Arama


Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
14 Mart 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
AROKARYA a. (Şili'deki eyaletlerden birinin adı Arauco’dan) Okyanusya'da ve Güney Amerika'da ormanlarda yetişen kozalaklı büyük ağaç. (Bil. a. araucaria; çamgiller familyası.)

—ANSİkl. Arokaryalar (15 tür) çevremsel dallı büyük ağaçlardır; dalları saran yaprakları az çok üçgen biçiminde, pulsu ve daimi yeşildir; meyveleri, olgunlaşınca pullarını döken bir kozalak biçimindedir. Arokarya türlerinin çoğu iki evciklidir. Araucaria bidwillii, A. cunninghamii, A. excel- sa türleri Güney Avrupa'da parklarda süs ağacı olarak yetiştirilir. A. araucaria biraz daha kuzey iklimine dayanıklı bir ağaçtır ve kış soğuklarına karşı koyabilir. Amerika’da yetişen türlerinden (A. imbricata ve A brasilierısis) parana çamı denen bir kereste elde edilir. Brezilya'nın güneyindeki dağlarda yetişen A. brasiliensis garip görünüşlü büyük ormanlar oluşturur.

Diğer bütün arokaryalar Okyanusya'da yetişir; Yenikaledonya'da ve komşu adalarda yetişen A. Cookii halk tarafından, kabile reisinin kulübesi yakınına dikilir.

Türkiye'de A imbricata, sıcak ve kuytu park ve bahçe köşelerinde; A. excel- sa, sera ve salonlarda ya da Antalya'da açıkta yetiştirilir.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.
🌘 🚀