Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Haziran 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

B6 Vitamini (Pridoksin)


B6 vitamini, piridoksin, pridoksamin ve pridoksal olmak üzere üç şekilde bulunur. Bu bileşikler hayvansal ve bitkisel kaynaklarda fosfat formundadır.
B6 vitamini hayvan ve bitki dokularında proteinle birlikte bulunur. Bu nedenle yiyeceklerin B6 içeriği protein miktarı ile orantılıdır. Bitkisel yiyeceklerde piridoksin, hayvansal gıdalarda ise pridoksamin ve pridoksal bulunur.
B6, pridoksin olarak da adlandırılan vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir. B6 vitamini gıdalarda pridoksin, pridoksamin ve pridoksal olmak üzere üç şekilde bulunur. Bunlar vücutta birbirine dönüşebilir.
Ad:  b61.JPG
Gösterim: 1724
Boyut:  30.3 KB
B6'nrn aktif şekli Pridoksalfosfat (PLF)’tır. Karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması, özellikle protein metabolizmasında çok önemli bir koenzimdir.
Ad:  b62.JPG
Gösterim: 1606
Boyut:  11.7 KB

B6 Vitamininin Özellikleri


  • Dayanıksız bir vitamindir. Isıya ve ışığa karşı duyarlıdır.
  • Alkali ortamda güneş ışığının etkisiyle, işlenme esnasında, uygun olmayan saklama koşullarında, pişirme sırasında kolaylıkla harap olur. Bu yüzden güneş ışığından, bazik ortamlardan uzak tutulmalıdır.

B6 Vitamininin Vücuttaki Görevleri


  • B6 vitamini, diğer B vitaminine göre daha fazla hayati fonksiyonları destekleyici özelliklere sahiptir. Protein metabolizmasında görev yapan 60 kadar enzim için B6 vitamini gereklidir. Amino asitlerin yapım, yıkım ve dönüşümlerinde görev alır.
  • Alınan kalori miktarının yetersiz olması durumunda depolanan besin öğelerinin glikoza ve triptofanın niasine dönüşmesine, nükleik asit ve A vitamini sentezi yardım eder.
  • Asetil kolin, seratonin gibi nörotransmitter (sinir hücrelerinde uyarıların taşınmasını sağlayan bileşikler) maddelerin, hormon benzeri prostoglandinlerin sentezinde rol alır. merkezî sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • İştah durumunu, ağrıya karşı hassasiyeti, uyku düzenini, ruh durumunu etkileyen ve serotonin adlı maddenin yapımında da etkilidir.
  • Vücuttaki sodyum ve potasyum dengelerine etkisiyle hem vücudun sıvı dengesini korumaya hem de kalp ve kas dokularının düzgün çalışmasına yardımcı olur.
  • Antikor ve alyuvar yapımında görev alır. Akyuvarların, alyuvarların ve hemoglobin üretimi ve lenf bezlerinin sağlıklı çalışması sağladığından bağışıklık sistemi için çok önemlidir, alerjik reaksiyonların etkilerini azaltır.
  • Damarlarda kolesterol birikimini ve böbrek taşı oluşumunu engeller.
  • Kandaki şeker oranının normal düzeyde tutulmasına yardım eder.
  • Vücutta B12 vitamini ve amino asitlerin ince bağırsaktan emiliminde görev alır, magnezyum ve çinko gibi birçok mineralin vücut içindeki işlevlerine pozitif etki eder.
  • Süt hormonu Prolaktin’in salgılanmasını azaltır. Gebelik döneminde annenin hormon ve sıvı dengesini korur ve bebeğin sinir sisteminin gelişmesi için gereklidir.

B6 Vitamini Kaynakları


B6 vitamini hayvan ve bitki dokularında proteinle birlikte bulunur. Bu nedenle yiyeceklerin B6 içeriği protein miktarı ile orantılıdır. Vitamin B6 en fazla karaciğer, böbrek, et, tavuk eti, balık, yumurta sarısı ve sütte bulunur.
Vitamin B6 kaynakları arasında; bira mayası, tam buğday unu, hububatlar, kuru baklagiller, marul, ıspanak, bezelye, havuç, patates gibi sebzeler, muz, avokado, kuruyemişler gelmektedir.
Ad:  b63.JPG
Gösterim: 1482
Boyut:  46.7 KB
B6 vitamini pişirmeyle kolay yok olduğu için elden geldiği kadar çiğ besin olarak tüketilmelidir.

Gereksinimi, yetersizliği ve fazlalığında görülen bozukluklar


B6 vitamini protein yönünden zengin besinlerde bulunur. Organ etleri, kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, yağlı tohumlar iyi kaynaklarıdır. Günlük ihtiyacı diyetteki protein miktarına göre değişir. Protein yönünden dengeli beslenenler yeterince B6 vitamini almış olurlar.
Yetersizliğinde sinir sistemi rahatsızlıkları, baş ağrısı, anemi (kansızlık), ciltte yaralar ve enfeksiyonlara sık yakalanma görülür.
Fazlalığı sinir sistemi hastalıklarına yol açabilir.

kaynak: Gıda Teknolojisi
SİLENTİUM EST AURUM