Arama

Köpeklere zararlı yiyecekler nelerdir?

Güncelleme: 13 Nisan 2016 Gösterim: 2.516 Cevap: 4
cumburlop - avatarı
cumburlop
Ziyaretçi
26 Aralık 2012       Mesaj #1
cumburlop - avatarı
Ziyaretçi
Köpeklere mama dışında neler verilebilir ve hangi yiyecekler zararlıdır?
Sponsorlu Bağlantılar
sade - avatarı
sade
VIP hazan
26 Aralık 2012       Mesaj #2
sade - avatarı
VIP hazan
-köpekler için zararlı besinler--
Çikolata: Köpekler için tehlikeli iki madde içerir. Biri theobromin, diğeri kafein. Köpekler için son derece tehlikeli olan bu maddeler, insan için üretilmiş tüm çikolata çeşitlerinde bulunur. Bitter ve koyu kıvamlı çikolatalarda daha da fazla miktarda var. Yaklaşık 60 gram kadar bir bitter çikolata, 10 kilogramlık bir köpeği zehirleyecek miktarda teobromin içerir. Bu maddelerin tüketilmesi ishale, kusmaya, titremelere, sinir sistemi problemlerine, nöbetlere, kalp rahatsızlıklarına ve hatta ölümle sonuçlanabilen sorunlara yol açabilir. Genel prensip olarak köpekler için özel hazırlanmış ve teobromin içermeyen ödül çikolataları dışındaki tatlıları köpeklerinize yedirmemelisiniz.
Sponsorlu Bağlantılar

Soğan ve Sarımsak: Çok miktarda tüketildiğinde hemolitik anemi olarak adlandırılan türde bir kansızlığa yol açar. Çok çok az miktarda sarımsak zararsız, hatta bazen köpeklerde iştahı açma açısından faydalı olarak kabul edilebilir. Soğan ise sarımsağa göre köpekler için daha da tehlikelidir. Bu nedenle köpekleri az miktarda bile olsa soğan ve soğanla pişirilmiş yiyeceklerden uzak tutmak gerekir.

Yaş ve kuru üzüm: Sebebi henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, üzüm hem yaş hem de kuru olarak yedirildiğinde köpeklerde zehirli olabilmekte. Üzümden kaynaklanan zehirlenmelerde köpeklerde uyuşukluk, kusma, ishal ve böbrek yetmezliği belirtileri gözlenmekte. Kuru üzüm ise bu açıdan daha büyük bir potansiyel zehirlenme riski.

Alkol ve alkollü yiyecek-içecekler: Köpeklerde alkolün emilimi çok hızlı olur. Bu nedenle alkol ve alkol içeren içecek ve yiyecekler ciddi zehirlenmelere, kalp problemlerine, nöbetlere, vücut ısısının düşmesine, böbrek tahribatına, bazen de koma ve ölüme yol açabilmekte.

Sığır, koyun ve tavuk kemikleri ve balık kılçıkları: Yutulduğu taktirde köpeklerde sindirim sisteminde ciddi tahribatlara ve bağırsaklarda yırtılmalara neden olabilir. Bu nedenle tüm kemik türlerini evcil hayvanlarınızdan uzak tutmalısınız.

Çiğ balık: İçerdiği tiaminaz enzimi nedeniyle köpeklerde B1 vitamini (tiamin) eksikliğine bağlı sorunlara yol açabilmekte. Özellikle düzenli ve uzun süreli olarak çiğ balık yiyen köpeklerde sinir sistemi ile ilgili ciddi hastalık tabloları karşımıza çıkabilmekte ve tiaminaz enzimi çok miktarda tüketildiğinde ölüme yol açabilmekte. Pişmiş balık bu tarz bir tehlike içermemekte.

Çiğ yumurta: Çiğ yumurta akının içinde bulunan avidin maddesi, vücutta B7 vitamininin (biotin) emilimini azaltmakta ve yetersizliğine neden olmakta. Bu durum ciddi deri ve tüy problemlerine yol açabilmekte. Bir diğer nokta, çiğ yumurtada salmonella olarak adlandırılan mikro organizmaların da enfeksiyon etkeni olarak bulunabileceği ve köpekleri hasta edebileceği.

Patates ve domates: Fazla miktarda tüketildiğinde içerdiği oksalatlardan dolayı sindirim sistemi, sinir sistemi ve idrar yollarında sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Domatesin yaprakları, dalları ve kökleri sadece köpekler için değil insanlar için de zehirli olabilir. Yeşil ve ham domatesler ile patates kabukları da köpeklere yedirilmemeli.

Çay, kahve ve kakao: Ksantin, kafein ve teheofilin gibi sinir sisteminde, idrar yollarında ve kalp kasında problemlere yol açan maddeler içerirler.

Ksilitol: İnsanlar için hazırlanan diyet ürünlerde bulunan bir madde olan ksilitol, köpeklerde kan şeker düzeyinin ani olarak düşmesine, depresyon ve koordinasyon bozukluğu gibi sinirsel belirtilere yol açabilir. Hızla tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.

Ceviz ve makadamia fındığı: Zehirlenmelere yol açabilmekte.

Meyve çekirdekleri: Zehirli maddeler içerebilmekte. Ayrıca erik ve şeftali çekirdekleri gibi büyük çekirdekler, sindirim sistemi problemlerine ve özellikle tıkanmalara yol açabilir.

Mantar türleri: Köpeklerde özellikle yabani mantar türleri karın ağrısı, böbrek ve karaciğer harabiyetleri, kusma, ishal, kasılma, koma ve ölümle sonuçlanan zehirlenmelere neden olabilmekte.

Kedi maması: Çok fazla protein ve yağ içerdiği için uzun süre tüketildiğinde köpeklerde beslenme hastalıklarına yol açabilir.

Sucuk, salam, sosis, pastırma: Fazla miktarda baharat, sodyum, protein ve yağ içerdiği için çok miktarda tüketildiğinde köpeklerde ani sağlık sorunlarına yol açabilir.

Süt ve sütlü besinler: Çoğu kez laktozu tolere edemeyen köpeklerde sindirim sistemi problemlerine ve ishale yol açarlar. Sütü sulandırmak bu sorunu ortadan kaldırmaz. Köpeğinize sütlü bir şeyler vermek isterseniz az miktarda yağsız ve kaymaksız düz yoğurt verebilirsiniz.

Bebek mamaları: Özellikle yavru köpeklerin beslenmesinde kullanılması ciddi sağlık sorunlarına ve yetersizliklere yol açabilmekte.

Trabzon hurması: Bağırsak tıkanmalarına ve ishale neden olabilmekte.

Küçük Hindistan Cevizi (muskat - hintcevizi): Zehirlenmelere ve ölüme neden olabilmekte. Bunlara ilave olarak fazla tuzlu yiyecekler vücuttaki elektrolit dengeyi bozarken, şekerli gıdalar köpeklerde şeker hastalığına, diş problemlerine ve kilo almaya neden olabilmekte.

Karaciğer: Fazla miktarda karaciğer yedirilmesi A vitamini zehirlenmesi yapabilir.

Küflü, bayat gıda: Komaya sokabilir, ölümüne sebep olabilir.

Sofra artıkları: Uzun vadede ciddi beslenme yetersizliklerine ve metabolizma hastalıklara neden olabilmekte.









FeaRLeaKeRs - avatarı
FeaRLeaKeRs
Ziyaretçi
26 Aralık 2012       Mesaj #3
FeaRLeaKeRs - avatarı
Ziyaretçi
Msn CoolÇikolata
Soğan ve Sarımsak
Yaş ve kuru üzüm
Alkol ve alkollü yiyecek-içecekler
Sığır, koyun ve tavuk kemikleri ve balık kılçıkları
Çiğ balık(Suşi)
Çiğ yumurta
Patates ve domates
Çay, kahve ve kakao
Ceviz ve makadamia fındığı
Meyve çekirdekleri
Mantar türleri
Kedi maması
Sucuk, salam, sosis, pastırma
Süt ve sütlü besinler
Bebek mamaları
Trabzon hurması
Karaciğer
Küflü, bayat gıda
Sofra artıkları
Msn Cool


Hepsi Köpeklere Zararlıdır Yedirilmemesini Öneriyorum [FeaRLeaKeRs]
UMUT AKŞİT - avatarı
UMUT AKŞİT
Ziyaretçi
6 Kasım 2015       Mesaj #4
UMUT AKŞİT - avatarı
Ziyaretçi
Çoğu köpek sahibi, çikolatanın köpeklerini hasta edebileceğini bilir, ancak soğanın öldürücü olabileceğini bilmezler. Soğanın tüm renkleri, sarımsak ve pırasa gibi akrabaları da dahil.

Köpeklerimiz İçin Zararlı Besinler (Okuyunuz)
Boylarına bağlı olarak, hasta olmaları için köpeklerin çok miktarda soğan yemeleri gerekmez. 25 gr. soğan 10 kiloluk bir köpeği hasta edebilirken, iri bir köpek, hastalanıncaya kadar çok daha fazla miktarda soğan yiyebilir.

Belki şimdi kendi kendinize şu soruyu soruyorsunuz: "Beyni olan hangi köpek zaten soğan yer ki?" Ama soğanların çiğ olması gerekmez. Kızartılmış olabilirler, hazır çorbalardaki gibi kurutulmuş olabilirler veya herhangi başka bir şekilde pişirilip hazırlanmış olabilirler. Bir arkadaşım, köpeği Max'i, hafta sonu tatiline çıkarken, kızarmış ve kuru soğanların bulunduğu odada bırakmış. Bir gün sonra eve döndüğünde, boş bir tabak ve yerde salyalar görmüş. Tabakta ne olduğunu bilmediği için önemsememiş, ancak köpeği bayılınca bize getirmişti.

Pek çok teşhis geçirildi ve kanında kanıtı bulduk. Soğan yemişti, hem de çok fazla. Soğanlar, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobini okside ederek zehirlenmeye yol açar. Hemoglobin, akciğerlerdeki oksijeni emer, sonra besinin enerjiye dönüştürülmesi için beden dokularına bırakır. Hemoglobin okside olduğunda, oksijeni aynı şekilde taşıyamayan kütleler oluşur. Bu küçük kütleler, mikroskop altında incelendiğinde kırmızı kan hücrelerinde görülebilir.

Veteriner hekimler çok sayıda kırmızı kan hücresinde kütle gördüklerinde, soğan zehirlenmesinden kuşkulanırlar. Normalde birkaç kırmızı kan hücresinde kütleler olabilir, ama Max'in durumunda, çoğu kırmızı kan hücresinde bunlar vardır. Kütleler, genelde kendi başlarına yaşamı tehdit eden sorunlar oluşturmazlar, kırmızı kan hücreleri hâlâ oksijeni taşımaya devam ederler, ama artık o kadar başarılı değillerdir. Aslında daha çok, kırmızı kan hücrelerinin ömürlerini kısalttıkları için sorun oluştururlar. Sonuçta, soğan yiyen köpek anemik olur. Eğer bir köpek, bir seferde çok miktarda soğan yerse, birkaç gün sonra ani anemi oluşabilir. Eğer, köpek pek çok gün üsüste az miktarda soğan yerse, haftalar ya da aylar sonra yavaş yavaş anemik olur.

Soğan zehirlenmesi yaygın değildir. Mutfak artıkları içinde az miktarda verildiğinden, köpeklerde veteriner hekime götürmeyi gerektirecek kadar ağır belirtiler ortaya çıkmaz. Çoğu köpek, teşhis testleri gerektirecek kadar hasta edecek miktarda soğan yemez. Ayrıca veteriner hekim sarımsak yiyen köpekler de görmezler. Oysa sarımsak da, soğan gibi aynı sonuçlara neden olabilir, ancak sarımsak genellikle çok küçük miktarlarda verildiğinden, köpeklerin zehirlenecek kadar yeme olasılıkları çok düşüktür.

Soğan zehirlenmesinin belirtileri, anemi ve bedende düşük oksijen ile aynıdır; halsizlik, zayıflık, kırmızı renkte idrar, enerji düşüklüğü, soluk ya da mavimsi diş etleri, özellikle idmandan sonra. Soğan zehirlenmesi, bu belirtilerin yaygın bir nedeni olmasa da, gördüğünüz vakit göz önünde bulundurun.
Köpeğiniz çok miktarda soğan yer ise, onu derhal veteriner hekime götürün. Veteriner hekim kusmasını sağlayabilir ya da zehirlenme belirtilerini hafifletecek bir ilâç verebilir. Zehirlenmeye yol açacak kadar çok miktarda soğan yenilmiş ise, birkaç gün hastanede kalması da gerekebilir. Anemi durumu ağır ise, köpeğin kan nakline ihtiyacı olabilir. Max'e yapıldı ve hayatı kurtuldu. Köpekler tedaviye iyi yanıt verir ve hızla iyileşirler. Ama köpeğinizi bu riskten korumak için basit bir yola başvurabilirsiniz; soğanları kendiniz yiyin. Onlar sizin için faydalı.

Mutfaktaki Diğer Tehlikeler
Mutfaktaki tek tehlike soğanlar değildir. Bazı başka yiyecekler de köpeğinize zehir olabilir.

Çikolata
Kusma, ishal, depresyon, kalp aritmisi, kas kasılmaları, bayılma, koma.

Küflenmiş Yiyecekler
Alerji.

Peynir
Reaksiyonlar.

Elma Çekirdekleri
Kusma, solunum güçlüğü.

Kiraz Çekirdekleri
Kusma, solunum güçlüğü, koma.

Patates Kabuğu
Ağız kuruluğu, kusma, ishal.

Tütün
Kusma, baş dönmesi, salyalanma, kalp atışında hızlanma.

Köpeklerimiz İçin Zararlı Besinler (Okuyunuz)

Alıntı 2 : Yapay tatlandırıcı içeren şekerler XYLITOL: (yapay tatlandırıcı)
National Animal Poison Control Center tarafından Temmuz 2004'te risk olarak tanımlanmış. Karaciğere zarar veriyor ve ölümcül olabiliyor.

SOMON:
Çiğ somonun tüketilmesinden 5 ila 7 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Semptomları lethargy (uyuşukluk diye biliyorum ama tıpta başka anlamı varsa yanlış olmasın) ve aneroksiya. İlk 2 gün vücut sıcaklığı 40- 41 dereceya çıkart sonra normale döner. 4. gün sürekli kusma hali görülür. Kusmayı kanlı ishal takip eder. Dışkı genellikle parlak sarı renktedir. Önlemesi ise basittir, köpeğinize çiğ balık verilmeyecektir.

SOĞAN SARIMSAK:
Köpekler soğan tükettiklerinde hemolitik anemi görülür. Soğanın pişmiş ya da çiğ olmasının bu durumda pek de bir etkisi yoktur. Köpekler küçük dozlardaki soğanı tolere edebilirler. Dr. Richards'a göre (kimdir bilmiyorum) köpeğe pişmiş soğan verilmesi pek de zararlı değildir ancak soğan içeren bir gıdada et suyu tarzında soğan içeren birşeyler eklenilmemelidir.

ÜZÜM- KURU ÜZÜM:
Üzüm ve kuru üzümlerin fazlası köpeğimiz için toksik. Belirtileri kusma ishal böbrek yetmezliği olarak ilk 24 saat içinde kendini gösteriyor. Köpeğin kurtulma şansı yüksek ancak böbreğe zarar verebiliyor. 3-4 adet üzüm zehirlemeye yol açmıyor ancak masadan 1 tabak dolusu üzüm kaybolursa paniklemenizde hiç sakınca yok.. Hemen veterinerinizi arayın.

MANTAR:
Birkaç tip mantarın tüketilmesi toksik etkiye yol açıyor. Amanita Phalloides en zehirli olanı. Diğer Amanita tipleri onun kadar zehirli değil. Karaciğer ve nerolojik rahatsızlanmalara yol açar..


BROKOLİ:
Dietteki brokoli miktarının %10u geçmesi gastrointestinal rahatsızlıklara neden olur. Bu oran %25in üzerinde çıkarsa ölümcüldür. Brokolideki toksik ingredient (içerik)Bothiocyanate'dır. (Cyanate siyanür değil miydi?)
Ancak brokoli içerdiği bioflavinler ve kansere karşı koruyucu etkisi olması sebebyile az da olsa diyette verilmelidir.

Köpeklerimiz için Zararlı gıdalar nelerdir?

Cevap: İnsanların yedileri bazı gıdaların çeşitli hayvanlarca da yenmesinde sakınca yoktur ama köpeklerin farklı metabolizmaları yüzünden onlarda tehlikeli olabilir.
Bazıları sadece basit sindirim sorunlarına yol açar halbuki bazıları ciddi hastalıklara sebep olur,hatta ölüme bile yol açabilir.
Köpekler aşağıda ki listedeki gıdalarla (Kasten yada istemeyerek) beslenmemelidirler
Alkollü meşrubatlar = Sarhoşluk, koma, ve ölüme sebep olabilir.
Bebek maması = Soğan tozu içerebilir.Köpeklerde zehirlenmeye sebep olabilir.Fazla miktarda verilmesi beslenme sorunlarına yol açabilir.
Balık Kılçığı,Kümes hayvanları kemikleri ve diğer et kaynakları kemikleri = Sindirim sistemini tıkayabilir yada yırtılmalara sebep olabilir.
Kedi Maması = Genel olarak çok yüksek protein ve yağ ihtiva eder. Egzema ya ve yağlanmaya sebep olur.
Çikolata,Kahve,Çay ve diğer kafeinler = Köpekler için Zehirli olabilen ve kalbi ve sinir sistemini etkileyebilen kafein, theobromine, veya theophyllineyi içerir..
Turunçgil özütleri (limonata vs) = Kusmaya sebep olur
Yağlı Garnitürler = Pankreas ı yorar ve pankreatit hastalığına sebep olur
Üzüm ve kuru üzüm = Böbreklere zarar verebilen bilinmeyen bir toksini içerir
Şerbetçiotu = bilinmeyen bileşiği Soluğun kesilmesine,kalp atışının hızlanmasına,yüksek ateşe,nöbet ve felçe hatta ölüme sebebiyet verir.
İnsanlar için olan demir içeren vitaminler = Sindirim sistemine zarar verir ve Karaciğer ve böbrekler dahil pek çok organ için zehirlidir.
Karaciğer (Fazla miktarda) = Kasları ve kemikleri etkileyen A vitamini zehirlenmesine sebep olur.
Fındık-ceviz türevleri = Sindirim sistemini,sinir sistemini ve kasları etkileyen zehir içerir.
Haşhaş-Kendir-Kenevir = Kusma ile sinir sistemine baskı uygular,kalp hızını artırır.
Süt ve Süt ürünleri = Bazı büyük köpekler ve kediler Laktoz u sindirecek yeterli enzim e sahip değildir.Bu diyare ye sebep olur. Evcil hayvanlarımız için Lactose-free süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Küflü , Bozuk Gıdalar = Çeşitli ve fazla toksin zehirlenmeye,kusmaya diyareye sebep olur ve pek çok organı etkiler.
Mantar = İçeriğindeki toksinler tüm vücut sistemini etkiler..Şoka hatta ölüme sebep olabilir.
Soğan ve sarımsak (çiğ,pişmiş yada tozu) = İçeriğindeki sulfoxide ve disulfide kırmızı kan hücrelerine hasar verir ve kansızlığa sebep olabilir.Kediler köpeklere oranla bu gıdalara daha duyarlıdır.
Sarımsak,Soğana nazaran daha zehirsizdir.
Trabzon Hurması = Çekirdekleri bağırsakta tıkanmaya ve incebağırsak iltihabına sebep olabilir.
Şeftali ve erik çekirdeği = Sindirimle ilgili risalenin engeline sebep olabilir
Patates,Ravent,Domates ve Patates 8211; Domates püresi = Sindirim,sinir ve üriner sistemi etkileyen oksalat ( oksalik asit) içerir. Daha çok çiftlik hayvanları için sorundur.
Çiğ Yumurta = Avidin denen bir enzim içerir,Biotin azalmasına sebep olur (bir B vitamini) Bu cilt ve tür problemleri görülmesine sebep olabilir.
Çiğ yumurta Salmonella ya sebep olabilir
(Salmonella.= zehirlenmeye sebep olan bir mikrop/bakteri)
Çiğ Balık = Thiamine (Bir B Vitamini) eksikliğine sebep olur. Buda iştah kaybına,Nöbet ve felçe,ciddi vakalara hatta ölüme sebebiyet verebilir.
(Ne kadar çok çiğ balık verilirse bu ortak sonuçlara o kadar yaklaşılır)
Tuz = Fazla alındığında eletrolit dengesini bozar.
Taze Fasulye = Sindirim sistemini tuzağa düşürür. Yabancı vucut bağı da denir.
Şekerli Gıdalar = Obeziteye,diş problemlerine ve şeker hastalığına sebep olabilir.
Artık Yemekler = (Masadan arta kalanlar) = Artık yemekler dengeli beslenme öğesi değildir.
Kendi beslenme gıdalarının %10 unu asla geçmemelidir.Et atıkları yağ içerebilir,kemikler ise besin değildir.
Tütün = İçeriğindeki nikotin sindirim ve sinir sistemini etkiler.Kalp ritminde aşırı hızlanmaya,inmeye,komaya ve ölüme sebep olabilir.
Mayalı Hamur = içeriğindeki gazlar sindirim sisteminde sorunlara,ağrıya ve mide-bağırsak yırtılmalarına sebep olabilir.
iyi günler...
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
13 Nisan 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
KÖPEKLER İÇİN ZARARLI GIDALAR

Birçoğumuz köpeğimizin beslenmesi ile ilgili yaptığımız seçimler ile ciddi hastalıklara sebep olduğumuzu bilmeyiz. Yapmamız gereken beslenmesi ile ilgili veteriner hekimimize danışmak ve önerilerini dikkate almaktır. İnsanların tüketmesinde hiçbir sakıncası olmayan bazı gıdalar köpekler için zararlı veya zehirleyici olabilir. Bir takım gıdaların az miktarda tüketimi zararlı olmamasına rağmen aşırı miktarda ve uzun sürelerde verilmesi nedeniyle köpeklerde ciddi rahatsızlıklara sebep olmaktadır.

Masanın başında istekli ve masum bir çift göze hayır demek eminim ki çok zordur. Ancak bazı gıdaların minik dostumuzun yaşam süresini kısalttığını unutmayın.

Aşağıdaki listede köpeklerimiz için zararlı veya zehirli gıdalar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, içeriklerinden bazıları pişirilme şeklinden, bir kısmı çiğ olduklarından ve saklama koşullarından dolayı köpeklerimize verilmemelidir.

ÇİKOLATA : Çikolata sadece şeker içerdiği için köpeklere zararlı zannedilmektedir.Aslında zararlı olmasının asıl önemli nedeni içerdiği kafein ve theobromine adlı bileşiklerdir. Yenilen çikolatanın türü ve miktarına göre merkezi sinir sistemini uyararak kalp atım sayısında artış,kas seyirmeleri,idrarda artış,hiperaktif hızlı ve aceleci davranışlar gözlenir. Daha ciddi durumlarda nöbetlere varıncaya kadar etkileri söz konusudur. İçerdiği maddeler plasentayı geçtiği için anne karnındaki yavruyu ve süte geçtiği için anneleri emen yavruları da aynı oranda etkilemektedir.


ÇİĞ YUMURTA: Çiğ yumurta,içerdiği Avidin adındaki madde B7 vitamini(biotin)emilimini durdurduğundan sürekli çiğ yumurta tüketen köpeklerde biotin eksikliği nedeniyle tüy ve deri sağlığında bozulmalar oluşabilir.Bununla beraber çiğ yumurta salmonella riski taşımasından dolayı ayrı bir hastalık olarak köpekte sorun teşkil edebilir.


ÇİĞ BALIK : Çiğ balık Tiaminaz enzimi içerir ve sürekli tüketimi söz konusu olduğunda vücutta B1 vitamini(Tiamin)eksikliği sonucu sinir sistemi ile ilgili ciddi hastalıklara neden olabilir. Aşırı tüketimi ölümle sonuçlanabilir. Ayrıca çiğ somon balığında bulunan Neoricketsia helminthoeca isimli ricketsia türü bir organizmadan kaynaklanan hastalık mevcuttur. Balığın yenilmesinden 5-7 gün sonra klinik belirtiler ortaya çıkar.İlk belirtiler uyuşukluk,iştehsızlık yüksek ateş görülür ve sonra normale döner. Dördüncü günden sonra şiddetli kusma ve birkaç gün sonra kanlı ishal görülmeye başlar.


SOĞAN VE SARIMSAK : Çok miktarda tüketildiğinde hemolitik anemi olarak adlandırılan türde bir kansızlığa yol açar. Çok az miktarda sarımsak zararsız, hatta bazen köpeklerde iştahı açma açısından faydalı olarak kabul edilebilir. Soğan ise sarımsağa göre köpekler için daha da tehlikelidir.Köpekte 15-30gr soğanın yenmesi ciddi sorunlara sebep olur. Çiğ ya da pişmiş olarak her haliyle aynı probleme neden olabilir. Pırasa ve arpacık soğanı da benzer toksik etkiler oluşturmaktadır.


YAŞ VE KURU ÜZÜM : Üzümden kaynaklanan zehirlenmeler,köpeklerde son yıllarda göze çarpmaktadır.Alınan miktara bağlı olarak ölümcül vakalar bile olmuştur.Zehirlenmeye sebep olan toksinin ne olduğu henüz bilinmemektedir.Köpeğin ağırlığına göre kilo başına 10-57gr ve fazlası olduğunda toksikasyon oluşabilmekte ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.Klinik belirtiler genelde yedikten 6 saat sonra ve ilk 24 saat içerisinde ortaya çıkar. Hemen hemen her olguda kusma vardır,sonra ishal,iştahsızlık,karın ağrısı,halsizlik,dehidrasyon,kaslarda titremeler ve uyuşukluk görülür.


ELMA,KAYISI,KİRAZ,ŞEFTALİ VE ERİK : Bu meyvelerin sapı,çekirdekleri,yapraklarının fazla miktarlarda yenilmesi köpeklerde toksik etkiler ortaya çıkarabilmektedir.Meyvelerin bu kısımları siyanür gibi bileşik içerir.Zehirlenme oluştuysa,göz pupillaları büyür,hızlı soluma,hiperventilasyon ve şok gözlenir.


ALKOLLÜ İÇECEKLER : Alkollü içeceklerde bulunan etanol,köpekler tarafından aşırı miktarlarda alındığında zehirli olabilir. Zehirlenme belirtisi olarak köpeğin nefesi alkol kokar,hayvan şaşkındır,davranışları değişmiştir,heyecanlı ve depresif bir hali vardır,idrar miktarında artış ,yavaş solunum belirtileri gözlenir ve bu durum ölümle bile sonuçlanabilir.


SIĞIR ,KOYUN, TAVUK KEMİKLERİ VE BALIK KILÇIKLARI : Yutulduğu taktirde köpeklerde sindirim sisteminde ciddi tahribatlara ve bağırsaklarda yırtılmalara neden olabilir. Bu nedenle tüm kemik türlerini evcil hayvanlarınızdan uzak tutmalısınız.


CEVİZ : Fazla tüketildiğinde zehirlenmelere neden olmaktadır.


SÜT VE SÜTLÜ BESİNLER : Çoğu kez laktozu tolere edemeyen köpeklerde sindirim sistemi problemlerine ve ishale yol açarlar. Sütü sulandırmak bu sorunu ortadan kaldırmaz. Köpeğinize sütlü bir şeyler vermek isterseniz az miktarda yağsız ve kaymaksız düz yoğurt verebilirsiniz.


PATATES VE DOMATES : Fazla miktarda tüketildiğinde içerdiği oksalatlardan dolayı sindirim sistemi, sinir sistemi ve idrar yollarında sağlık sorunlarına yol açabildikleri gibi midede sindirimi olmamaktadır. Domatesin yaprakları, dalları ve kökleri sadece köpekler için değil insanlar için de zehirli olabilir. Yeşil ve ham domatesler ile patates kabukları da köpeklere yedirilmemeli.


MANTAR :Köpeklerde özellikle yabani mantar türleri karın ağrısı, böbrek ve karaciğerde hasar, kusma, ishal, kasılma, koma ve ölümle sonuçlanan zehirlenmelere neden olabilmekte.


KEDİ MAMASI : Çok fazla protein ve yağ içerdiği için uzun süre tüketildiğinde köpeklerde beslenme hastalıklarına yol açabilir.


SUCUK,SALAM,SOSİS,PASTIRMA : Fazla miktarda baharat, sodyum, protein ve yağ içerdiği için çok miktarda tüketildiğinde köpeklerde ani sağlık sorunlarına yol açabilir.


SOFRA ARTIKLARI :Uzun vadede ciddi beslenme yetersizliklerine ve metabolizma hastalıklarına neden olabilmekte.


Benzer Konular

9 Mart 2018 / morkedi Cevaplanmış
9 Ocak 2012 / modemm Soru-Cevap
12 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap
11 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap