Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Haziran 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

B7 Vitamini (Biotin, H Vitamini)


Biyotin, H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılır. Kükürt içeren B kompleks vitamindir.
Ad:  b71.JPG
Gösterim: 1013
Boyut:  12.3 KB
Biyotin, birçok mikroorganizma ve bitkiler tarafından sentez edilir. İnsanın biyotin ihtiyacının büyük kısmı ince bağırsak bakterileri tarafından sentez edilen biyotinden karşılanır.
Organizmada karboksilasyon yapan yani bir moleküle CO2 bağlanmasını katalize eden karboksilaz enzim sistemlerinin prostetik grubu olarak bulunur.
İlk kez maya gelişmesi için zorunlu bir faktör olarak keşfedilmiştir. O zamandan beri küçük miktarda da olsa memeli hayvanların günlük besini içinde bulunmasının zorunlu olduğu gösterilmiştir.

B7 Vitamininin Özellikleri


  • Suda çözünen bu vitamin asit, alkali ve sıcaklığa dayanıklıdır, oksijen ve ultraviyole ışınlarından zarar görür.
  • Yumurta akında bulunan ve avidin adı verilen bir glikoprotein, biotin ile birleşerek sindirilemeyen ve dolayısıyla bağırsaktan emilemeyen bir kompleks meydana getirir. Yumurta pişirilince avidin denatüre olduğu için biotini bağlayamaz ve bu etki ortadan kalkar.
  • Biyotin suda çözündüğünden fazla alınan miktar idrarla atılır.

B7 Vitamininin Vücuttaki Görevleri


  • Yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmalarında koenzimdir.
  • Aynı zamanda hücre gelişimine katkıda bulunur, kanın şeker seviyesini ortalama düzeyde tutmaya yardımcı olur.
  • Özellikle kemik iliği için çok önemli olmasının yanı sıra sağlıklı sinir dokuları için de gereklidir.
  • Biyotinin son zamanlarda "güzellik vitamini" olarak anılmasının en büyük sebebi saçlara ve tırnaklara olan pozitif etkisidir. Bugün bu özelliği yüzünden, biyotin birçok kozmetik ürününde bulunmaktadır.

B7 Vitamini Kaynakları


  • Melas, karaciğer böbrek, maya, balık, tereyağı, peynir, süt, kuruyemiş karnabahar ve domates en iyi kaynaklarıdır.
  • Kuru baklagiller, ay çekirdeği, mısır ve kümes hayvanlarında bulunur.
Ad:  b72.JPG
Gösterim: 1086
Boyut:  47.2 KB
  • Yumurta sarısı da iyi bir kaynaktır. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi yumurta akındaki avidine bağlıdır. Vücudun yumurta sarısındaki biyotini kullanabilmesi için yumurtanın pişmiş olarak tüketilmesi gerekir.
kaynak: Gıda Teknolojisi
SİLENTİUM EST AURUM