Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mayıs 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
LİPİDLER
  • Suda çözünmezler
  • Sabunlaşma tepkimesi verirler.
  • C, H ve O den oluşmuşlardır.
  • Yağlar ve yağ benzeri maddeler genelde birlilikte lipidiler olarak ifade edilir.
  • WHO nun tavsiyesi günlük toplam enerji ihtiyacının %25-30 unun yağlardan alınması ve doymuş yağ asitlerinin %10 u aşmaması gerekir.
  • Yağların fiziksel, duyusal ve fonksiyonel özellikleri, insan sağlığına etkileri ve muhafaza koşulları kimyasal yapıları ile ilgilidir. Yağlara farklı özellikler kazandıran kimyasal yapı, trigliseridler ve içerdikleri yağ asidi çeşit/miktarı ile yağ benzeri maddeleri ifade etmektedir.
  • Yağ benzeri maddeler, (tokoferol, sterol, fenol, hidrokarbonlar, renk, tat ve koku bileşikleri vb.) genelde sabunlaşmayan maddelerdir ve minör bileşenlerdir.
  • Yağ ve yağ benzeri maddeler lipidler olarak adlandırılır
  • Yağca zengin gıdalar: sıvı yağlar, tereyağı
  • Yağca fakir gidalar: meyveler, sebzeler
  • Yağsız gıdalar: şeker pancarı
  • Yağca zengin gıdalar geniş ölçüde hayvansal (yağ dokusu) ve bitkisel (tohum ve etli kısım) organizmaların depo yağlarından ortaya çıkmaktadır.
    49336d1464199912 lipitler yaglar ve beslenmedeki onemi yag1
Doymuş Yağ Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
  • Tereyağ
  • Margarin
  • İçyağ (Et, Sakatat)
  • Süt ve süt ürünleri (süt-peynir- yoğurt-krema-kaymak, dondurma)
  • Hindistan cevizi
  • Palmiye yağı
  • Kakao yağı
  • Kümes hayvanlarının derisi
  • Yumurta sarısı
  • Marketlerde satılan özel işlem görmüş yiyecekler, örneğin bisküviler ve kekler raf ömürlerini uzatmak için çoğunlukla doymuş yağla yapılırlar.
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi
SİLENTİUM EST AURUM