Arama


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
13 Nisan 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
KÖPEKLER İÇİN ZARARLI GIDALAR

Birçoğumuz köpeğimizin beslenmesi ile ilgili yaptığımız seçimler ile ciddi hastalıklara sebep olduğumuzu bilmeyiz. Yapmamız gereken beslenmesi ile ilgili veteriner hekimimize danışmak ve önerilerini dikkate almaktır. İnsanların tüketmesinde hiçbir sakıncası olmayan bazı gıdalar köpekler için zararlı veya zehirleyici olabilir. Bir takım gıdaların az miktarda tüketimi zararlı olmamasına rağmen aşırı miktarda ve uzun sürelerde verilmesi nedeniyle köpeklerde ciddi rahatsızlıklara sebep olmaktadır.

Masanın başında istekli ve masum bir çift göze hayır demek eminim ki çok zordur. Ancak bazı gıdaların minik dostumuzun yaşam süresini kısalttığını unutmayın.

Aşağıdaki listede köpeklerimiz için zararlı veya zehirli gıdalar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, içeriklerinden bazıları pişirilme şeklinden, bir kısmı çiğ olduklarından ve saklama koşullarından dolayı köpeklerimize verilmemelidir.

ÇİKOLATA : Çikolata sadece şeker içerdiği için köpeklere zararlı zannedilmektedir.Aslında zararlı olmasının asıl önemli nedeni içerdiği kafein ve theobromine adlı bileşiklerdir. Yenilen çikolatanın türü ve miktarına göre merkezi sinir sistemini uyararak kalp atım sayısında artış,kas seyirmeleri,idrarda artış,hiperaktif hızlı ve aceleci davranışlar gözlenir. Daha ciddi durumlarda nöbetlere varıncaya kadar etkileri söz konusudur. İçerdiği maddeler plasentayı geçtiği için anne karnındaki yavruyu ve süte geçtiği için anneleri emen yavruları da aynı oranda etkilemektedir.


ÇİĞ YUMURTA: Çiğ yumurta,içerdiği Avidin adındaki madde B7 vitamini(biotin)emilimini durdurduğundan sürekli çiğ yumurta tüketen köpeklerde biotin eksikliği nedeniyle tüy ve deri sağlığında bozulmalar oluşabilir.Bununla beraber çiğ yumurta salmonella riski taşımasından dolayı ayrı bir hastalık olarak köpekte sorun teşkil edebilir.


ÇİĞ BALIK : Çiğ balık Tiaminaz enzimi içerir ve sürekli tüketimi söz konusu olduğunda vücutta B1 vitamini(Tiamin)eksikliği sonucu sinir sistemi ile ilgili ciddi hastalıklara neden olabilir. Aşırı tüketimi ölümle sonuçlanabilir. Ayrıca çiğ somon balığında bulunan Neoricketsia helminthoeca isimli ricketsia türü bir organizmadan kaynaklanan hastalık mevcuttur. Balığın yenilmesinden 5-7 gün sonra klinik belirtiler ortaya çıkar.İlk belirtiler uyuşukluk,iştehsızlık yüksek ateş görülür ve sonra normale döner. Dördüncü günden sonra şiddetli kusma ve birkaç gün sonra kanlı ishal görülmeye başlar.


SOĞAN VE SARIMSAK : Çok miktarda tüketildiğinde hemolitik anemi olarak adlandırılan türde bir kansızlığa yol açar. Çok az miktarda sarımsak zararsız, hatta bazen köpeklerde iştahı açma açısından faydalı olarak kabul edilebilir. Soğan ise sarımsağa göre köpekler için daha da tehlikelidir.Köpekte 15-30gr soğanın yenmesi ciddi sorunlara sebep olur. Çiğ ya da pişmiş olarak her haliyle aynı probleme neden olabilir. Pırasa ve arpacık soğanı da benzer toksik etkiler oluşturmaktadır.


YAŞ VE KURU ÜZÜM : Üzümden kaynaklanan zehirlenmeler,köpeklerde son yıllarda göze çarpmaktadır.Alınan miktara bağlı olarak ölümcül vakalar bile olmuştur.Zehirlenmeye sebep olan toksinin ne olduğu henüz bilinmemektedir.Köpeğin ağırlığına göre kilo başına 10-57gr ve fazlası olduğunda toksikasyon oluşabilmekte ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.Klinik belirtiler genelde yedikten 6 saat sonra ve ilk 24 saat içerisinde ortaya çıkar. Hemen hemen her olguda kusma vardır,sonra ishal,iştahsızlık,karın ağrısı,halsizlik,dehidrasyon,kaslarda titremeler ve uyuşukluk görülür.


ELMA,KAYISI,KİRAZ,ŞEFTALİ VE ERİK : Bu meyvelerin sapı,çekirdekleri,yapraklarının fazla miktarlarda yenilmesi köpeklerde toksik etkiler ortaya çıkarabilmektedir.Meyvelerin bu kısımları siyanür gibi bileşik içerir.Zehirlenme oluştuysa,göz pupillaları büyür,hızlı soluma,hiperventilasyon ve şok gözlenir.


ALKOLLÜ İÇECEKLER : Alkollü içeceklerde bulunan etanol,köpekler tarafından aşırı miktarlarda alındığında zehirli olabilir. Zehirlenme belirtisi olarak köpeğin nefesi alkol kokar,hayvan şaşkındır,davranışları değişmiştir,heyecanlı ve depresif bir hali vardır,idrar miktarında artış ,yavaş solunum belirtileri gözlenir ve bu durum ölümle bile sonuçlanabilir.


SIĞIR ,KOYUN, TAVUK KEMİKLERİ VE BALIK KILÇIKLARI : Yutulduğu taktirde köpeklerde sindirim sisteminde ciddi tahribatlara ve bağırsaklarda yırtılmalara neden olabilir. Bu nedenle tüm kemik türlerini evcil hayvanlarınızdan uzak tutmalısınız.


CEVİZ : Fazla tüketildiğinde zehirlenmelere neden olmaktadır.


SÜT VE SÜTLÜ BESİNLER : Çoğu kez laktozu tolere edemeyen köpeklerde sindirim sistemi problemlerine ve ishale yol açarlar. Sütü sulandırmak bu sorunu ortadan kaldırmaz. Köpeğinize sütlü bir şeyler vermek isterseniz az miktarda yağsız ve kaymaksız düz yoğurt verebilirsiniz.


PATATES VE DOMATES : Fazla miktarda tüketildiğinde içerdiği oksalatlardan dolayı sindirim sistemi, sinir sistemi ve idrar yollarında sağlık sorunlarına yol açabildikleri gibi midede sindirimi olmamaktadır. Domatesin yaprakları, dalları ve kökleri sadece köpekler için değil insanlar için de zehirli olabilir. Yeşil ve ham domatesler ile patates kabukları da köpeklere yedirilmemeli.


MANTAR :Köpeklerde özellikle yabani mantar türleri karın ağrısı, böbrek ve karaciğerde hasar, kusma, ishal, kasılma, koma ve ölümle sonuçlanan zehirlenmelere neden olabilmekte.


KEDİ MAMASI : Çok fazla protein ve yağ içerdiği için uzun süre tüketildiğinde köpeklerde beslenme hastalıklarına yol açabilir.


SUCUK,SALAM,SOSİS,PASTIRMA : Fazla miktarda baharat, sodyum, protein ve yağ içerdiği için çok miktarda tüketildiğinde köpeklerde ani sağlık sorunlarına yol açabilir.


SOFRA ARTIKLARI :Uzun vadede ciddi beslenme yetersizliklerine ve metabolizma hastalıklarına neden olabilmekte.