Arama

Bamya ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 4 Temmuz 2016 Gösterim: 3.148 Cevap: 2
Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
2 Nisan 2016       Mesaj #1
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi

Bamya ve sağlık için faydaları


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

QBz20r
Bamya insanlar tarafında ya çok sevilen yada sevilmeyen bir sebzedir.Sevilsin sevilmesin şifası tartışılmaz bir bitkidir.
Soğan suyu, limon suyu gibi suların yanında bamya suyu da günümüzde önemi artmaya başlayan sebze suları arasındadır. Bamya geçmişten günümüze uzun yıllardır mutfaklarda ve tıbbi amaçla kullanılan bir sebzedir. Yüksek oranda C ve K vitaminleri içeren bamya sindirimi rahatlatır, mide ve bağırsakların korunmasına yardımcı olur.

Bamya Suyu Faydaları Nelerdir?


Şeker hastalığı birçok kişinin kabusu gibidir. Bu rahatsızlık vücuttaki diğer organları etkileyerek diğer organların da rahatsızlanmasına sebep olabilir. Bu yüzden diyabet tedavisi oldukça büyük önem taşır. Bamya suyu ile yüksek şekeri düşürmek mümkündür. 2 hafta gibi bir süre düzenli olarak tüketildiğinde şekerin düşmesine yardım eder.

Böbreklere Fayda Sağlar!


Diyabet rahatsızlığı nedeniyle özellikle böbrekler çok etkilenir. Böbrek hastalığına yakalanan kişiler kontrol edildiğinde neredeyse yarısı şeker hastalığı sonucu böbrek hastalığına yakalanmıştır. Bamya suyu vücuttaki şeker oranını normal bir seviyede tutarak böbreklere etki etmesini engeller. Yapılan bir çalışmaya göre bamya tüketen kişilerde tüketmeyenlere göre daha az diyabet ve böbrek rahatsızlığı gözlemlenmiştir.

Kalbinizi Koruyun!


Şeker hastalığının etkilediği diğer bir organımız ise kalptir. Şeker hastalığı tedavi edilmezse kalp için de zararlı hale gelebilir. 2008 yılının nisan ayında yapılan bir çalışmaya göre bamya tüketen kişilerin tüketmeyen kişilere göre yüzde 10 daha az kalp hastalığına yakalanma oranı olduğu ortaya çıkmıştır.

Kolesterolü Düzenlemeye Yardım Eder!
Deneysel Biyoloji Amerikan Dernekleri Federasyonu Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre bamya özünün kolesterolü düşürdüğü belirtilmiştir.

Solunum Yolları Rahatsızlıklarına Karşı Bamya Suyu!
Bu şifalı su solunum yolu rahatsızlıklarına karşı fayda sağlar. Mukoza iltihabını tedavi etmeye yardımcı olur. Öksürük ve boğaz ağrısına da iyi gelir. Bu etkiler için bamyalar suyun içinde kaynatılır ve bamyalar alındıktan sonra kalan su ılık hale geldiği zaman içilir.

Karın Ağrısına Karşı Da Etkili!


Karın ağrısı ve ishal durumlarında da fayda sağlar. Lif açısından zengin olan bamyanın suyu içildiğinde bağırsaklara iyi gelir, bağırsakları düzenler. İshalin yanı sıra kabızlığa da iyi gelir.

Cilt Nemlendiricisi Olarak Bamya Suyu!


Cilt için de oldukça faydalı bir sebzedir. Bamya suyu ile cilt nemlendirilir. Kuru cilde sahip kimseler bu şifalı sebzenin suyu ile ciltlerini nemlendirebilir. Ciltteki kaşıntılara da yarar sağlar. Düzenli tüketilirse kandaki kandaki yabancı maddeleri ve antioksidanları arındırır. Bunun sonucunda ciltte akne ve sivilce oluşumlarını önler.

Anemiye (Kansızlık) Karşı Şifa Bulun!


Anemi yani kansızlık rahatsızlığı olan kişiler bu sebzenin suyu ile şifa bulabilir. Bamya suyu daha fazla alyuvar üretimine yardımcı olur. İçeriğinde alyuvar üretimini destekleyici A ve C vitaminleri ile magnezyum bulunur. Ayrıca birçok vitamin ve mineral de içerir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir!


Bağışıklık sistemimiz güçlenince hastalıklara karşı vücut direncimiz artar. Bunun sonucunda da kolay kolay hasta olmayız. Hele ki grip ve nezle gibi hastalıklara karşı vücudumuz daha iyi mücadele verir. Bamya suyu yüksek oranda C vitamini içermesi sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara yakalanmayı önler.

Kemikleri Güçlendirir!


Kemikleri güçlendirerek güçlü bir kemik yapısına sahip olmayı sağlar. Hamilelik esnasında da tüketilirse hem anne hem de çocuk için büyük fayda sağlar. Osteoporoz yani kemik erimesini de engellemeye yardım eder.

Astıma İyi Gelir!


Astım rahatsızlığı olan kişiler için de oldukça faydalıdır. Astımı olan kişilerin rahatlamasına yardım eder.

Bamya Suyu Nasıl Hazırlanır?


Bir bardağın içine su doldurun. 2-3 adet orta boy bamyayı dilimleyin. Dilimlediğiniz bamyaları suyun içine koyun. Bardağın ağzını kapayın ve bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi sabah kahvaltı etmeden önce bamya dilimlerini bardaktan çıkararak kalan suyu için. Yaklaşık 15 gün düzenli olarak bu şekilde bu suyu hazırlayarak içerseniz yüksek şekeri düşürmeniz olasıdır. Daha sonra ara verin.
Derlemedir

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 4 Temmuz 2016 09:44
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Nisan 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Bamyanın Faydaları


Ad:  5032_bamya.jpg
Gösterim: 487
Boyut:  7.7 KB
Bamya bitkisi içerisinde birçok önemli mineraller, vitaminler, elektrolitler ve daha sağlıklı bir beden için gerekli olan antioksidanlar içeren çok sağlıklı yeşil renkli bir sebzedir. Bamya, günümüz itibariyle tüm dünya da mevcuttur. Ancak bu bitkiye farklı yerlerde, farklı isimlerle hitap edilmektedir. Bunlara örnek olarak; bayan parmağı, gombo, okoro, ochro, bendi ve bhindi bu isimlerden bazılarıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bamyayı nasıl sağlıklı bir şekilde pişirilip besin değerini kaybetmeden tüketebileceğinizi merak mı ediyorsunuz? Bamya salatası, kısık bir ateşte az miktar yağ ile bamyaları sotelemek ya da bunların yanında bamya çorbası ve bamya yahnisi size sunabileceğimiz bazı sağlıklı yöntemlerden birkaçıdır. Banyoyu kızarttığınız takdir de bu bitkinin sağlıklı olup olmadığını mı düşünüyorsunuz? Elbette çoğu kızartma işleminde olduğu gibi bamyayı da kızarttığınız takdirde içerisinde bulunan besin değerleri ölecektir ve fazla miktarda kolesterol doymuş yağ içerecektir. Dolayısıyla bu şekilde bamya tüketmemeniz daha iyidir. Ancak bu bitkiyi her zaman düşük ateş üzerinde, sote edip en sevdiğiniz baharatlar ile tat katarak tüketebilirsiniz. Bu sebze bildiğiniz üzere yapışkandır. Ancak bu yapışkanlığını kaybetmesi için üzen ekşi bir şey ilave ettiğiniz zaman birbirlerinden güzelce ayrılır ve daha kolay hazırlanış sunar. Genellikle ekşi ilavesinde domates veya limon suyu tercih edilir. Bamyanın yapışkanlık özelliği; sevdiğiniz sebzeler baharatlar baklagiller ve tahıllar eşliğinde güveç yapmak için çok uygundur. Bamyayı kanola yağı ile soteleyip, tuz ve istediğiniz herhangi bir baharat ile pişirildiğinde sağlığa faydası inanılmazdır. Ayrıca taze sebzeler, zeytinyağı ve limon suyu içeren salatalarınıza dilimlenmiş ve taze olan bamyalarınızı ekleyerek sofranıza tat katabilirsiniz. Bamya pişirmek için gördüğünüz gibi birçok yol vardır ve içerdiği folat, C vitamini, A vitamini ve kalsiyum gibi gerekli besin değerlerinin iyi bir yüzdesini sağlamak için her hafta düzenli tüketilmesi gerekir.

Bamya Besin Değerleri:
  • Bir porsiyon (100 gram) taze çiğ bamya için besin değeri aşağıda listelenmiştir;
Vitaminler:
  • Folat 88 mcg
    Niasin 1 mg
    Piridoksin 0.215 mg
    Riboflavin 0.060 mg
    Tiamin 0.200 mg
    Vitamin C 21.1 mg
    Vitamin A 375 IU
    Vitamin E 0.36 mg
    Vitamin K 53 mcg
    Pantotenik Asit 0.245 mg
Mineraller:
  • Sodyum 8 mg
  • Potasyum 303 mg
  • Demir 0.80 mg
  • Selenyum 0,7 mcg
  • Çinko 0.60 mg
  • Magnezyum 57 mg
  • Manganez 0.990 mg
  • Kalsiyum 81 mg
  • Bakır 0.094 mg
  • Fosfor 63 mg
  • Besin Değerleri:
  • Enerji % 1.5
  • Karbonhidratlar 7.03 g
  • Protein 2 g
  • Diyet Lif % 9
  • Toplam Yağ 0,1
  • Kolesterol 0 mg
Bamyanın Sağlığa Faydaları:
-Bamyanın lif içeriği pek çok yararlı niteliklere sahip olmasını sağlar özellikle mide bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur.

-Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler.

-Bamya kilo vermek isteyenler için çok uygun bir sebzedir. Bamya genellikle kısık ateşte pişirildiğinden besin değerleri korunur. Yüksek ısı nedeniyle faydalarını kaybetmemiş olur.

-Saçınıza hacim kazandırmak için bu ipucundan faydalanabilirsiniz. Yatay dilimlenmiş bamyaları sümüksü olana kadar kaynatın. Soğumasını bekleyin, bir kaç damla limon ekleyin ve son durulamada bu suyu kullanın. Bu saçınıza canlılık ve hacim kazandıracaktır.

-Bamyadaki lifler, kan şekeri düzeylerinin korunmasını ve ince bağırsakta emiliminin düzenlenmesinde yardımcı olur.

-Bamya probiyotikler olarak bilinen iyi bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır. Bu bakteriler ince bağırsakta yoğurt ile çoğalanlara benzerdir ve B vitamini kompleksinin sentezlenmesine yardım eder.

-Bamya sivilceleri önlemeye yardımcı olur ve pürüzsüz bir cilt sağlar.

-Bamya tohumlarında bulunan protein ve yağ, yüksek kaliteli bitkisel proteinin iyi bir kaynağıdır. Triptofan, sistin ve diğer kükürt amino asitleri gibi amino asitler açısından zengindir.

-İrritabl bağırsak hastalığının tedavi edilmesi, ülserlerin iyileşmesi ve sindirim sisteminin yatıştırılmasına yardımcı olan bamya, aynı zamanda çok iyi bir müshildir.

-Bamya yaz sıcakları ve güneş çarpmaları için çok iyidir.

-Bamya ateroskleroz ve astım için iyidir.

-Bu sebze diyabetin önlenmesinde yardımcı olabilir.

Bamya Seçmenin İpuçları:
Bazen kötü kalitedeki bamyalar yemek pişirmeyi zorlaştırabilir ve yemeğin tadını bozabilir bu nedenle iyi bamyaları seçmek önemlidir.
  • Her zaman gevrek ve olgunlaşmamış olan bamyaları tercih edin.
  • Küçük bamyalar daha yumuşak ve lezzetlidir.
  • Büyük bamyalardan kaçının ve koyu yeşil renkli olanlarını tercih edin.
  • Fazla olgunlaşmış bamyalarda kaçınmanız gereken kesikler veya lekeler vardır.
  • Bamyayı buzdolabında 2 gün boyunca saklayabilirsiniz, bu süreden sonra besin değerleri azalmaya başlar.
Yani olgunlaşmamış, gevrek, küçük ve koyu renkli bamyaları seçip düzenli şekilde tüketirseniz yukarıda bahsedilen bamyanın tüm faydalarından yarar sağlayabilirsiniz.
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 4 Temmuz 2016 09:45
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
4 Temmuz 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bamya kendine has bir tadı olan bir bitkidir ve herkes yiyemez maalesef.Bamya yiyemeyenler tohumunu yiyerek bu şifalı bitkinin faydasından yararlanabilirler. Bu nedenle bamya tohumu faydaları birçok insanda olumlu etkiler meydana getirir. Bamya tohumu en az bamya kadar kolay bulunabilir.

Bamya tohumun faydası nelerdir?


Bamya tohumu faydaları farklı şekillerde vücuda etki etmektedir. Öyle ki göğüs sertliği çeken ve sürekli boğazının altında gıcık olan insanlar içinde etkiler oluşturmaktadır. Öyle ki bçekirdeklerinin
Ad:  bamya tohumu.jpg
Gösterim: 524
Boyut:  42.9 KB
ezilerek su ile karıştırılmalı ile ortaya çıkan bu bitkisel ilaç niteliğindeki karışım bu sorunların çözülmesinde insanlar üzerinde oldukça hızlı bir etki göstermektedir. Bu şekilde karışımın günde iki kez bir kaç hafta içilmesi ile bu sorun kökten hallolmuş olacaktır.

Vitamin ve mineral yönünden zengin olan bamya tohumu özellikle kış aylarında insan vücuduna direk etki ederek hastalıkların vücudunuzu etkilemesini önlemektedir. Bu tohumun herhangi bir şekilde tüketilmesi kışın özellikle çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemli rol oynayan bir özelliği vardır. Bu nedenle özellikle çocuklarınıza olmak üzere bu tohumu herhangi bir şekilde tüketin ve kullandırın.

Bilindiği gibi bamyanın lif oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle vücuttaki liflerin yenilenmesi ve kuvvetlenmesi amacıyla bamya tohumundan yardım alabilirsiniz. Lif sorunu olan insanların mutlaka bu tohumu düzenli bir şekilde tüketmesi günde en az iki kez olacak şekilde tohumun tüketilmesinin etkilerini çok kısa bir sürede göreceksiniz.

Son olarak bamya tohumunun mide ve bağırsaklar üzerindeki etkilerini söyleyebiliriz. Bu tohum insanlar tarafından tüketildiğinde bağırsakların emilimini kolaylaştırarak midede sindirimi hızlandırır. Bu nedenle sindirim problemi yaşayan insanlar bamya tohumundan yardım alabilirler.

Bamya tohumu faydalarını gösterebilmesi için bir süre düzenli olarak kullanılmalıdır. Bamya tohumu kahve olarak içildiğinde bronşite olan muhteşem etkisini kısa bir sürede gösterebilir. Bunun için düzenli bir şekilde bu tohumu kullanmaya devam etmelisiniz. Bronşit için bamya tohumu faydalarından yararlanılacak ise bu tohum aynen kahve çekirdeği gibi kavrulur ve ardından çekilir. Daha sonra şekersiz olarak kahve yapar gibi bu tohum içilir ve üzerine bir süre herhangi bir şey tüketilmez. Bamya tohumu, bronşit için kullanılan en etkili bitkisel ilaçtır.
Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

26 Kasım 2008 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
3 Ağustos 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
12 Ekim 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Aralık 2009 / Misafir Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular