BIOTIN (VİTAMİN B 7)
Biyotin, literatürde, H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla "güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir.
Kimyasal formülü C10Hl6N2O3S olan biyotin, suda çözünen bir B kompleksi vitaminidir. Kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından da üretilen biyotin sağlıklı bir yaşam için gerekli olan önemli bir vitamindir.
Yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmalarında koenzimdir.
- Aynı zamanda hücre gelişimine katkıda bulunur, kanın şeker seviyesini ortalama düzeyde tutmaya yardımcı olur.
- Özellikle kemik iliği için çok önemli olmasının yanı sıra sağlıklı sinir dokuları için de gereklidir.
- Biyotinin son zamanlarda "güzellik vitamini" olarak anılmasının en büyük sebebi saçlara ve tırnaklara olan pozitif etkisidir.
- Bugün bu özelliği yüzünden, biyotin birçok kozmetik ürününde bulunmaktadır.
B7 Vitamini Etki ve Fonksiyonları
- Enerji Üretimi için, hem şeker ve hemde yağ metabolizmasında yer alır. Şeker metabolizması, biotin kullanılabilir kimyasal enerjiye dönüştürülmesi işleme ilk aşamalarında şeker yardımcı olur.Şekeri yakıt olarak kullanılmadan çıkan enerjiler yetersiz olup, Bu nedenle vücudun yetersizlik halleri fiziksel efor,kas ile ilgili kramp ve ağrıları, biotin eksikliğinin işareti olabilir.
- Yağ sentezi (Yağ Asitleri)arasında ilişki cilt ve deri fonksiyonlarında belli olmuştur.Biotin, çağrılırken genelde Co-A karboksilaz asetil olarak isimlendirilen bir enzimdir. Bu enzim, vücutta yağ üretimi için yapı taşları bir araya koyan görevdedir.Yağ üretimi, tüm hücrelerin zarları düzgün çalışması için doğru yağ bileşenleri içermelidir, Co-A vücuttaki tüm hücreleri için kritik öneme sahiptir. Dış çevre ile temas halinde ve seçici bir bariyer olarak çalışmalı , çünkü cilt hücreleri için özellikle kritik ve çok hızlı bir şekilde değiştirilmesi gerekir.Hücresel yağ bileşenleri düzgün olması biotin eksikliği olmamalıdır ki cilt hücrelerini geliştirmek için ilk hücreleri arasında yer almaktadır.Örnek veririsek Bebeklerde en sık görülen biotin eksikliği belirtisi kabuklu beyazımsı -sarımsı lekeler bebeğin kafa derisinde, kafa, kaş ve kulakların arkasında deri çevresinde görünen dermatitler. Yetişkinlerde ise , cilt üzerinde birçok farklı yerlerde ortaya çıkabilir rağmen eşdeğer cilt durumu,bunlara ise seboreik dermatit denir.
- Sinir Sistemi destekleyici bir vitamin olarak glikoz ve yağ ın enerji dönüşmesinde rolü büyüktür,en çok bunu seven ise sinir sistemi dir.Çok sayıda sinir ile ilgili semptomlar biotin eksikliğinin bağlantılı olmuştur. Bu belirtiler nöbetler, kas koordinasyon eksikliği (ataksi), ve iyi bir kas tonusu (hipotoni) eksikliği sayılabilir.
Biyotin Eksiliği
- Biyotin yetersizliği eğer müdahale edilmez ise çok tehlikeli olabilir. Biyotin hem bağırsaktaki bakteriler tarafından üretildiği, hem de genel olarak yiyeceklerde yeterli oranlarda bulunduğu için biyotin yetersizliği, doğuştan gelen bir faktör yoksa, sıklıkla rastlanılan bir durum değildir. Yine de biyotin yetersizliğinin semptomları olarak şunları sıralayabiliriz.
- Kuru ve pullaşan deri
- Solgunluk
- İştahsızlık
- Kas ağrıları
- Kolayca kopan, kırılan saçlar
- Saç dökülmesi, kellik
- Eğer zamanında önlem alınmazsa semptomlar artar ve ciddi nörolojik veya müsküler bozukluklara yol açabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar biyotin eksikliğinin hafif derecede depresif davranışlara yol açabileceğini kanıtlamıştır.
- Çiğ yumurta, içindeki avidin maddesi yüzünden biotin yetersizliğine sebep olur. Avidin, biotine tutunur ve onun bağırsaktan geri emilimine engel olur.
- Biyotini ortalama bir diyette yeterli oranda almak hiç de zor değildir.
- Zira biyotin birçok farklı besin maddesinde bulunmaktadır.
- Başta baklagiller ve et ürünleri olmak üzere, süt ve süt ürünleri, pişmiş yumurta sarısı, balık ve patates gibi gıdalarda bulunur.
B7 Vitamini Eksikliği Belirtileri
B7 Vitamini eksikliğinde ; iştahsızlık, bulantı-kusma, kas ağrıları, dilde şişkinlik, cilt sorunları, egzama, depresyon, halsizlik gibi şikayetler sıralanabilir.
Biotin eksikliğinde hastada görülebilen klinik belirti ve bulgular
- Bitkinlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kas ağrısı.
- Hafif depresyon gibi ruhsal sıkıntı.
- Ciltte kuruma,Ciltte pullanma.
- Saçta kepeklenme,Saç dökülmesi.
- Kolesterol seviyesinde yükseklik.
- Kansızlık -Anemi
- Saç ve diğer vücut kıllarında erken beyazlama.
- Tırnaklarda çabuk kırılma,Tırnaklarda yumuşama
- Tırnak gövde kısmında beyaz lekeler oluşması
- Kesin olmamakla birlikte cilt elastikiyetinin azalması (bu ciltte erken yaşlanma sebebidir)
Denek Hayvanlarında b7 eksikliği için yumurta akıdır.Biotin yetersizliği meydana getirmek için birkaç çiğ yumurta akına gereksinme vardır. Sadece çiğ yumurta ve şarapla beslenen insanlarda deri yangısıyla belirlenen birkaç olayla biyotin yetersizliği ortaya çıkmıştır. Biyotin verildiği zaman belirti ortadan kalkmıştır.Biyotin eksikliği nadir yaşanan bir durumdur. Ancak yeme bozuklukları olanlar, antibiyotik ve sulfa ilaçları kullananlar ve aşırı miktarda sakkarin tüketenler, biyotin takviyesine ihtiyaç duyabilirler, çünkü vücudun biyotin üretme yeteneği zarar görmüş olabilir.
Biyotin eksikliği diğer B vitamini türlerinin eksikliğinin neden olduğu, kansızlık, depresyon, saç kaybı, yüksek kan şekeri, deri ve mukoza iltihabı, uykusuzluk, iştah kaybı, kas ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir. Sağlıklı saç ve cildin anahtarı biyotin olduğundan saç kaybı, kırılgan saçlar ve tırnaklar biyotin eksikliğinin işareti olabilir.
Biyotin eksikliği diğer B vitamini türlerinin eksikliğinin neden olduğu, kansızlık, depresyon, saç kaybı, yüksek kan şekeri, deri ve mukoza iltihabı, uykusuzluk, iştah kaybı, kas ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir. Sağlıklı saç ve cildin anahtarı biyotin olduğundan saç kaybı, kırılgan saçlar ve tırnaklar biyotin eksikliğinin işareti olabilir.
B7 Vitamin Biyotin eksikliği müdahale edilmez ise çok tehlikeli olabilir. B7 Vitamini Biyotin hem bağırsaktaki bakteriler tarafından üretildiği, hem de genel olarak yiyeceklerde yeterli oranlarda bulunduğu için B7 Vitamin yetersizliği, doğuştan gelen bir faktör yoksa, sıklıkla rastlanılan bir durum değildir. Eğer zamanında önlem alınmazsa belirtiler artar ve ciddi nörolojik veya müsküler bozukluklara yol açabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar biyotin eksikliğinin hafif derecede depresif davranışlara yol açabileceğini kanıtlamıştır.
B7 Vitamin Biotin eksikliğinin belirtileri Bebeklerde ve yetişkinlerde seboreik dermatit beşiği kapağı da dahil olmak üzere deriyle ilgili sorunlar, en yaygın biotin eksikliğine bağlı belirtilerdir. Saç dökülmesi de biotin eksikliğinin belirtisi olabilir. Sinir sistemi ile ilgili sorunlar en sık görülen ikinci nöbetler de dahil olmak üzere dizi biotin ile ilgili semptomlar, kas koordinasyon eksikliği (ataksi), ve iyi bir kas tonusu (hipotoni) eksikliği sağlar. Fiziksel efor ile ilgili kas krampları ve ağrıları, verimli bir yakıt olarak kullanmak için vücudun şeker yetersizliği yansıtan, biotin eksikliğinin semptomatik olabilir.
B7 Vitamini eksikliği sebepleri
B5 Vitamini birçok metabolik durumlarda B7 Vitamini ile birlikte çalışır. Pantotenik asit (B5 vitamini) eksik beslenme alımı, biotin içeren gıdalar eksikliği yanı sıra fonksiyonel biyotin eksikliğine de katkıda bulunabilir. Bağırsak sorunları da biotin eksikliği olası bir ders olarak düşünülmelidir. Biotin ve bağırsak sorunları arasında bağlantı bağırsak bakterileri rolü merkezleri. Uygun şartlar altında, kalın bağırsakta bakteriler biotin üretebilir. Bağırsak sorunları bakteriyel dengesizliğin oluştururken, vücudun biyotin bu alternatif kaynağı yoksun olur. Avidin adlı yumurta beyazı içinde bulunan glikoprotein biotinin emilimini önler. Pişirilmiş yumurta akı, bu bağlayıcı avidini devre dışı bırakır.
Buna ek olarak, hamile kadınların% 50 kadarında, biotin eksikliği, doğum defektleri riskini artırabilir eksik olabilir. Ön araştırmalar, erken dönemde (ilk trimester) ve gebeliğin geç üçüncü trimesterde aşamalarında hem de biotin eksikliğinin laboratuvar bulguları bulundu.
B7 Vitamini Biotin ve İlaç-Besin Etkileşimleri
Antikonvülzan ilaçların (karbamazepin gibi) B7 biotin emilimini bozabilir.Birçok biotin gerektiren vücudun kimyasal reaksiyonlar da pantotenik asit (B5 vitamini) gerektirir.
B7 Vitamini Biotin ve Sağlık Koşullarına Etkisi
Hangi sağlık koşulları biotin özel bir önem gerektirir?
Biotin, önlenmesi ve / veya aşağıdaki sağlık koşulları tedavisinde önemli bir rol oynayabilir:
- Saç dökülmesi (alopesi)
- Bağırsak dengesizlikler enflamatuar barsak sendromu, irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve kronik ishal de dahil olmak üzere,
- Nöromusküler-ilgili nöbetler de dahil olmak üzere, ataksileri (kas koordinasyon yokluğu ile karakterize hareketleri) ve hypotonias (kas tonusu eksikliği ile karakterize duruş ve hareket)
- Beşiği bebeklerin kap ve yetişkinlerde seboreik dermatit gibi cilt hastalıkları,
- Gebelik, büyüyen cenin annenin üzerine yerleştirilir besin için artan bir talep var.
Hangi besinlerde bulunur?
Yumurta sarısı,karaciğer,pazı ve maya B7 biotin zengin kaynaklarındandır.ABD’de büyük ulusal beslenme araştırmaları, gıdalarda biotin içeriği ile ilgili verilerin bilgi kaynakları azdır. Karaciğer, yumurta sarısı, balık, tereyağı, peynir, süt, kuruyemiş, bezelye, mercimek, soya fasulyesi, ayçekirdeği, mısır, tahıl, karnabahar ve kümes hayvanlarında bulunur. Ancak vücut bağırsaklardaki bakterilerin de yardımıyla, kendi biyotinini sentezleme özelliğine sahiptir.
Günlük doz ne kadar olmalı?
- 0-6 ay: 5 mikrogram
- 6-12 ay: 6 mikrogram
- 1-3 yaş: 8 mikrogram
- 4-8 yaş: 12 mikrogram
- erkekler 9-13 yaş: 20 mikrogram
- erkekler 14-18 yaş: 25 mikrogram
- erkekler 19 yaş ve üstü: 30 mikrogram
- kadınlar 9-13 yaş: 20 mikrogram
- kadınlar 14-18 yaş: 25 mikrogram
- kadınlar 19 yaş ve üstü: 30 mikrogram
- Herhangi bir yaşta hamile kadın: 30 mikrogram
- Herhangi bir yaş emzikli kadınlarda: 35 mikrogram