Trigliserid (Triaçilgliseroller, Nötral Yağlar, Yağlar)
Gliserolün üç tane hidroksil grubu ile yağ asitlerinin oluşturdukları esterlerdir. Bu yapıdan dolayı yağlara; trigliseritler ya da triaçil gliserol denir.
Trigliseridler, yağ asitlerinin başlıca depo şeklidir. Eğer gliserolün her üç -OH grubuna aynı yağ asidi bağlanmış ise basit trigiserid; yağ asitlerinden biri farklı ise bileşik (karma) trigliserid adı verilir. Trigliseridler yağ dokusunda büyük lipid damlacıkları halinde saklanırlar. Trigliseridler yağ hücresi içinde veya lipoprotein partikülü üzerinde hidroliz edildiği zaman, enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere serbest yağ asidleri açığa çıkar. Trigliseridler, önemli biyolojik fonksiyonlara sahiptirler.
Kanda Trigllseridin Arttığı ve Azaldığı Durumlar Trigllseridin arttığı durumlar - Obezite
- Glikoz intoleransı
- Viral hepatit
- Alkolizm
- Akut ve kronik pankreatit
- Biliyer siroz
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi