Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Nisan 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Eklemler Çeşitleri ve Hareketleri
Eklem: İskeleti meydana getiren kemiklerin birbiriyle bağlantı kurduğu yere eklem denir.
Eklemler hareket derecelerine göre üçe ayrılır. Bunlar;
1- Oynar eklem,
2- Az oynar eklem,
3- Oynamaz eklemlerdir.

1- Oynar Eklem

Kol ve bacaklarda hareketi sağlayan, oynar eklemdir. Kemiklerin eklem yapan yüzeyleri kıkırdakla örtülüdür. Buna eklem kıkırdağı denir.
Oynar eklem bölgesinde ligament olarak adlandırılan ve iki kemiği bağlayan eklem bağları yer alır. Bu sayede eklemler sağlamlık kazanır ve kuvvetlenir. Eklem bölgesinde bağ dokudan yapılmış bir kapsül bulunur. Bu yapıya eklem kapsülü denir. Kapsülün iç kısmı sinovial zar adı verilen ince bir zar ile sarılmıştır. Bu zardan eklem boşluğuna eklem boşluğuna eklem sıvısı (sinovial sıvısı) salgılanır. Bu sıvı, kemiklerde eklem bölgesinde bulunan kıkırdak doku ile birlikte kayganlık sağlayarak kemiklerin birbirine bağlandığı eklem yüzeyinde aşınmayı önler.

2- Az Oynar Eklem

Hareketi sınırlı olan eklemdir. Eklem yapan iki kemik arasında kemiklerin birbirine sürtünerek aşınmasını engelleyen kıkırdak dokudan oluşmuş bir disk bulunur. Boyun, göğüs, bel omurlarının arasında ki eklemeler bu gruba girer.

3- Oynamaz Eklem

Bu eklem çeşidinde kemikler hareket etmeyecek şekilde birbirine bağlıdır. Kafatası ve yüzde ki (alt çene kemiği hariç) eklemler, oynamaz eklemlere örnek olarak verilebilir. Az oynar ve oynamaz eklemlerde eklem kapsülü ve eklem sıvısı yoktur.

Eklemlerde iki kemiğin uç noktaları, yumuşak, yoğun, koruyucu ve sürtünmeyi azaltıcı görev üstlenen kıkırdakla kaplıdır. Eklem kıkırdağı 2-5 mm kalınlığındadır. Kemik yüzeylerini örten eklem kıkırdağının özelliklerinden biri sürtünme katsayısının çok düşük olmasıdır; bu sayede iki yüzey rahatlıkla birbirleri üzerinde kayar. Diğer özelliği baskıya karşı dayanıklılığıdır. Ne kan damarları ne de sinir uçları kıkırdağa girmez. Kıkırdak, sinir ucu içermemesi nedeni ile ağrıya duyarsızdır.

Eklem hareketleri
Ad:  hareket.JPG
Gösterim: 5415
Boyut:  20.4 KB

Sinovyal eklem eklem yüzeyinin morfolojisi, hareket ekseni sayısı ve yönü, eklem hareket şeklini ve kapsamını belirler. Eklem hareketi dört temel formları ayrılabilir.

Kayma hareketi

Diğer kemik kayma yüzeyinin eklemlerde kemik eklem yüzeyinin bir kayma hareketi, bu tür bilek eklemi arasında olduğu gibi daha az sürgülü mafsal aralığının en basit formudur.

Açısal hareket

Açısal hareket genellikle fleksiyon, ekstansiyon ve adduksiyon ile hareketin ilgili bölümlerin iki kemik arasındaki açıyı azaltmak veya artırmak için, iki şekli göstermektedir. Açısına yakın iki kemiğin bükme (ama ayak bileği istisnalar) indirgenir ve böylece eski, frontal ekseni boyunca ortak olan, uzak kemikten iki uzantısı açısını arttırır. İkincisi sagital ekseni boyunca ortak anlamına gelir, böylece kemik faaliyetleri yakın adduksiyonunun bahsedilen gövdesinin orta sagital düzleme, orta sajital düzlem Sosyal denilen bırakın. Ancak, orta parmağın veya ikinci ayak addüksiyonda orta eksenine yakın bir ayak için parmak merkezi ekseni, sol eksen sosyal yardım olarak bilinir.

Döner hareket
Kemiğe uzun ekseni etrafında dönme hareketi, dönme hareketi bahsedilen. Ön direksiyon kemiğin içine, böylece sıkma dedi, tam tersi, dış rotasyon dedi. Önkol, böylece geri dönmeden önce eylem, pronasyon dedi, imzadan sonra geri çevirdikten sonra eylem yapacak. Ayak, öylesine içine doğru ayak varusunu dedi, tam tersi, eversion dedi.

Spor Orbit (Yuvarlanma)

Kemik dönme hareketi yerine halkanın bir ucu dairesel hareketin diğer ucu, kemik parçasının hareket yörüngesi bir koni, döndürülür, hareketin dönme hareketi, adı geçen halka. Nerede fleksiyon, ekstansiyon, adduksiyon, (örneğin bilek, omuz gibi) göstermek hareket derzlerinde, halka dönüş hareketi yapabilir yok. Orbit hareket aslında bükülmüş, sergi, streç, alınan sürekli hareket edecek.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Nisan 2016 01:07
SİLENTİUM EST AURUM