Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

DEPREM ÖNCESİ ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

  • Zemin araştırması yapılmalı ve yerleşim birimleri depreme dayanıklı olan sağlam zeminler üzerine kurulmalıdır. Gevşek yapılı içinde su bulunduran alüvyal araziye ev yapılmamalıdır.
  • Depremin sık görüldüğü kuşaklarda zorunlu olmadıkça evler ve sanayi tesisleri kurulmamalı barajlar yapılmamalıdır. Ayrıca petrol ve doğalgaz boru hatları ana ulaşım yolları ve tüneller zorunlu olmadıkça fay hatları üzerinden geçirilmemelidir. Geçirilmesi zorunlu olduğu hallerde ise gerekli teknik önlemler alınmalıdır.
  • Binalar yapılırken inşaat tekniklerine uyulmalı demir ve çimento gibi malzemeler gereğinden az kullanılmamalıdır. Aksi takdirde deprem sonucu can ve mal kaybı fazla olmaktadır. Ahşap yapılarda dikmeler ve capraz ağaçlar eklentisiz olmalı bunlar birbirine sağlam olarak bağlanmalıdır.
  • Halk deprem konusunda eğitilmeli deprem öncesinde deprem sırasında ve deprem sonrasında nelerin yapılacağı konusunda bilgilendirilmelidir. Deprem bölgesinde yaşayan insanlar evlerinde birer deprem çantası bulundurmalıdır. Deprem çantasında; el feneri düdük pilli radyo çekiç plastik şişede su bir miktar yiyecek ilk yardım malzemeleri sağlam ayakkabı ip ve battaniye bulunmalıdır. Deniz kıyısındaki kentlerde oturan insanlar deprem sırasında denizde oluşabilecek dev dalgalara (tsunami) hazırlıklı almalıdır.
DEVAMI : Doğal Afetler - Deprem

Depreme karşı alınması gereken önlemler


* Depreme engel olamayız. Ancak depremin zararlarını minimuma indirmek için gerek olan önlemler kesinlikle alınmalıdır.
* Önce yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. İmar planında konuta boşanmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır.
* Büyük binalar betonarme, sağlam yapılmalıdır.
* Binaların yapımında depreme sağlam kaliteli malzeme kullanılmalıdır.
* Mevcut binaların dayanıklılığı arttırılmalıdır.
* Yapılar yapım sırasında denetlenmeli ve kaçak yapılaşmaya izin verilmemelidir.
* Evler tek ya da 2 katlı olmalıdır.
* Evlerinde banyo ve mutfaktaki dolapların kapaklarına sürgü takılmalı, odalardaki dolap, raf ve benzeri duvara monte edilip sabitlenmelidir.

DEVAMI
:
Doğal Afetlere Karşı Hazırlık ve Korunma
Son düzenleyen Safi; 28 Mayıs 2016 02:42
SİLENTİUM EST AURUM