Bamyanın Faydaları
Bamya bitkisi içerisinde birçok önemli mineraller, vitaminler, elektrolitler ve daha sağlıklı bir beden için gerekli olan antioksidanlar içeren çok sağlıklı yeşil renkli bir sebzedir. Bamya, günümüz itibariyle tüm dünya da mevcuttur. Ancak bu bitkiye farklı yerlerde, farklı isimlerle hitap edilmektedir. Bunlara örnek olarak; bayan parmağı, gombo, okoro, ochro, bendi ve bhindi bu isimlerden bazılarıdır.
Bamyayı nasıl sağlıklı bir şekilde pişirilip besin değerini kaybetmeden tüketebileceğinizi merak mı ediyorsunuz? Bamya salatası, kısık bir ateşte az miktar yağ ile bamyaları sotelemek ya da bunların yanında bamya çorbası ve bamya yahnisi size sunabileceğimiz bazı sağlıklı yöntemlerden birkaçıdır. Banyoyu kızarttığınız takdir de bu bitkinin sağlıklı olup olmadığını mı düşünüyorsunuz? Elbette çoğu kızartma işleminde olduğu gibi bamyayı da kızarttığınız takdirde içerisinde bulunan besin değerleri ölecektir ve fazla miktarda kolesterol doymuş yağ içerecektir. Dolayısıyla bu şekilde bamya tüketmemeniz daha iyidir. Ancak bu bitkiyi her zaman düşük ateş üzerinde, sote edip en sevdiğiniz baharatlar ile tat katarak tüketebilirsiniz. Bu sebze bildiğiniz üzere yapışkandır. Ancak bu yapışkanlığını kaybetmesi için üzen ekşi bir şey ilave ettiğiniz zaman birbirlerinden güzelce ayrılır ve daha kolay hazırlanış sunar. Genellikle ekşi ilavesinde domates veya limon suyu tercih edilir. Bamyanın yapışkanlık özelliği; sevdiğiniz sebzeler baharatlar baklagiller ve tahıllar eşliğinde güveç yapmak için çok uygundur. Bamyayı kanola yağı ile soteleyip, tuz ve istediğiniz herhangi bir baharat ile pişirildiğinde sağlığa faydası inanılmazdır. Ayrıca taze sebzeler, zeytinyağı ve limon suyu içeren salatalarınıza dilimlenmiş ve taze olan bamyalarınızı ekleyerek sofranıza tat katabilirsiniz. Bamya pişirmek için gördüğünüz gibi birçok yol vardır ve içerdiği folat, C vitamini, A vitamini ve kalsiyum gibi gerekli besin değerlerinin iyi bir yüzdesini sağlamak için her hafta düzenli tüketilmesi gerekir.
Bamya Besin Değerleri: - Bir porsiyon (100 gram) taze çiğ bamya için besin değeri aşağıda listelenmiştir;
Vitaminler: - Folat 88 mcg
Niasin 1 mg
Piridoksin 0.215 mg
Riboflavin 0.060 mg
Tiamin 0.200 mg
Vitamin C 21.1 mg
Vitamin A 375 IU
Vitamin E 0.36 mg
Vitamin K 53 mcg
Pantotenik Asit 0.245 mg
Mineraller: - Sodyum 8 mg
- Potasyum 303 mg
- Demir 0.80 mg
- Selenyum 0,7 mcg
- Çinko 0.60 mg
- Magnezyum 57 mg
- Manganez 0.990 mg
- Kalsiyum 81 mg
- Bakır 0.094 mg
- Fosfor 63 mg
- Besin Değerleri:
- Enerji % 1.5
- Karbonhidratlar 7.03 g
- Protein 2 g
- Diyet Lif % 9
- Toplam Yağ 0,1
- Kolesterol 0 mg
Bamyanın Sağlığa Faydaları: -Bamyanın lif içeriği pek çok yararlı niteliklere sahip olmasını sağlar özellikle mide bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. -Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler. -Bamya kilo vermek isteyenler için çok uygun bir sebzedir. Bamya genellikle kısık ateşte pişirildiğinden besin değerleri korunur. Yüksek ısı nedeniyle faydalarını kaybetmemiş olur. -Saçınıza hacim kazandırmak için bu ipucundan faydalanabilirsiniz. Yatay dilimlenmiş bamyaları sümüksü olana kadar kaynatın. Soğumasını bekleyin, bir kaç damla limon ekleyin ve son durulamada bu suyu kullanın. Bu saçınıza canlılık ve hacim kazandıracaktır.
-Bamyadaki lifler, kan şekeri düzeylerinin korunmasını ve ince bağırsakta emiliminin düzenlenmesinde yardımcı olur. -Bamya probiyotikler olarak bilinen iyi bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır. Bu bakteriler ince bağırsakta yoğurt ile çoğalanlara benzerdir ve B vitamini kompleksinin sentezlenmesine yardım eder. -Bamya sivilceleri önlemeye yardımcı olur ve pürüzsüz bir cilt sağlar. -Bamya tohumlarında bulunan protein ve yağ, yüksek kaliteli bitkisel proteinin iyi bir kaynağıdır. Triptofan, sistin ve diğer kükürt amino asitleri gibi amino asitler açısından zengindir.
-İrritabl bağırsak hastalığının tedavi edilmesi, ülserlerin iyileşmesi ve sindirim sisteminin yatıştırılmasına yardımcı olan bamya, aynı zamanda çok iyi bir müshildir. -Bamya yaz sıcakları ve güneş çarpmaları için çok iyidir. -Bamya ateroskleroz ve astım için iyidir. -Bu sebze diyabetin önlenmesinde yardımcı olabilir. Bamya Seçmenin İpuçları: Bazen kötü kalitedeki bamyalar yemek pişirmeyi zorlaştırabilir ve yemeğin tadını bozabilir bu nedenle iyi bamyaları seçmek önemlidir. - Her zaman gevrek ve olgunlaşmamış olan bamyaları tercih edin.
- Küçük bamyalar daha yumuşak ve lezzetlidir.
- Büyük bamyalardan kaçının ve koyu yeşil renkli olanlarını tercih edin.
- Fazla olgunlaşmış bamyalarda kaçınmanız gereken kesikler veya lekeler vardır.
- Bamyayı buzdolabında 2 gün boyunca saklayabilirsiniz, bu süreden sonra besin değerleri azalmaya başlar.
Yani olgunlaşmamış, gevrek, küçük ve koyu renkli bamyaları seçip düzenli şekilde tüketirseniz yukarıda bahsedilen bamyanın tüm faydalarından yarar sağlayabilirsiniz.
-derlemedir.
Son düzenleyen perlina; 4 Temmuz 2016 09:45
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.