Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Nisan 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SULOVA OVASI
Ad:  suluova-.jpg
Gösterim: 17710
Boyut:  45.6 KB

Orta Karadeniz Bölgesi`nin iç kısımlarında yer alan Suluova, Amasya`nın 25 Km. batısında kalır. İlçe yüz ölçümü 465.858 dekar, denizden yüksekliği 510 metre`dir. Suluova`nın üç tarafı yüksek olmayan dağlarla çevrilidir. Akdağ ilçenin en yüksek dağı olup, yüksekliği 2064 metredir. Suluova`nın batısı Merzifon ovası ile bağlantılıdır.

Tersakan, ilçenin en önemli akarsuyudur. Kaynağı Lâdik Gölüdür. Suluova`ya Eski Çeltekten girer ve Suluova Ovasında sağa doğru bir yay çizerek, Amasya`da Yeşil Irmak ile birleşir. Yedikır mevkiinde bulunan yedikır göleti, Tersakan`dan 7.5 kilometre mesafede büyük bir kanalla su taşınarak inşa edilmiş 60 milyon m3 hacimli, çevrenin en büyük sulama barajıdır.

Akarsu ve Göletler
Tersakan Çayı: Tersakan, İlçe`nin en önemli akarsuyudur. Kaynağı Derinöz Çayı`dır. Suluova`ya Eski Çeltek`ten girer. Ovaya sağa doğru bir yay çizerek Amasya`da Yeşil ırmak ile birleşir.
Yedikır Barajı: Yedikır Mevkiinde toprak hafriyatı ile sulama amaçlı oluşturulan suni bir gölettir. Yedikır Göleti aynı zamanda "Yedikuğular Kuş Cenneti" olarakta koruma altına alınmıştır.
Kolay: Oğulbağı, Akören, Derebaşalan, köylerinde sulama amaçlı suni göletler bulunmaktadır.

İklim ve Bitki Örtüsü
Suluova, İç Anadolu Bölgesi Karasal iklimi ile Karadeniz Bölgesi iklimi arasında kaldığından, Geçiş iklim özelliklerine sahiptir. Yağışlar en çok ilkbahar ve kış aylarında gözlenir. Kar yağışı ender görülür. En çok akdağ civarında yağar. Yıllık sıcaklık ortalaması 12 derecedir. En yüksek aylık sıcaklık ortalaması 21,5 ile temmuz ayında; En düşük aylık sıcaklık ortalamasıda 2.2 derece ile ocak ayında gözlenmiştir. Uzun yıllar ortalamasına göre ilk donlar kasım ayında, son donlar ise nisan ayında görülür.

İlçenin bitki örtüsü ise; Akdağ eteklerinden başlayarak yüksek bölümleri ormanlarla kaplıdır. Kuzey Batı`ya doğru uzanan dağlarda ormanlar giderek zayıflar. Güneydeki dağlarda ise hemen hemen hiç orman yoktur. Ormanlık örtüyü çam, gürgen ve meşe oluşturur. Ovada ve yüksek yerlerde çok sayıda çayır- mera bitki türleri mevcuttur.

Sekoya Ağacı

Dünyada sadece A.B.D.`de Kalifornia bölgesinde Sierra Nevada dağlarında görülen sekoya ağaçları dünyanın en yaşlı ve en boylu ağaçlarıdır. 5.000-10.000 yıl arasında yaşaya bilmekte ve 100, 120, 140 mt. boya ulaşa bilmektedir. Latince adı Seguoia Gigantea`dır. Amerika`da Mamonth tree veya Big-tree olarakta adlandırılmaktadır. İkinci Dünya Savaşından sonra Sanfransisko`da yapılan Birleşmiş Milletler toplantısında üye devletlere, barışın uzun süreli olmasını sembolize etmek üzere sekoya tohumları hediye edilmiştir.

Ormancılık

Ormancılık Ormanların azlığı nedeni ile gelişmemiştir. Akdağ eteklerinde (2060 metre) çoğunluğu odun vasıflı olmak üzere çok azda olsa orman ürünleri elde edilmektedir. Kapalı Orman Fidanlığı`nda fidan üretimi yapılmakta, aynı zamanda mesire yeri olarak kullanılmaktadır.
İlçedeki başlıca orman türleri ve yüzdeleri şöyledir.
Karaçam % 50
Sarıçam % 40
Kayın % 5
Meşe % 5
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM