Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
15:22, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 12 Aralık 2025 - 15:22
Arama
MaviKaranlık Forum
Kınalı Keklik (Alectoris chukar)
-
Tek Mesaj #3
OneNight
Yasaklı
7 Haziran 2016
Mesaj
#3
Yasaklı
Kınalı Keklik (Alectoris chukar)
Tanımı
Kınalı Keklik, Galliformes (Tavuksular) takımının Phasianidae (Sülüngiller) familyasından orta büyüklükte ve Anadolu’muzda çok iyi tanınan ve sevilen, türkülerimize girmiş, ötüşü güzel, görünüşü etkileyici, tombul kalın gövdeli, boz tüylü, kısa kanatlı, kısa kuyruklu bir kuştur.
Göz kapaklarının kenarları, bacakları, ayakları ve gagası kırmızı ya da koyu kırmızı renklidir ve kınalı keklik denmesi de bundandır.
Erkek ve dişinin görünümleri ve tüy desenleri genel olarak aynıdır. Rengi daha parlak olan erkeğe oranla dişi biraz daha küçüktür. Başın üzeri açık kurşuni, alın daha açık renklidir. Burun kısmından başlayan, göz ve kulaktan geçerek boynun iki yanından inen ve gerdanın altında birleşen siyah, doğal bir kolyesi vardır. Gerdan krem rengi, kirli beyazdır. Kulak tüyleri kahverengi, göğüs açık kil rengi, sırtları açık kahverengi ya da gri, boyunları beyaz, yanları pas renginde ve çizgilidir. Karın kısmı koyu krem veya çok açık kahverengi-beyazdır. Ense ve sırtı erguvani gri-kahverengidir. Omuz tüyleri daha parlak morumsu, üzeri açık renk lekeli ve harelidir. Gövdenin yanlarında, kanatları saklayan uzun koyu renkli tüyler enine siyah-beyaz bantlı, uçları koyu kızıl kahverengidir. Kanatlar kapalı olduğunda bu tüyler siyah-beyaz ve kahverengi olmak üzere, 9-10 şerit oluşturur. Kuyruk altı örtü tüyleri kiremit rengidir. Gaga kalınca ve üst gaga aşağı doğru hafifçe kıvrıktır. Yavrular küçükken benekli kahverengi ve gridir. Yaşam ortamlarına göre büyüklükleri farklılık gösterebilir ve renkleri daha açık ya da koyu olabilir.
Her iki cinste görülse de,kıkırdaksı mahmuz erkeğin en belirgin özelliklerinden biridir.
Kaya kekliğinden (Alectoris graeca) farkı: Ayrı soy ağacından gelseler de, kınalı keklik ve kaya kekliği birbirlerine çok benzer ve birini diğerinden ayırmak oldukça zordur. Zaten bilimsel olarak da 1962 yılına kadar tek tür kabul edilmişlerdi.
Buna sebep her iki türün yaşam alanlarının Balkanlar’da kesişmesi ve iç içe yaşamalarıdır. Kaya kekliğinin yaşam alanı, Alpler, orta ve güney İtalya ve Balkanlar'ın güney kesimleridir ve yayılışının doğu sınırı ise Tırakya’dır.
Kınalı kekliğin Avrupa yayılımı ise, Yunanistan, Bulgaristan’ın Türkiye’ye komşu kesimleri, Girit ve Tırakya bölgemizin Çanakkale ve Tekirdağ illeridir.
İki türün ufak morfolojik farkları yanında, belirgin bir ötüş farklılıkları vardır. Kaya kekliğinin sesi çoğunlukla düzensiz, sert, duraklayan bir dizi kesik kesik ötüştür. Kınalı keklik gibi tok ve ritmik değildir ve tekrarlar azdır: Örneğin, "çi çek pe, ti çek çi, çek çik çi, çek çi çey çey,pe ti ti itçek çik’’ gibi. Ayrıca dört heceli "çert si vit çi’’ ve tehlike durumunda çıkardığı "çitak çitak çitak’’ ötüşleri vardır.
Kaya Kekliğinin belirgin farkı: boyunun 23-35 cm olması ve saf beyaz boğazı, boğazını çevreleyen siyah çizginin kesin hatları, bazen alnını da çeviren, dar beyaz kaş çizgisi ve üst gaganın dibi boyunca uzanan siyahlıktır. Kınalı kekliğin sırtı daha kahverengi ve böğründeki çizgiler daha fazladır.
Kekliğin Fiziksel Özellikleri:
Keklikler, dolgun vücutlu, yuvarlak kanatlı, kısa kuyruklu ve sülünden daha küçük, bıldırcından daha büyük kuşlardır. Kınalı kekliklerde ise, alınlarından başlayarak gözlerine ve oradan da boynun alt kısmına kadar inen siyah bant şeklinde bir çizgi bulunmaktadır. Yaşlı kekliklerin tüyleri kül grisi renginde olup yan taraflarında siyah çubuk şeklinde çizgiler bulunur. Kınalı kekliklere kınalı denilmesinin nedeni, gaga, ayak ve bacaklarının kırmızı renklerde olmasıdır.
Türün Sesi
Tarayıcınız ses bileşenini desteklemiyor.
-Derlemedir-
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 15:22
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...