Arama

Çömlek Nedir? - Tek Mesaj #2

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
2 Mayıs 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
ÇÖMLEK

GetFotoaspx?fMjAwMjIwMTNcNTA5YjZhYmUtNmEyNS00NTMwLWE3ODMtYmFiYzEzNTYwMmNiLkpQRw3D3D&amptMg3D3D&ampsc21hbGw3D

Çömlek, genellikle killi, yumuşak topraktan yapılıp bir fırında pişirilmek suretiyle üretilen mutfak aracı ya da pişirme kabı.
İnsanoğlu tarafından MÖ yapılmaya başlanan çömlekler, yalnızca bir kap değil aynı zamanda da bir sanat öğesidir. Özlü çamurdan elle veya çömlekçi çarkından geçirilerek çeşitli ölçülerdeki kalıplara dökülerek biçimlendirilen ve fırında pişirilerek sırlanan veya sırlanmadan yapılan toprak çanaklara çömlek denir.

Eskiden çömlek; Akarsu yataklarından alınan toprağın veya killi toprağın üstündeki özlü çamur süzülerek, içindeki çakıl taş parçaları alındıktan sonra taşla veya tahta tokmakla dövülerek yapılırdı.

Killi toprağa sadece biraz su katılır, süzülmüş balçıklı toprak kalıplara dökülerek sıkıştırılır veya ortası oyularak çeşitli biçimlere sokulurdu.

Şimdilerde ise çömlek yapılırken kil bol su içinde ıslatılarak sıvılaştırılıp süzülür. Süzülen bu sulu çamur belirli bir kıvama gelinceye kadar kurutulduktan sonra elle işlenerek biçimlendirilir. Son zamanlarda ise balçık, kalıplara dökülerek kullanılmaktadır.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
çömlek patlatmak

Birleşik Sözler
çömlek hamuru
çömlek hesabı
çömlek kebabı
çanak çömlek

Derlemedir.