Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Nisan 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Taşikardi Nedir?
Ad:  taşikardiya1.jpg
Gösterim: 6053
Boyut:  31.9 KB

Kalbin atım sayısının 60’dan az olması bradikardi, 100’ün üzerinde atması ise taşikardi olarak adlandırılır. Kalp hızını değiştiren, azaltan ya da çoğaltan birçok faktör vardır. Kalp hızının yavaşlamasına daha az rastlanır. Taşikardi yani kalbin hızlanması durumu daha çok görülmektedir.
Kalbin içinde uyarı üreten sinüs düğümü adı verilen bir merkez vardır. Kalp normal olarak da atsa, bradikardik veya taşikardik de atsa ilk elektrik uyarısı bu noktadan çıkar. Bu noktadan uyarı çıkmayıp kalp içerisinde başka noktalardan elektrik uyarısı çıkması durumuna aritmi denir.

Taşikardi Nedenleri
  • Taşikardi,herhangi bir rahatsızlık ya da nedene bağlı olarak görülebildiği gibi, doğrudan yalnızca kalple ilgili olarak da meydana gelebilir.
  • Vücudun kan ve oksijen ihtiyacının çoğaldığı egzersiz durumunda kalp normal olarak hızlanır ve fizyolojik bir taşikardi oluşur.
  • Vücudun, kan ve oksijen ihtiyacını arttıran korku, kansızlık, ateş troid bezinin fazla çalışması gibi sorunlar sebebiyle de fizyolojik taşikardi oluşabilir. Çünkü bu durumlarda kalple ilgili bir rahatsızlık bulunmamaktadır.
  • Bunların dışında doğrudan kalple ilişkili olarak meydana gelen taşikardiler vardır ve bunlar kalple ilgili hastalıklardır.
  • Taşikardi 30 saniyeden fazla sürerse, kendiliğinden düzelse bile sürekli taşikardi olarak adlandırılır. Bu süreden daha az sürüyorsa ve arada normale dönüyorsa süreksiz taşikardi sözkonusudur.
  • Doğrudan kalple ilişkili olan taşikardiler arada bir nöbetler biçiminde meydana gelir. Birkaç saniye sürebileceği gibi, saatlerce ya da günlerce de sürebilirler. Bu taşikardilerin kalbin kulakçıklarından ya da karıncıklarından oluşmalarına bağlı olarak değişik tipleri vardır. En riskli olanı karıncıktan kaynaklanan bir tipi olan ventüküler taşikardidir ve hemen müdahale edilmezse hasta yaşamını yitirebilir.

Taşikardi Belirtileri
Aritminin belirtileri kişiden kişiye ve anormalliğin kaynaklandığı nedene göre değişebilir. Bazı insanlarda belirti görülmeyebilir. Hasta herhangi bir anormallik hissetmese de aritmi mevcuttur.
En çok görülen belirtiler; çarpıntı, yorgunluk, göz kararması, bayılma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, yaşlılarda sebebi anlaşılamayan düşmeler ve bazı önemli durumlarda kalp durması ve ani ölüm meydana gelebilir.

Taşikardi Tedavisi
  • Aritmi teşhisinin konulması önemlidir. Çünkü uzun zaman tanı konmamış aritmiler zaman içerisinde kalpte geri dönüşümsüz hasara neden olurlar. Bu yüzden çarpıntı hissedildiğinde vakit geçirilmeden bir kardiyoloğa gidilmelidir.
  • Tedavi yöntemi aritminin cinsine ve öneminde göre belirlenir. Kalp dışı nedenlerden kaynaklanan taşikardiler, altta yatan sebebin tedavisiyle düzelir. Örneğin kansızlık sebebiyle oluşan taşikardi kansızlığın tedavisiyle düzelir.
  • Bir çok süreksiz aritmi kahve, sigara, alkolu bırakmak, grip ilaçları gibi bazı ilaçlaları kullanmamak, stresi kontrol etme tekniklerini uygulamak ve belirli ilaçları (Betabloker, kalsiyum kanal blokerleri, digoksin) kullanmak gibi önlemlerle düzelebilir.
  • Önemli durumlarda antiaritmik ilaçlar kullanılabilir. (Ancak bu ilaçların önemli yan etkileri olduğu için çok dikkatli kullanılması gerekir)
  • Aritmiler çoğunlukla kalbin çalışma düzenini bozduğundan dolayı kalp durması ya da kalp yetersizliğine yol açarak ciddi risk oluştururlar.
  • Atriyal fibrilasyon gibi aritmilerde kalbin içinde pıhtı meydana gelip daha sonra buradan kopan pıhtıların beyin ve kalp damarlarını tıkama olasılığı bulunmaktadır. Böyle bir riski olan hastalar devamlı kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadırlar.
  • Ventriküler taşikardi gibi kalbin karıncıklarından ileri gelen aritmilerde tedavi hastaneye yatırılarak yapılmalıdır.
  • Kalbin kulakçık veya karıncık kısmından kaynaklanan taşikardi eğer tansiyonun düşmesine sebep olmuşsa ya da göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bayılma gibi belirtilere yol açıyorsa zaman geçirilmeden elektroşokla düzeltilmesi gerekir.
  • Kalp hızı iyice yavaşlarsa derinin altına yerleştirilen kalıcı kalp pilleri ihtiyaç halinde kalbe elektrik uyarıları verirler. Kalp hızı fazlalaşmışsa, hızını düzelten otomatik elektroşok cihazları hastanın göğsüne ameliyat yoluyla yerleştirilir.


kaynak: Beslenme Desteği
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM