Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Haziran 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

B2 Vitamini (Riboflavin)


Riboflavin deyimi vitamin yapısında bulunan “riboz” ve “flavin” gruplarından gelmektedir. “Riboz” beş karbolu basit karbohidratlardandır ve “flavin” sarı bir pigmenttir. Büyüme faktörü olarak bilinir.
Riboflavin deyimi vitamin yapısında bulunan riboz ve flavin gruplarından gelmektedir. Riboz beş karbonlu basit karbohidrat, flavin ise sarı bir pigmenttir.
B2 vitamini ilk defa sütten elde edilmiş ve bu nedenle laktaflavin denilmiştir. Daha sonra diğer gıdalarda da bulunduğu saptandığından riboflavin adı verilmiştir.
Ad:  b21.JPG
Gösterim: 1261
Boyut:  34.7 KB
Bitki ve hayvan dokularında fosforik asit esteri şeklinde ya da proteinlere bağlı olarak (flavoproteinler) yapısında bulunur. Sadece sütte serbest riboflavin bulunur.
Riboflavin flavin mononükleotid (FMN) ve flavin adenin nükleotid denen iki tane koenzimin bileşenidir. 
Ad:  b22.JPG
Gösterim: 888
Boyut:  30.9 KB

B2 Vitamininin Özellikleri


  • B2 vitamini bütün bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından sentezlenebildiği halde hayvansal organizmalar tarafından sentezlenemez.
  • Riboflavin turuncu sarı renktedir. Çözelti içerisinde yeşilimsi sarı fluoresans gösterir.
  • Suda erir. Riboflavin bulunan yiyecekler bol suda kaynatılır ve bu su atılırsa riboflavinde kaybolur. Alkali ortamda ve
  • Isıya, nötr ve asit ortamda dayanıklı, alkali ortamda dayanıksızdır. Bu nedenle gıdaları pişirirken vitamin kaybını daha artırmamak için soda eklenmemelidir.
  • Işığa karşı hassastır. Bu nedenle riboflavin içeren besinler ışıkta bekletilmemelidir. Işıkta ve kuvvetli alkali ortamda vitamin özelliğini yitirir.
  1. Örneğin, aydınlık serin yerde 2 gün bekletilen yoğurttaki riboflavinin dörtte bir kaybolur.
  2. Yine yoğurdun suyunun süzülmesi, tarhananın güneşte kurutulması önemli vitamin kayıplarına neden olur.
  3. Bu nedenle riboflavin içeren yiyeceklerin ışıkta bekletilmemeleri gerekir.

B2 Vitamininin Vücuttaki Görevleri


  • Riboflavin hücre solunumunda gereklidir, enerji üretimini destekler, enzimlerin ve proteinlerin yapısında yer alır.
  • Flavin mono nükleotide (FMN), Adenozin mono gosfat (AMP) bağlanması ile Flavin adenin di nükleotid (FAD) meydana gelir. FMN ve FAD solunumda indirgenme yükseltgenme (ETS = Elektron transferi zincirinde) enzimlerinin prostetik gruplarıdır.
  • Bu enzimler piruvatm, yağ asitlerinin, aminoasitlerin oksidatif yıkım olaylarına katılır.
  • Glutatyon adlı vücudumuzu zararlı maddelerden koruyan bir enzimin yapımını sağlar, antioksidan özellik gösterir, vücut direncini arttırır.
  • Riboflavin enerji metabolizmasındaki görevi nedeni ile büyümede faydalıdır.
  • Kan homosistein (kolesterol gibi kanda birikerek kalp hastalığına yol açan bir protein) düzeyinin düşmesini sağlar.
  • Solunumdaki etkisi nedeniyle hücrelerin oksijeni daha iyi kullanmasını sağladığından görme, saç, cilt ve deri sağlığına yararlı etkisi olur.
  • Bazı amino asit ve kandaki alyuvarların yapımına katkıda bulunur.
  • Migren tipi baş ağrılarının tedavisinde etkilidir, migren ataklarını azaltır.

B2 Vitamininin Kaynakları


Riboflavin, bitkilerde ve mikroorganizmalarda sentezlenir. En zengin kaynakları; karaciğer, böbrek, et, balık, süt ve süt ürünleri yumurta gibi hayvansal yiyecekler, bira mayası, yer fıstığı, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerdir.
Vücudumuzda riboflavinin en yoğun olduğu yer karaciğer ve böbreklerdir. Karaciğer tüm riboflavin miktarının 1/3’ini bulundurur.
Tahıllar riboflavinden zengin değildir, tahıl ağırlıklı beslenen bireylerde riboflavin eksikliği görülebilir. Pişirilen yiyeceklerin sularının dökülmesi veya besinlerin güneş ışınlarına maruz bırakılması riboflavin kaybına yol açar. Alkol alımı da riboflavin emilimini olumsuz yönde etkiler.
Yoğurdun yeşilimtırak suyu iyi bir riboflavin kaynağıdır. Bu nedenle yoğurt suyu dökülmemeli ve güneşte bırakılmamalıdır.
Ad:  b23.JPG
Gösterim: 802
Boyut:  29.6 KB

Gereksinimi, yetersizliği ve fazlalığında görülen bozukluklar


Riboflavin en çok karaciğer, böbrek, çeşitli etler, süt, peynir, kuru baklagil, yumurta gibi proteinden zengin besinler de bulunur. Ayrıca bira mayası, mantar, balık, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler de iyi kaynak sayılır.
Riboflavin ihtiyacı kişinin yaşına, enerji harcamasına, alınan protein miktarına göre değişir. Yetişkinlerin günde harcanan 1000 kalori enerji başına 0.6 mg riboflavin tüketilmelidir. Yara, yanık, ameliyat gibi durumlarda, büyüme döneminde, kaliteli protein alınamadığında ihtiyaç artar. Günlük protein ihtiyacını karşılayan bir diyet riboflavin ihtiyacını da karşılar.
Yetersizliğinde, büyümenin yavaşlaması, deride kepeklenme ve saçların dökülmesi, dudak köşelerinde çatlamalar ve kabuklanmalar, burun ve göz kenarında yaralar, gözde yanma, karanlıkta görme bozukluğu, dilde yara ve iltihaplanmalar görülür.
Gereğinden fazla alındığında suda eriyen bir vitamin olduğundan idrarla atılır ve zararlı etkisi yoktur. Sadece idrarın rengi ve kokusunda değişiklik olur.

kaynak: Gıda Teknolojisi
SİLENTİUM EST AURUM