gerekir Eğer dolap türü makineler kullanılıyorsa,makinenin tipine bağlı olarak arka yüz ile makine arasında 60-150 cm mesafe bırakılmalıdır Makineler arasında en az 150 cm uzaklık olmalıdır Tavan ile makine arasında da gerekli hava akımının sağlanması için en az 100 cm mesafe bulunmalıdır Oda için gerekli olan havalandırma doğrudan doğruya makineler in kapasitel eri ile ilgili olup, standart olarak kuluçka makinesin e konulmuş bulunan her bir yumurta için civciv çıkışına kadar yaklaşık 75 gr oksijene ihtiyaç vardır Bu yaklaşık 3-35 m³ havaya tekabül eder Bu oda güneş ışınlarına maruz kalmamalı, aydınlık olmalı, zemin ve yan duvarlar temizliği kolay malzemede n yapılmalıdır

Lamba muayene odası

Işık olmayan bir oda olmalıdır 18 gün buraya alınan yumurtala r karanlıkta lamba muayenesi ne tabi tutulurla r Tohumlu yumurtala r ayrılır

Yıkama Odası
Bu oda kuluçka makineler i tablaları ve parçalarının yıkanmasına müsait şekilde yapılmalıdır İlaçlama havuzu da bulunmalıdır

Civciv Tasnif ve Aşı Odası

Civcivler in ilk günkü kas ve göz aşıları bu odada yapılır Satışa arz edilmek üzere burada sayılıp tasnif edilir, kutulanır Sıcaklığı aynen inkibatör odası gibi olmalıdır

Cinsiyet Tespit Odası
Yumurta tipi günlük civcivler burada cinsiyet ayrımına tabii tutulurla r Kuvvetli bir ışık altında seksör tarafından yapılır

İşlem odası
Günlük civcivler de gayeye uygun olarak kanat kesimi, ayak tırnağı kesimi ve ibik kesimi gibi işlemler için yapılmıştır Temizlenm esi kolay olmalıdır Bütün bu işlemlerin birkaç kişi tarafından yapılabilmesi için geniş bir oda tercih edilir

İşçilerin Soyunma Odası
Kuluçkahanenin girişinden sonra işçilerin günlük kıyafetlerini değiştirip iş kıyafetlerini giyebilec ekleri yerdir Ellerin ve ayakların dezenfekt e edildiği kısım bulunmalıdır Gerektiğinde yıkanma yeri de olmalıdır Haftada bir dezenfekt e edilmelid ir

Kuluçkahane Hijyeni
Kuluçka esnasında civcivler in önemli bazı hastalık mikroplarına maruz kalmaması için kuluçkahanelerde hijyene çok önem verilmeli dir Bunun için kuluçkahane çalışanları ve kuluçkahanelerin steril durumda olması için gereken hijyen şartları yerine getirilme lidir

Kuluçkahanenin Çalışma ve Organizas yonu
Bir kuluçkahanenin başarısı her şeyden önce sistemli ve bilgili çalışmaya bağlıdır Bir kuluçkahanede sıra ile iyi, kaliteli yumurta temini, yumurtala rın dikkatle seçilmesi, uygun şartlar da muhafazası, dikkatle tablalara dizilmesi ve nihayet iyi ayarlanmış bir kuluçka makinesin in dikkatle çalıştırılması gibi önem isteyen işler ön planda yer almalıdır Bütün bu işlerin yolunda ve aksamadan devam etmesi yetişmiş iyi personele ve sistemli organizas yona bağlıdır

İyi organize edilmiş bir kuluçkahanede randıman düştüğü zaman bütün sebepleri sistemli bir şekilde teker teker incelenme li ve hatayı bularak düzeltme yoluna gidilmeli dir

Kuluçka Makineleri

Özellikleri
Bir kuluçkacı işletmenin başarısındaki en büyük pay, seçeceği kuluçka makinesin in sistemine ve kalitesin e bağlıdır Türkiye'de ithal makineler den en çok kullanılanı Peter Sime (USA), Reform (Hollanda), Robins (USA), Brower (USA), Econome (Hollanda), Lincoln (USA) ve yerli olarak Danışman' (Bursa) dır

Büyüklük kapasitel eri her ne olursa olsun kuluçka makineler inin üç grup altında toplayabi liriz:
  • Yapılışlarına göre
  • Sıcak havanın dolaşım şekillerine göre
  • Çalışma prensiple rine göre
Yapılışlarına Göre

Masa Tipi Makineler :
Bu tip makineler küçük kapasited e olanlardır Daha ziyade sıcak su dolaşımlı olarak yapılır Bu tip makineler % 65'den yukarı randıman vermez Bu tip makineler genelde amatör olarak kullanılmaktadır

Dolap Tipi Makineler :
Daha büyük kapasited e ve dolap tarzında makineler dir Genellikl e 5000 20000 yumurtalıktır

Oda Tipi Makineler :
Sabit odalar halinde yapılmıştır Kapasitel eri 50000' in üzerindedir Tek parti olarak çalışır

Sıcak Havanın Dolaşım Şekillerine Göre
Bu tip makineler de ısınan hava bir gereç ile makine içerisinde dolaşım yapar Bu tip makineler e sıcak hava dolaşımlı (Forect - Draft) makineler denir Genellikl e iki tiptir:
  • Dolap Pervaneli ler (Sky -Line)
  • Kanat pervaneli ler (Pulsator)
Çalışma Prensiple rine Göre
Isıtıcı düzeneklerinin otomatikl ik durumuna göre adlandırılır
  • Eter -kapsüllü, gaz elektrot tüplü veya cıva tüp regülatörlüler
  • Kontak termometr eli (set kontrol sistem) ile çalışanlar
Her iki otomatik düzen çalışmaları elektrik ile çalışma prensip ve yöntemlerine göredir

Çalıştırılma Prensipleri
Kuluçka makinesi her ne şekilde imal edilmiş olursa olsun, teknik ve bilimsel temelleri aynıdır Kapasitel erinin ve makinelerın önemi yoktur Yeter ki yumurtanın civciv olabilmes i için muhtaç olduğu temel ihtiyaçları karşılanmış olsun Hatalı bir davranış ve yönetim civciv şansını yok eder

Kuluçka makineler ine konan yumurtala rdan yüksek verim almak için her şeyden önce yumurtala rın döllü olması ve kuluçka makineler inde; makineler in çalıştırma prensiple rine riayet edilmesin e bağlıdır Döllü bir yumurtanın civciv haline dönüşmesine kadar geçireceği zamana kuluçka süresi denir

Bu süre 22 gün olup, ilk gününü tavuğun üreme kanalında geçirir Makinede geçen süreyi iki kısımda incelemek gerekir
  1. İnkübasyon ( Gelişim ) süresi ilk (18 gün )
  2. İnficar ( Çıkış ) süresi son ( 3 gün )

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

6 Ağustos 2013 / ahmetseydi Bilgisayar
6 Temmuz 2016 / P.u.S.u Motorlu Araçlar
19 Mayıs 2008 / Gabriella X-Sözlük
11 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Nisan 2010 / LaSalle X-Sözlük