Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Nisan 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
5. İmza Sahteciliği Türleri ve Sahtelik Arızaları
Sahte imzalar yapılış şekillerine göre: üstünden kopya, bakarak kopya, serbest taklit, pul transferi (nakli), bilgisayar yardımıyla oluşturulan sahte imzalar (EGM, 2003:32) ve uydurma imzalar olmak üzere altı grupta toplanırlar.

5.1. Üstünden Kopya Usulü İle İmza Sahteciliği

Serbest taklit yöntemiyle sahte imza atmayı başaramayacağını düşünen sahteciler tarafından tercih edilen bir metottur. Bu tür sahte imzaların oluşumunda tercih edilen yöntemler şunlardır (Conway, 1981):
1. Doğrudan doğruya üzerinden gitme: bu yöntemde taklit edilecek imza arkasından ışık gelecek şekilde pencere veya farklı bir ışık kaynağının üzerine yerleştirilir. Böylelikle imzanın görüntüsü sahte imzanın atılacağı kâğıt üzerinde belirir. Sahteci hakiki imzanın görüntüsünü takip ederek sahte imzayı oluşturur.
2. Karbon kâğıdı kullanılarak atılan sahte imzalar: Sahte imza, orijinal belge ile sahte imzanın üzerinde oluşturulacağı belgenin arasına karbon kâğıdı yerleştirilmek suretiyle atılmaktadır. Bu yöntemde sahtesi atılacak imza üzerinden toplu iğne benzeri metal veya plastik araçlar ile kurşun kalem kullanılarak gidilmektedir. Belge üzerinde oluşan karbon kâğıdı izinin üzerinden de mürekkepli bir kalemle gidilerek sahte imza tamamlanmaktadır.
3. Kopya kâğıdı kullanılarak atılan sahte imzalar: bu yöntemde kopya kâğıdı taklit edilecek orijinal imzanın üzerine yerleştirilir. Herhangi bir kalem vasıtasıyla imzanın üzerinden gidilerek imza kopya kâğıdı üzerine çizilir. Bu kopya kâğıdı imzanın sahte olarak atılacağı belge üzerine konularak tekrar üzerinden gidilmek suretiyle belge üzerine geçirilir.
4. Referans çizgiler kullanılarak atılan sahte imzalar: Orijinal imzanın üzerinden kuvvetli baskı uygulayarak gidilmesi suretiyle alttaki belgeye orijinal imzanın izi çıkarılır.

5.2. Bakarak Kopya Usulü İle İmza Sahteciliği
Sahteci, hakiki bir imzayı karşısına alarak, bu imzaya bakmak suretiyle sahte bir imza atacaktır.

5.3. Serbest Taklit Usulü İle İmza Sahteciliği
Bu tür imzalarda sahteci dikkatlice çalışarak imzanın genel şeklini, imza içerisindeki boşlukları, imza içerisindeki harf ve karakterlerin yapılışını ve diğer unsurları hafızasına alır. İmza üzerinde dikkatlice çalışıp, denemeler yapar ve imzanın tüm karakteristik unsurlarını yapabildiğine kanaat getirince bir bütün olarak sahte imzayı atar (Conway, 1981).

5.4. İmzalı Pul Nakli İle Sahtecilik
Sahteci ele geçirdiği üzerinde imza bulunan herhangi bir pulu, pul üze- rindeki imzayı kullanmak amacıyla, söker ve kullanacağı belgeye yapıştırır.

5.5. Bilgisayar Yardımıyla Oluşturulan Sahte İmzalar

Kullanılacak imzanın bilgisayar, yazıcı veya fotokopi makineleri yardı- mıyla kopyalanıp imaj işleme programları yardımıyla gerekli düzenlemelerin yapılmasından sonra kullanılacak belgeye aktarılması suretiyle yapılmaktadır. Karakuş (2009:362) bu tür imzaları iki gruba ayırmıştır. Bunlardan biri fotoğraf makinesi, tarayıcı vb. cihazlar yardımıyla oluşturulan sahte imzalar, diğeri ise orijinal imzanın koordinatları, özellikleri bilgisayar yardımıyla robot bir kola aktarılmakta olup, robot kol sayesinde oluşturulan sahte imzalardır.

5.6. Uydurma İmzalar
Pek çok yabancı ülkede kişiler imzalarını adlarını ve soyadlarını yazmak suretiyle atmakta yani imzaları isim ve soy isimlerinin el yazısıyla yazılmasından ibaret olmaktadır. Bu sebeple de yabancı ülkelerde kişiler adına sahte olarak imza atacakları şahsın imzasının bilmese dahi o şahsın adını ve soyadını yazmak suretiyle sahte imza atmaktadırlar. Ülkemizde ise atılan imzaların pratikte bir standardı yoktur. Kimisi ad ve soyadını imzasına tam olarak yansıtırken, kimisi ad ve soyadından tamamen bağımsız bir imza atabilmektedir.

kaynak: Polis Bilimleri Dergisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM