Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Nisan 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
EKLEM YAPISI VE EKLEM ÇEVRESİ DOKULAR
1.Subkondral Kemik
Subkondral kemik, kıkırdak altı kemik anlamına gelir. Subkondral kemiği, artiküler yüzey kıkırdağına destek sağlayan kemik dokusu şeklinde tanımlayabiliriz. Subkondral kemik, eklem yüzeylerini oluşturan ve destekleyen dokulardan biridir, artiküler kıkırdak, subartiküler kıkırdak ve kalsifiye kıkırdaktan sonra gelir. Subkondral kemik iki bölüme ayrlmıştır: subkondral kemik plağı ve trabeküler kemik. Subkondral kemik plağı kalsifiye kıkırdağı ilikten ayıran yapı olarak tanımlanır. Bu yapı, vasküler kanallar aracılığıyla beslenir; trabeküler kemik ise ilik dokusundan beslenir. Subkondral kemiğin temelde iki işlevinden bahsedilebilir. Bunlar stres absorbsiyonu ve eklemin yapı ve şeklinin korunmasıdır. Subkondral kemiğin yoğunluğu ve direnci, uygulanan strese ve kuvvete adapte olabilmektedir.
Ad:  h.eklem.jpg
Gösterim: 14668
Boyut:  21.6 KB

2.Sinoviyal Sıvı
Eklemlerde, eklem kapsülünü oluşturan bir zar mevcuttur.
Bu zara sinovyal membran denir. Sinovyal membranda bulunan hücreler (sinoviosit) eklem kapsülünü dolduran sıvıyı (sinovial sıvı) üretirler.
Sinoviyal eklemlerde bulunan sıvı, eklem yüzeyini yağlar, sürtünmenin azaltılmasına yardım eder ve eklem kıkırdağını besler. Normalde berrak, soluk sarı, koyu bir sıvıdır ve yalnızca az miktarda bulunur. Bileşimi kan plazmasına benzer; ancak koyuluk ve yağlama için temel olan hyaluronat ve lubricin içerir. Sinoviyal sıvıda az sayıda monositler (beyaz kan hücreleri), lenfositler ve makrofajlarda bulunur. Ayrıca hyaluronik asit başta olmak üzere çeşitli mukoproteinler bakımından zengin bir sıvıdır.
Eklemlerde ancak eklem yüzleri arasında kalan kılcal aralığı dolduracak kadar olduğundan enjektörle çektiğinizde 0,5 ml kadar sinovia elde edebilirsiniz.

3. Bursalar:
Keseler (bursa), eklem hareket ettiğinde kasların ve tendonların birbiri üzerinden kolayca kaymasını sağlayan sinoviyal sıvıyla dolu, yassılaşmış torbacıklardır.

4. Eklem Kapsülü

Eklem boşluğu için hava geçirmez bir katman oluşturarak eklemin etrafını çeviren sert bağ dokusundan oluşmuş bir yapıdır.
Eklem yüzlerini içine alacak şekilde, kemik uçlarına tutunan iki tabanlı bir örtüdür.
Eklem boşluğu eklem kapsülü tarafından çevrelenir ve bu kapsülün eklemin korunmasında görevi vardır. Eklem kapsülü, eklem boşluğu içindeki negatif hava boşluğunun oluşması ve iç tabakası ile eklem boşluğunu dolduran sinovial sıvının salgılanması bakımından önemlidir.

Eklem kapsülü yapı ve fonksiyon bakımından birbirinden farklı iki tabakadan oluşur:
a) Fibröz Membran:
Eklem kapsülünün dış tabakasıdır ve sağlam fibröz bağ dokusundan yapılmıştır.
Ekleme katılan kemikleri birbirine bağlayarak kapalı bir eklem boşluğu oluşturmasının yanı sıra,
eklemi dış etkilerden korur ve gerekmeyen hareketleri de sınırlar.
b) Sinovial Membran:
Eklem boşluğu içindeki tüm yapıları ve fibröz membranın iç yüzünü örten gevşek bağ dokusudur. Çok yüksek rejenerasyon yeteneği vardır. Damar ve sinirden zengin, duyarlı bir tabaka olan sinovial membran, sinovial sıvıyı salgılar.

5. Eklem Bağları (Ligamanlar):

Eklem bağları, bağ dokusundan yapılmış, eklemdeki iki kemiği birbirine bağlayan yapılardır. Bu bağlar, eklemi sarar, eklem kapsülünü destekler, eklemin dayanıklılığını ve hareketini sağlar.
Belirli yönlere harekete imkan sağlayarak, eklemlerin stabilize olmasına yardım eder.
Spesifik rollerine bağlı olarak değişik şekil ve dayanıklılığa sahip bağlar vardır. Bulundukları yere göre dört grupta değerlendirilirler:
a) Eklem kapsülü dışındaki bağlar
b) Aksesuvar bağlar: Kapsül dışında fakat eklemden uzak bir konumda bulunurlar. Bağlar arasında fonksiyonel bir bütünlük vardır.
c) Eklem kapsülü yapısına katılan bağlar
d) Eklem kapsülünün içindeki bağlar

6. Kıkırdak Doku
Kıkırdak özel bir bağ dokusu tipidir ve embriyonun mezoderm tabakasından gelişir. Kıkırdak, organizmada damarı ve siniri olmayan dokulara tipik örnek teşkil eder. Kıkırdak dokusu esas olarak hücreler ve matriks olarak adlandırılan lif ve temel maddeden meydana gelmiştir.
Organizmada içerdiği liflere göre 3 tür kıkırdak bulunur:
Hiyalin kıkırdak: Kemik birleşim noktalarında (eklem kıkırdağı) , ayrıca büyümelerine yardım etmek
amacıyla kemiklerin içinde bulunur.
Elastik Kıkırdak: Kulak kepçesinde, gırtlaktaki işitsel kanallar ve östaki kanalları gibi tüplerde bulunur.
Fibröz kıkırdak: Ciddi destek veya gerilme direnci isteyen omurilik disklerinde, tendonların ve kemiklerin birleşme noktalarında bulunur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Nisan 2016 00:09
SİLENTİUM EST AURUM